• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

mugCURAÇAO – Het chikungunyavirus verspreidt zich razendsnel over Curaçao. Huisartsenpraktijk Jansen ziet dagelijks gemiddeld twintig patiënten die alle symptomen hebben van de ziekte. Dat heeft grote effecten voor de economie in verband met ziekmeldingen, vinden zij. Dat schrijft Caribisch Netwerk.

De huisarts verwacht dat de verspreiding grotere vormen gaat aannemen als de regentijd aanbreekt. De drager van het virus, de Aedis aegypti-mug, zal zich in de regentijd naar verwachting in groten getale gaan voortplanten.

Besmettingen
Het precieze aantal besmettingen is moeilijk in te schatten. Veel patiënten gaan namelijk niet naar de dokter. De Caribbean Public Health Organization (CARPHA) geeft aan dat op Curaçao per 15 september 58 bevestigde besmettingen zijn maar dat vermoed wordt dat meer dan 600 mensen de ziekte onder de leden hebben.

Epidemiologisch alert
Ook de Panamerican Health Organisation heeft ondertussen een epidemiologisch alert uitgevaardigd. “Alle landen moeten hun pogingen om dengue en chikungunya te voorkomen en controleren integreren. Het seizoen waar meer besmettingen van dengue geconstateerd zullen worden komt eraan en dat geldt ook voor chikungunya”, geeft Luis Gerardo Castellanos, hoofd van de Neglected, Tropical and Vector-Borne Diseases unit van PAHO/WHO’s. Beide organisaties raden aan patiëntenzorg, communicatie, epidemiologische controle, de capaciteit voor diagnosestelling in laboratoria en muggencontrole op te schroeven.

Santo Domingo
Het consulaat van de Verenigde Staten heeft voor Santo Domingo een zogenaamde ‘public health concern’ waarschuwing uitgevaardigd. Amerikaanse ingezetenen die naar het eiland afreizen, worden aangeraden zich te melden bij het ‘Smart Traveler Enrollment Program’. De schatting is dat zich op het Caribische eiland meer dan 150 duizend gevallen van chikungunya hebben voorgedaan.

2 reacties op “Huisarts: ‘twintig chikungunyagevallen per dag’”

  1. Een deskundiganalist zijn alle uitslagen die tijdens de periode van wereldwijd nieuwe ziekte hebben iets te maken met symptomen van de wereldwijd nieuwe ziekte .
    En zo gebruikt je vaker medicijnen die later hebben ze een trieste consequents voor je leven .

  2. ik ben geen dokter, maaaaaaaaaaarr als je inderdaad door deze MUG bent geprikt ben je de klos, en er zijn geen medicijnen voor, en als je bij de huisarts komt zegt hij ga naar de SVB. zeg ik heb pijn in mijn spieren en boten. Maar dan krijg je van de GGD arts?? te horen kom over een week terug, kom over een week terug!, dus als je niet kan lopen van de pijn moet je maar terug komen lopen. Ik zou een ieder de mededeling willen mee geven die aan deze ziekte lijdt. om niet te terug te lopen naar de arbeidscontroleur, laat de arbeidscontroleur maar naar de zieke patiënt lopen door 30 graden in de zon,en zoeken naar het straatnaambord en het huis (arts ) nr waar zijn patiënt woont, 1×1 =3