• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

zwarte pietCURAÇAO – Een moeder eist dat een Utrechtse basisschool Zwarte Piet uit het onderwijsaanbod schrapt. Ze heeft een procedure aangespannen bij het College voor de Rechten van de Mens omdat het schoolbestuur weigerde, melden het Algemeen Dagblad en de activistische website doorbraak.eu.

De moeder eist van de Professor Kohnstammschool in Utrecht-Oost dat het Zwarte Piet in woord en geluid verbiedt. Zij verwijt de school dat die haar kinderen geen discriminatievrije omgeving biedt, meldt doorbraak.eu. Haar kinderen zouden worden blootgesteld aan een karikatuur die zwarte mensen kwetst en vernedert. Dat gebeurt volgens haar niet alleen met het uitzenden van het Sinterklaasjournaal, maar ook in schoolopdrachten als ‘corrigeer de spelfouten van Zwarte Piet’.

Dialoog
De school is niet van plan Zwarte Piet te verbannen. “We hebben gezegd dat aan zo’n beslissing eerst een uitgebreide dialoog vooraf gaat. Daar is ze het niet mee eens”, zegt voorzitter van het schoolbestuur SPO Utrecht Thea Meijer in de krant.

Veranderingen
Wel denkt de school door de maatschappelijke discussie na over veranderingen. “We zijn nu aan het aftasten hoe we met alle stromingen rekening kunnen houden. Het is logisch dat het sinterklaasfeest op school moet blijven aansluiten op de landelijke intocht en het Sinterklaasjournaal.”

Discriminatie
Het College voor de Rechten van de Mens, voorheen de Commissie Gelijke Behandeling, oordeelt of op de school sprake is van discriminatie, maar kan geen sancties opleggen. Het college heeft niet eerder een zaak over Zwarte Piet behandeld. De zitting is op 15 oktober.

© Novum

24 reacties op “Moeder wil geen Zwarte Piet op basisschool”

 1. A stupid brain is a joy for ever.

 2. Schande. We laten onze Sinterklaasfeest niet afpakken door mensen die geen benul hebben van de historie van Sinterklaas en Zwarte Piet. We houden van onze Sinterklaas en Zwarte Piet. Elk jaar vier ik het met alle leeftijden. Iedereen blij.

 3. Wat vermoeiend al dit gezeur, ppfffff. Verzin eens wat leuks, graag.

 4. @ in holland geboren antilliaanse. waarom heeft hij dan een surinaams accent, en waarom die knalrode lippen en grote ronde oorbellen??

  Zal dan wel een Surinamer zijn, die rode lippen en oorbellen passend vindt. Elke Piet (mannelijk en vrouwelijk) heeft zo een eigen identiteit.

 5. Even voor de duidelijkheid, ik heb ECHT geen minderwaardigheidscomplex omdat ik donker ben. Ik ben HEEL trots op mijn chocolade kleur.
  Mooi…Piet is zwart omdat hij door de schoorsteen moet glijden naar beneden. waarom heeft hij dan een surinaams accent, en waarom die knalrode lippen en grote ronde oorbellen??

 6. Want al ben ik zwart als roet, Ik meen het toch goed…..

 7. Mijn mening is dat het niet juist is geweest om Zwarte Piet te koppelen aan de slavernij, aan onderdrukking, aan vernederring of discriminatie van welke ras dan ook.
  Laat en kind door een echt slavenmuseum lopen en niet een kind zal de opmerking plaatsen dat hier dus Zwarte Piet vandaan komt! Het is weer een interpretatie van een volwassen persoon om de woorden zwart, slaven, discriminatie, vernedering te gebruiken.

  Verdiep je eerst eens meer in de achterliggende gedachten van het feest Sinterklaas en Zwarte Piet. Voor alle duidelijkheid, en het geschiedenis verhaal van Sinterklaas en Zwarte Piet;

  Piet help Sinterklaas met het uitdelen van cadeautjes voor alle kinderen, en omdat dit altijd in december plaats vind is het in Nederland meestal heel koud. Piet gaat via de daken door de schoorsteen (rookkanaal van de kachel) het huis binnen, waar kinderen eten en drinken klaar hebben staan voor het paard van Sinterklaas.
  En om dit verhaal kracht bij te zetten moest Piet zijn gezicht in smeren met roet van de schoorsteen, en komt zo ook aan zijn naam Zwarte Piet.

  Geen enkel kind zal de relatie zien tussen Zwarte Piet, en zwarte/donkere/gekleurde mensen. Kinderen hebben zelfs respect voor Zwarte Piet.

  Laat dit kinderfeest een traditie blijven, en maak het de volgende generatie kinderen niet lastig met oude en nieuwe normen voor Zwarte Piet, want juist dan zullen kinderen vragen stellen waarom Zwarte Piet niet meer Zwart mag zijn. Leg dan maar eens uit dat het iets te maken heeft met slaven en racisme en vernedering.

  Groet, fan van Zwarte Piet.

