• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Vlag Curacao-NederlandCURAÇAO – Caribische jongeren die op eigen houtje naar Nederland verhuizen voor een studie lopen vaak tegen allerlei problemen aan. Ze weten niet goed hoe het leven in Nederland eruit ziet en krijgen daardoor problemen met huisvesting, geld en opleiding. Dat schrijft Caribisch Netwerk.

“Mensen beloven je een betere toekomst in Nederland en zeggen: ‘Kom naar Nederland. Ik help je wel.’ Maar in de praktijk moet je bijna alles zelf regelen”, aldus de Curaçaose Ruthmila*.

Luister hier naar een reportage over freemovers in Nederland.

Afhankelijk
Ruthmila (19 jaar) verhuist in 2013 naar Nederland om een MBO-opleiding zorg en welzijn te gaan volgen in Rotterdam. “Achteraf gezien was ik niet goed voorbereid. En je hebt geen vader of moeder in de buurt om op terug te vallen.” De eerste maanden woont Ruthmila bij een tante, maar dat bevalt minder goed dan verwacht: “Ze was toch een beetje verrast door mijn komst. Nu heb ik een eigen kamer en ben ik van niemand afhankelijk. Dat is beter.”

Vervelend
Haar vriendin Julisa (18 jaar) woont bij meerdere familieleden en vrienden, maar is het al snel zat dat ze geen eigen huissleutel heeft: “Het is vervelend om voor een dichte deur te staan, zeker sinds ik een kind heb.” De woonproblemen leiden bij haar ook tot studieverzuim. “Ik moest op zoek naar een woonruimte waar ik me in kon schrijven. Met veel pijn en moeite heb ik uiteindelijk een kamer gevonden. Pas daarna kon ik alles regelen.”

Begeleiding
Elk jaar komen er naar schatting een paar honderd Caribische jongeren als Ruthmila zelfstandig naar Nederland om te studeren. Zij worden ook wel freemovers genoemd. De studentenbegeleidingsorganisaties als Stichting Studiefinanciering Curaçao (SSC) en Sint Maarten Student Support Service (S4) zorgen voor de begeleiding van hbo- en universitaire studenten (bursalen). Zij bemiddelen bij huisvesting, inschrijving en het regelen van praktische zaken voor studenten. Maar voor mbo’ers bestaat die begeleiding niet.

Moeilijk+
“Het gaat vooral mis bij laagopgeleide jongeren”, weet Marie-Claire de Pool. Zij is trajectbegeleider bij De Jonge Krijger en gespecialiseerd in het begeleiden van Caribische jongeren die het moeilijk hebben in Nederland. “Ze weten niet dat ze zich niet altijd kunnen inschrijven op het adres van de familieleden waar ze gaan wonen, waardoor ze geen burgerservicenummer krijgen, zich niet kunnen inschrijven voor een opleiding, geen bankrekening kunnen openen, geen verzekering kunnen afsluiten en niet mogen werken.”

Schulden
“Tegen de tijd dat de jongeren hun zaakjes voor elkaar hebben, zitten ze al met schulden”, aldus De Pool. Die schulden afbetalen is voor studenten niet zo eenvoudig. Ruthmila zou graag een bijbaantje willen om wat meer inkomsten te hebben, maar dat is lastig omdat haar Nederlands niet zo goed is. En: “Nederland is duur”, waarschuwt ze. “Een schuld van een euro is al snel opgelopen tot een schuld van 100 euro.”

Belangrijk
Inmiddels heeft ze geleerd om de belangrijke dingen altijd eerst te betalen: “Eerst betaal ik mijn huur, want dat is het dak boven mijn hoofd.”. Maar leven op Nederlandse studiefinanciering is geen vetpot: “Als ik te weinig geld heb, moet ik wel eens kiezen: zorgverzekering betalen of eten? Dan moet die verzekering soms even wachten.”

Worstelen
De Pool ziet vaak jongeren worstelen met het op orde krijgen van hun zaakjes in Nederland. “Ze moeten hun rechten en plichten kennen, het Nederlands beheersen en leren budgetteren om niet in de schulden te belanden. Als dat niet lukt kunnen ze ook niet studeren of werken. Dan zijn ze alleen aan het overleven.” De gevolgen daarvan zijn onder meer vertraging, uitval en studieverzuim.

Cijfers
Precieze cijfers over deze freemovers zijn er niet, omdat geen enkele instantie deze jongeren als groep registreert. Daardoor is het lastig om de hele groep in kaart te krijgen en begeleiding te bieden. De gevolmachtigde minister van Curaçao, Marvelyne Wiels, heeft in mei dit jaar een website gelanceerd voor freemovers, maar wil geen details geven over hoeveel mensen daar aankloppen met problemen. Wel zeggen ze dat ‘tientallen jongeren zich hebben gemeld om onder meer informatie te vragen’.

