• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

curacao clean up thumbCURAÇAO – Het eiland is sinds zaterdagochtend een stukje schoner. Ongeveer 2500 vrijwilligers zetten zich in om op verschillende plaatsen op het eiland rondslingerend afval op te ruimen. De organisatie van de Curaçao Clean Up wees mensen toe aan diverse locaties. In groepen van 50 tot 150 man gingen ze vervolgens aan de slag.

In het Caracasbaaigebied waren zelfs 300 man bezig met opruimen, daarbij werden ook duikers ingezet. Ook de omgeving van het Albert Schweitzer College en de Bramendiweg was dichtbevolkt. Daar werkte een groep van 250 mensen aan het opruimen van zwerfafval. De schoonmaakactie was aan het eind van de ochtend afgelopen.

Nieuwe afvaldump
Niet iedereen heeft evenveel op met de actie. Binnen een dag na de actie is er op plaatsen die net onder handen genomen waren alweer afval gesignaleerd. Elsa Rozendal (PAIS) waarschuwt dat de mentaliteit op het eiland moet veranderen. “Afval in de mondi en op straat heeft ernstige consequenties voor ons milieu. Het vernietigt onze leefomgeving, de flora en fauna. Een plastic zak doet er tien tot twintig jaar over om te ontbinden, een plastic cup 50 jaar, een aluminium blikje 80 tot 200 jaar, een plastic fles of luier 450 jaar, een glazen fles een miljoen jaar en kauwgom zelfs nooit.”

Realistische sancties
Rozendal wijst erop dat veel Antilliaanse wetten na 10-10-’10 niet zijn ‘meegenomen’ naar het nieuwe land Curaçao. “We moeten nieuwe wetten introduceren die realistische sancties opleggen in het geval dat iemand zich niet aan de regels houdt.” De regering moet daarbij het voortouw nemen en het milieubewustzijn stimuleren onder de bevolking, vindt ze. “Wereldwijd zien we dat meer en meer mensen zich bewust zijn van het milieu en weten van de gevaren als je er niks aan doet. Regeringen van andere landen doen hun best om het volk ervan bewust te maken en komen met noodzakelijke wetten om een duurzame ontwikkeling te realiseren. Op die manier lukt het om alle burgers te laten zorgen voor het milieu.”

Bewustzijn
Dat bewustzijn kan natuurlijk ook vanuit de samenleving zelf komen. Rozendal: “Initiatieven zoals de Curaçao Clean Up en Green Force zijn enkele voorbeelden van hoe je kunt bijdragen aan bewustwording. Het is belangrijk dat alle inwoners dezelfde gedachte delen en dat is dat een schoon Curaçao ook een gezonder en mooier Curaçao is.”

3 reacties op “Een stukje schoner na de Curaçao Clean Up”

  1. Mooi initiatief, maar ik pas ervoor om te dweilen met de kraan open. Boetes en dus controle is het enige dat kan helpen. Men weet dondersgoed waarmen mee bezig is wanneer men rotzooi in de knoek dumpt. Onwetendheid… my ass! Hetzelde geldt voor het omgaan met (huis)dieren.

  2. Ik denk dat wanneer je mensen bewust maakt wat voor consequenties het heeft als men de troep niet opruimt .wat dacht u van RATTEN en ander ongedierte die telen aardig aan in de poenda . En het geven van boetes zou een beetje helpen ,maar dan zou je de boetes hoog moeten maken ?. Kijk naar het waaigat ,waarom geen vuilnis bakken plaatsen . In de poenda worden planten bakken gebruikt als VUILNISBAK ,ook daar te wijnig bakken en de bakken die er zijn ,zitten helemaal vol ,worden sporadisch geleegd .Jammer van het mooie eiland .!!!!

  3. Net als Singapore op vervuiling zelfs kauwgom of peuk een zware boete. Hoe dit te controleren, eenvoudig enkele auto’s die veel op de weg zitten met een mini camera uitrusten en degenen die afval uit de auto gooien de auto eigenaar aan de hand van de nummerplaat beboeten. De camera’s kunnen ook voor door rood licht rijders gebruikt worden en zijn in een dag terug betaald aan boete geld.