 8. Het wordt sedert 1980 niet meer geviert in Su.

 9. Hoezo tolerantie?
  Iedere ingezetene van NL heeft m.i.het recht te protesteren.
  Tegen zwarte piet, omdat ze zwart zijn.
  Tegen Sinterklaas, omdat het een bisschop is en ik gereformeerd.
  Tegen de Kerstman, omdat de Islam daar niet aan doet.
  Tegen onverdoofd slachten, omdat rituele slacht niet diervriendelijk is
  Tegen hoofddoekjes, omdat het vrouwonderdrukkend is.
  Tegen besnijdenis, omdat het medisch onnodig is.
  Tegen bezuinigingen, omdat het kwetsbaren treft
  Tegen Poolse arbeiders, omdat mijn werk verdwijnt.
  Tegen bootvluchtelingen uit Afrika, omdat het ons geld kost
  Tegen belastingverhoging, omdat ik te weinig overhoud.
  Tegen verhoging AOW leeftijd, omdat ik wil stoppen met werken.

 10. Dat hele zwarte-pietengedoe is gewoon een uiting van mensen met een minderwaardigheidscomplex die hunkeren naar wat meer aandacht. Laten ze zich maar richten op zaken die er echt toe doen.

 11. @in holland geboren antilliaanse, Waarom is de Kerstman een dikke oude blanke man en geen jonge donkere man? Waarom heeft de kerstman rendieren en rijdt hij niet rond in een auto met gouden rims?
  Is de Kerstman nu ook racistisch?

 12. Waarom kan “zwarte piet” niet “regenboog piet” worden?? gewoon, pieten in allerlei kleuren van de regenboog. Tis de eerste paar jaren even wennen voor de kids, maar dat komt heus goed.
  Als klein kind zijnde zag ik het “eigenlijk best wel rasistische” er niet in, maar nu ik ouder ben wel!!!!
  Ben ik nu ook een “zeur-piet”??? Nee….Holland wil vooral zijn traditie in stand houden om zwarte knechtjes te hebben.
  we leven in 2014!!! het kan een leuk feest blijven zonder mensen te kwetsen. en als “zwart” kind, dat geboren en getogen is in NL, weet ik drommes goed dat dat soms het geval is rond sinterklaas periode.

 13. Zwarte piet bestaat niet, was een Hollandse schrijver die een boek in 1850 over schreef tijdens de slavernij en wetende dat het slavernij tijd was, dan logische een slaaf inzetten.
  Voor die tijd bestond hij niet. Fictief. Denk je dat een priester aan de slavernij mee doet, denk ik niet. Ik ga de paus daarover informeren.

 14. @Nelli: Je hebt gelijk. Iedere ouder moet zelf uitmaken naar wat voor school zijn of haar kind wordt gestuurd. Wil je een niet-zwarte-piet school? Ok. Dan doe je dat. Je kan ook geen apple computer kopen en dan gaan klagen dat het geen samsung is. Je moet zelf kiezen hoor.

 15. De Anti-Zwarte Pieten Beer is los in Nederland.
  De tijd van “Net Doen Alsof Je Het Leuk Vindt’, is voorbij.

  * Gniffel, gniffel*

 16. Ik heb nog nooit, maar dan ook nog nooit iemand ontmoet die het Sinterklaasfeest viert, Zwarte Piet als rascistisch ervaart of als neger ziet. Zwarte Piet hoort bij Sinterklaas en meer niet. Sinterklaas en dus ook Zwarte Piet horen bij Nederland en Nederlandse traditie. Niet-Nederlanders die zich daar storen hoeven het niet te vieren. Ze hoeven niet eens in Nederland te blijven. Dat doen ze vrijwillig. En daar hoort het Sinterklaas met Zwarte Piet bij. En moesten we maar eens zo houden.

 17. Deze mevrouw moet haar kind dan maar naar een andere school sturen lijkt me, zijn ze/we van dat gezeur-piet af. Gedoe ook allemaal in Nederland, ze gaan de zwarte pieten heus niet bannen.
  Is er trouwens geen belangrijker nieuws? Oorlog? Ebola?

 18. Grappig dat mevrouw haar persoonlijke mening wil doordringen en daar de hele school last van heeft

 19. Wat gaan we doen als Christenen, die in Moslimlanden worden vermoord, zich hier en in NL gediscrimineerd en beledigd voelen door hoofddoekjes en burka’s? Weg van de school ermee?
  Is het gevoel gediscrimineerd of gekwetst te worden genoeg? Is dat recht er alleen voor wie een minderheid is? Geldt het ook voor een meerderheid? Wie kan er principieel/fundamenteel licht laten schijnen op deze vraag?

 20. mevrouw: Respect!
  Ik hoop dat je wint

 21. Zij verwacht natuurlijk dat een Moderne Multiculturele rechter wederom een uitspraak zal beladen met termen als: racisme en discriminatie en dat haar vordering toegewezen wordt.

 22. Het seizoen is weer begonnen….

 23. Wat een zielig schepsel ! She wants her 5 minutes on TV en ja zulke figuren hebben we al vaker ontmoet. Gelukkig zit ze in Utrecht.

 24. Deze mevrouw begrijpt niet zo goed, dat het Sinterklaas en Zwarte Pieten kinderfeest helemaal geen discrimatoire achtergrond heeft.

  Die laatste gedachte is slechts haar eigen bedenksel in deze.