• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

afval vuilnisCURAÇAO – De lucht van kadavers en rottend eten is overheersend achter het Odulio Willems Stadion in Suffisant. Etensbakken, koelkasten en ander afval verbergen de prachtige natuur waar vroeger veel werd gewandeld. “Dit is slechts één van de vele dumpplekken in deze buurt”, vertelt buurtbewoner Ronald Schoop.

September is de schoonmaakmaand en zaterdag vindt de tweede Curaçao Clean Up plaats. Voor de bewoners van Muizenberg en Suffisant maakt dit weinig uit: “Elke dag is clean up voor ons”, vertellen zij tegenover Caribisch Netwerk.

Controle
“Het kan zo niet verder anders loopt het uit de hand”, gaat Schoop verder. Hij heeft de laatste jaren vrienden en kennissen opgetrommeld om zelf in actie te komen. Waar het vooral om draait, is de controle. “We achtervolgen trucks als we denken dat ze afval gaan dumpen. Het zijn vaak mannen die huisvuil ophalen en dan zeggen naar Landfill te gaan. Landfill is te ver en daarom dumpen ze het gratis een paar straten verderop. In mijn wijk.”

Gevaarlijk
Schoop en zijn ploeg spreken de vervuilers weleens aan, maar dit blijft moeilijk. “Ik ben boos geworden en heb gezegd dat ze mijn eiland niet mogen vervuilen. Ik heb geen autoriteit en het kan dan gevaarlijk worden. Een keer hebben ze zelfs een steen door mijn raam gegooid.” Schoop probeert nu de nummerborden van de vervuilers te noteren en geeft deze door aan de politie. “Ik weet niet of de politie iets doet. Er bestaan geen sancties dus het voelt erg nutteloos.”

Luisteren
Een paar straten verderop woont Franklin Janga. Hij woont al meer dan twintig jaar in Muizenberg en wordt gegroet door iedereen die voorbijrijdt. “Ik ken iedereen en iedereen kent mij. Ik ben nergens bang voor”, vertelt Janga terwijl hij wijst naar de bergen puin aan de andere kant van de straat. “Ik geef mensen flink op hun donder als ik ze afval zie dumpen. Ze luisteren naar mij.”

Buurtbewoners
Ook Janga heeft het heft in eigen handen genomen. Hij is een beweging gestart met wie hij eens in de zoveel tijd de buurt opruimt. “Ik wil de buurtbewoners bij het schoonmaken betrekken zodat ze zich verantwoordelijk voelen. Ik heb Korsòu Limpi Bunita gevraagd om bakken zodat we aan de slag kunnen. Het opruimen kunnen we zelf. Iedereen vertelt aan elkaar wat we doen, het bewustzijn groeit en langzaamaan wordt de wijk schoner.”

Schoonmaakactie
Janga en Schoop houden ook dit weekend hun eigen schoonmaakactie, afzonderlijk van de Curaçao Clean Up. Ze zijn positief over de Clean Up, maar beperken zich voorlopig tot hun eigen schoonmaakploeg. “Ik houd elke dag een eigen schoonmaak, want het gaat ook om mijn gezondheid. De rooien zitten verstopt, het water blijft stilstaan en ik wil niet eindigen met dengue of erger. Ik wacht niet op de Clean Up, de overheid of Selikor, we gaan zelf aan de slag”, zegt Schoop.

5 reacties op “Muizenberg moet zelf strijd aangaan met afval”

 1. Daar heb je gelijk in Abraham Mossel. Gedurende de laatste weken had ik een discussie op FB en ik zij dat Curaçao een groot probleem met vuil heeft. Overal wordt vuil gedumpt. 1 persoon zei dat het meevalt. Ik vind het niet meevallen en met mij ook anderen. Of hij is blind, dom of te optimistisch.
  Er moet snel ets gebeuren, voordat het te laat is.

 2. Een mooi, maar eigenlijk een overbodig initiatief van enkele buurtbewoners. Ik hoop van harte dat ook onze bestuurders eens een handje uit zullen steken. Het probleem van een smerig Curaçao zal echter blijven zolang er door onze overheid geen aktie ondernomen wordt ten aanzien van de milieuwetten.
  Je blijft je afvragen waarom deze overheid zo laks blijft. Er ontstaat zachtjesaan paniek over muggenplagen en zeker als er weer eens wat regen gaat vallen. Water blijft staan in sloopauto’s en of wrakken, oude banden, gedumpt sloopafval etc.etc.
  De milieuwetten konden per 10-10-10 niet gehandhaafd blijven? Waarom? Een aanvulling op deze wetten met de aantekening “lees voor Nederlandse Antillen – Curaçao” is een eenvoudige oplossing geweest zijn. Dat sancties aangepast moesten worden had inmiddels dan plaats kunnen vinden. Of moet zoiets langer dan 4 jaren duren?
  ‘t Ja, we weten het zachtjes aan wel. Ambtelijke molens draaien langzaam maar bij ons op Curaçao staan de molens ondanks stevige wind meestal stil.
  M’n pet af voor de burgers die wel verantwoordelijkheid nemen om hun bario schoon te krijgen en hopelijk ook te kunnen houden.

 3. Een tip voor Janga en Schoop. Wat ze moeten doen de volgende keer is de troep die ze hebben opgeruimd in een truck doen en dan dumpen voor het huis van diezelfde smeerlappen. Maar misschien nog effectiever is de troep dumpen voor het huis of kantoor van Ben Whiteman of het staten gebouw in punda. Zullen de cruise toeristen wel mooi vinden. Ze kunnen je toch niet straffen want er zijn toch geen wetten tegen dumpen. Het is nog steeds gewoon legal.

 4. Gewoon een busje of een truck die het onderstand volk overdag ophalen voor schoonmaak en oudjes verzorgen

 5. Vechten tegen de Bierkaai noemen ze dat.?.