Oplossing
De oplossing voor het probleem van de freemovers ligt volgens De Pool vooral op Curaçao zelf. “Ik zou heel graag willen dat de regering, de bevolking en iedereen op Curaçao samen gaat werken om een goede aanpak voor deze jongeren op te zetten. Zodat ze goed voorbereid zijn als de ze ervoor kiezen om naar Nederland te komen voor studie.”

6 reacties op “Freemovers in Nederland: ‘Op eigen houtje overleven’”

 1. …… De Pool ziet vaak jongeren worstelen met het op orde krijgen van hun zaakjes in Nederland. “Ze moeten hun rechten en plichten kennen, het Nederlands beheersen …..

  Ze spreken toch vloeiend Papiamentu, Nederlands as toch niet zo belangrijk.

  .

 2. wordt dit onderzoek-zonder-cijfers betaald door SSC ofzo? (Not that far fetched daar ik laatst een reclamepostervoor deze overheidsinstantie zag :|)
  Net alsof alleen freemovers last hebben van aanpassingsproblemen en schulden maken!

 3. @ VITO. Vroeger was het probleem teveel dropouts die naar Nederland kwamen en in de criminaliteit raken, nu zijn het goed opgeleide jongeren op middelbare school niveau en hoger,die terecht hun toekomst kansen willen verbeteren.

  en waarvan velen als dropouts afzwaaien en in de criminaliteit geraken. Wat is het verschil?

 4. @Marie Claire de Pool. Graag wil ik reageren op commentaar van mevr. Marie Claire de Pool. Het is goed dat wij erkennen dat er problemen zijn met de nieuwkomers of freemovers en studenten in Nederland. Als er d’rover wordt gepraat kan men voorzichtig proberen te werken aan het oplossen van hun problemen, althans degenen die op tijd over de problemen praten en op tijd zijn met hulp te zoeken. Volgens mij werd er in het verleden hard gewerkt vanuit Curacao om mensen die planen hadden naar Nederland te immigreren te informeren over de levenswijze in Nederland. Ik kan me nog herinneren dat mevr Jadira Bakhuis tussen 1995.2001 zich flink heeft ingezet voor het opzetten en informeren van deze mensen die planen hadden naar Nederland te vertrekken. Ik weet niet op dat project nog steeds bestaat op Curacao of tur kos a kaba na arroz di coco. Als jij dit verhaal heb gelezen dan ga je eerst rondkijken of informeren, bij mevr Jadira Bakhuis van de Task Force om te kijken wat er over is gebleven van dit informatieve project nieuwkomers in Nederland opgezet door de regering Ned. Antillen en Nederland. Persoonlijk denk ik dat de oplossingen wat jij voorsteld deels a pa se zijn achterhaald. Ik ben ervan overtuigd dat de regeringen van toen veel hebben gedaan in samenwerking van Jadira Bakhuis met alle respect voor het werk wat hun toen hadden verzet om dit probleem te tackelen. Het [probleem is dat we nu weer 20 jaar verder zijn en dat betekend 2 generaties verder en dat de ontwikkelingen zijn veranderd. Vroeger was het probleem teveel dropouts die naar Nederland kwamen en in de criminaliteit raken, nu zijn het goed opgeleide jongeren op middelbare school niveau en hoger,die terecht hun toekomst kansen willen verbeteren. Deze jongeren moeten wel goed geinformeerd worden hoe de kansen zitten in Nederland. De kansen zijn toch beter als ze via studiefinanciering Curacao hier naar toe komen. Ik heb begrepen dat ze veel informatie krijgen via stichting studenten begeleiding. Maar een ding blijft een groot probleem bij de jongeren en dat is het Nederlands op de Antilliaanse scholen is beneden maats in vergelijking van de Nederlandse scholen. Hierdoor missen ze in de eerste jaren aansluiting met de Nederlandse scholen en ze blijven telang hangen in de eigen groep.Als je snel wat wilt leren over een land dan moet snel gaan mengen met de doorsnee bevolking om snel de taal te leren beheersen. Voor de rest ben ik eens met je commentaar behalve de oplossing.

 5. “Ai, no worry…mi ta bai keda seka Tantji” De eerste 2 weken is het nog helemaal top bij tantji, maar dan moet zij om 06.30u haar nest uit om te gaan werken, en zit jij om 01.00u ‘s nachts nog TV te kijken. Tantji no ta gusta e kos. Nog erger … je brengt (nieuwe) vrienden mee en nu blijf je tot 02.00 uur TV kijken, herrie maken.
  Op de MBO is de aansluiting stroefjes, want je moet naar een schakelklas omdat je NL toch erg veel te wensen laat.
  Nee, je goed eerst (op het eiland) voorbereiden is er niet bij en het waanidee dat men hier een (laaggeschoolde) paspoorthouder met open armen staat op te wachten, is gelukkig nooit geweest.
  En de Bosmans en consorten worden (door de VVD) steeds beter gehoord.
  Dat kan nog heel leuk wordt, zei Hiawatha…..

 6. In welke tijdperk leven die ?