• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart doet zijn woord over de opvoeding van het kind in onze samenleving.

Beste lezer, ik voel me verplicht weer uitleg te geven over vorming, omdat er nog steeds verkeerde opvattingen voortbestaan in veel gelederen in onze maatschappij, ook in regeringskringen.

Het opvoedingsproces begint vanaf het moment dat het kind wordt gevormd in de baarmoeder. Reeds daarvoor worden sommige aspecten van de toekomstige ontwikkeling van het kind eigenlijk al bepaald. Bijvoorbeeld, indien de moeder lijdt aan een of andere kwaal of zwakte, kan dit van invloed zijn op de gezondheid van de baby. Indien tijdens de zwangerschap het gedrag van de moeder, zowel fysiek als emotioneel, excessief is, loopt de baby het risico geboren te worden met zekere karaktereigenschappen, die negatief kunnen uitpakken in de verdere ontwikkeling. Denk aan het gebruik van alcohol en verdovende middelen, gewelddadig gedrag, overdreven emotioneel karakter met een agressief taalgebruik.

De periode tussen nul en vijf jaar is bepalend voor de emotionele ontwikkeling van het kind. Als het niet voldoende aandacht en tederheid krijgt, zal het opgroeien zonder of met weinig empathie. Met andere woorden, het zal tekortkomen aan medeleven jegens zijn medemens: een gevoelloos mens. Indien deze ‘opvoeding’ thuis zich voortzet en zelfs ontaardt in agressie, is het niet vreemd dat dit kind in ernstige mate tekortkomingen vertoont, in de zin dat het gevoelloos is, niet kan delen met de ander en zelfs bijzonder agressief kan zijn, op het wrede af.

Voor zo’n kind is onderwijs praktisch onmogelijk, omdat zijn gedrag problemen schept wanneer het niet kan meedoen in een groep, omdat het volkomen egocentrisch is. In de meeste gevallen maakt zo’n kind de school niet af en belandt hij of zij uiteindelijk in de criminaliteit met een buitensporig agressief gedrag. Indien we rekening houden met het feit dat 44 procent van de gezinnen uit eenoudergezinnen bestaat, waarvan de grote meerderheid alleenstaande moeders (8783 stuks) zijn, loopt een kind dat uit zo’n gezin komt het risico dat hij niet voldoende, of ontoereikende aandacht krijgt. Dit omdat de de moeder moet werken en het kind alleen thuis is na school of ‘opgevoed’ wordt door andere familieleden.

Daarom is de beslissing van Minister Irene Dick om prioriteit te verlenen aan de vorming van het kind tussen nul en vier jaar, van doorslaggevend belang voor de toekomst van ons land. Er moeten voldoende opvangcentra zijn voor de deze groep, met professioneel en 100 procent toegewijd personeel, met hart voor het kind. Op deze wijze kan het toenemende aantal kinderen dat het misdadigersleger spekt en ons eiland naar de knoppen aan het helpen is, beperkt worden! Bij elke discussie over onderwijs dient men rekening te houden met deze realiteit. De kwaliteit van ons leven en onze sociaal economische en culturele ontwikkeling zijn afhankelijk van de wijze waarop wij onze kinderen opvoeden.

De basis komt op de allereerste plaats. En die begint thuis en misschien kan het basisonderwijs daar iets aan doen. De kosten voor universitaire studie kunnen een rol spelen, maar zijn niet bepalend. Net zo goed als er voor een auto of nagel- en haarverzorging betaald kan worden, of naar het buitenland met vakantie kan gaan, kan ook voor de studie aan de universiteit betaald worden. En als er geen geld is, kan er een lening afgesloten worden, op dezelfde wijze zoals miljoenen studenten in Amerika dit doen. Tot slot, hoe beter de opvoedingsbasis van ons volk is, des te gezonder en productiever zal onze gemeenschap zich ontwikkelen en erin slagen ons potentieel te realiseren.

5 reacties op “Ingezonden: Opvoeding, vanaf de baarmoeder”

 1. Beste , Berdat
  Foute mannen bestaat het niet .
  Maar realiteit is dat sommige vrouwen zijn net als vlinders ,want ze vlogen van bloem naar bloem

 2. Beste Jopie,

  veel kan voorkomen worden, wanneer mannen ook eens hun verantwoordelijkheid nemen, om bij hun vrouw te blijven, zonder het constante overspel, dan kan een moeder meer tijd besteden aan hun kinderen, zonder zelf constant te moeten werken en daardoor niet thuis te zijn.

  En ten tweede, wanneer leren vrouwen eens dat ze foute mannen moeten vermijden en dit begint tegenwoordig steeds vroeger. Je hoort er toch niet meer bij op de middelbare school wanneer je geen kind hebt!! Kansloze toestanden!!

 3. In bepaalde landen is het zodanig (wettelijk) geregeld dat de moeders thuis kunnen blijven of alleen een halve dag werken, maar toch gewoon van hun salaris blijven genieten, zodat zij thuis kunnen zijn met hun kinderen om hen zo de nodige ‘opvoeding’ te geven in die eerste belangrijke ontwikkelingsjaren.

 4. Geachte Joseph Hart
  U bent op de goede weg ,maar wel bij een splitsing van de weg .
  En dat is de Kinderontvang en Crèches die ook op hun manier de kind opvoeden .
  Met een andere woord krijgt de moeder niet genoeg ruimte om de kind op haar manier op te voeden .
  En later krijgt de kind verschillende informatie van opvoeding binnen dat kind kunt ze niet samenbinden

 5. Goed stuk Jopie, maar dit weten we al meer dan 30 jaar. Onderzoek na onderzoek tonen aan waar de fouten liggen, maar tot op de dag van vandaag doet men er niets aan. En over 10 jaar, wanneer de maatschappij nog verder achteruit is gegaan, schrijven we weer een rapport en trappen we weer een open deur in.
  Want laten we eerlijk wezen: hoe denken we dat de kinderen van gevoelloze figuren worden opgevoed ?