• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

OnderzoekCURAÇAO – De opkomst van zowel Gerrit Schotte als Helmin Wiels is niet goed geweest voor de banden binnen het Koninkrijk. Dat concludeert medeoprichter van Versgeperst.com Sander Cox in zijn masterthesis. In de thesis deed hij onderzoek naar de berichtgeving in de Curaçaose en de Nederlandse media.

De thesis bestaat uit een inhoudsanalyse van twee Nederlandse kranten (NRC en de Volkskrant) en twee Curacaose kranten (Antilliaans Dagblad en Amigoe). Cox onderzocht de berichtgeving over de crisis van het kabinet van Gerrit Schotte in oktober 2012 en tevens de verslaggeving in mei 2013, de maand waarin Helmin Wiels vermoord werd. In totaal nam hij 216 krantenartikelen onder de loep. Voor Versgeperst.com ging hij dieper in op zijn eindscriptie.

Wat zijn voor jou de meest opvallende punten van het onderzoek?
“Dat de Nederlandse kwaliteitskranten dermate hun best lijken te doen de situatie in Curaçao in een dieper perspectief te gieten en proberen de toenmalige politieke crisis (tijdens kabinet Schotte, red.) te duiden vanuit het koloniale verleden. Nederlandse kranten proberen kortom echt te duiden. Ten tweede: in zowel de Curaçaose als de Nederlandse kranten kom je verwijten tegen over de Nederlandse onwetendheid. Toch zie je dit in Nederlandse opinieartikelen eerder het tegenovergestelde terug. Er wordt nog altijd geklaagd over onwetendheid, maar in de Nederlandse opinieartikelen zie je dat die juist minder lijkt te worden”, vindt Cox. “Verder valt me op dat neokoloniale sentimenten nog steeds een rol spelen.”

En rond Wiels miste je weleens het evenwicht in de berichtgeving. Cox: “Ja, ondanks dat Wiels over het algemeen iets geliefder was en vooral een beter imago had, valt het me daarnaast op dat de Curaçaose kranten een stuk minder dan de Nederlandse kranten oog hebben voor de negatieve eigenschappen van Wiels. In de Nederlandse kranten is deze karakterisering iets uitgebreider en vooral evenwichtiger.”

Een van je conclusies is dat schreeuwers zoals Schotte en Wiels lawaai maken, maar niks oplossen en slecht zijn voor de banden in het Koninkrijk. Is dat niet een wat afgezaagde conclusie? Het past in een lange traditie van schreeuwlelijkerds. Cox: “Dat is wellicht wel enigszins afgezaagd, maar naar mijn mening was Wiels in vergelijking met de Godetts en andere voorgangers wel iemand met beduidend meer politieke visie en capaciteiten. Wat Schotte betreft: ja, dat zou je wel afgezaagd kunnen noemen.”

Tegen welke tekortkomingen ben je aangelopen? Was het gezien de dominantie van het Papiaments bijvoorbeeld niet beter om de thesis samen met Papiamentstalig persoon te schrijven? Cox: “Wat betreft tekortkomingen, dat ik heb in hoofdstuk 6.2 uitgebreid verwoord. Buiten het feit dat het lastig is om een vergelijkingsonderzoek te doen aan de hand van twee casussen, is het ontbreken van het Papiamentstalige perspectief zeker een tekortkoming. Jouw idee vind ik eigenlijk wel heel goed. Tegelijkertijd vind ik dat mijn onderzoek ten opzichte van vergelijkbare onderzoeken al een stuk beter en representatiever beeld geeft van Curaçao en de journalistiek. Dit werk moet je ook zien als een aanvulling op het werk van voorganger De Nil (2012) waarnaar ik in mijn onderzoek regelmatig refereer.”

Op Curaçao klaagt men dat Nederland geen verantwoordelijkheid neemt (denk aan toezien op goed bestuur), in Nederland is men huiverig voor het losmaken van neokoloniale gevoeligheden. Hoe kunnen beide landen uit dit patroon loskomen, denk je? Cox: “Wat mij betreft zou het een idee kunnen zijn om Nederlandse politici die Caribisch Nederland in de portefeuille hebben een soort stage te laten doen om zo beter inzicht te krijgen in het Curaçaose politieke perspectief en de hele cultuur. Laat ze maar eens vijf of zes maanden aan de slag gaan op het eiland en met een open houding de cultuur leren kennen. Realistisch is het misschien niet, maar in die richting moet je denk ik wel denken. Nederlandse politici zouden zich nog wel wat meer mogen verdiepen in het Curaçaose. Uit eigen ervaring weet ik dat dit alleen mogelijk is door een hele tijd op het eiland te wonen en werken. Andersom is deze ‘uitwisselingsstage’ vanuit mijn onderbuikgevoel minder noodzakelijk.”

Wat is je boodschap voor de journalistiek op Curacao? Cox: “Voor wat betreft de Curaçaose journalistiek: zorg er voor dat er snel een journalistieke opleiding komt, dat is toch de basis die broodnodig is. Tegelijkertijd besef ik ook dat er allerlei belangen spelen die de status quo willen behouden. Voor veel grote ondernemingen is het immers een voordeel dat de meerderheid van de journalisten niet opgeleid is, waardoor zij ook minder gevoelig zijn voor bijvoorbeeld ethiek.”

Zijn er plannen voor vervolgonderzoek?
Cox: “Dat is nog niet bekend, maar wat mij betreft komt er vanuit mij nog wel meer onderzoek naar journalistiek en Curaçao. Het feit dat het eiland binnen wetenschappelijk onderzoek zo onontdekt is en ik liefde voel voor Curaçao, maakt het voor mij alleen maar interessanter om met journalistiek en Curaçao bezig te zijn. De unieke journalistieke situatie van het eiland – onder meer de vele Papiamentstalige kranten en radiozenders, maar ook het lokale – maakt het voor mij uitermate boeiend hiermee bezig te zijn.”

Samenvatting masterthesis Sander Cox

37 reacties op “‘Schotte en Wiels slecht voor relaties Koninkrijk’”

 1. Onze politiek is hardstikke corrupt en wil hetkoste wat het kost het volk domhouden.
  Nee daarover zijn geen al te heftige discussies, we beginnen er zelfs aan te wennen nietwaar.
  Ja in Nederland zijn ze ook corrupt. Samen met Zwitserland op de eesrte plaats van minst corrupte landen ter wereld, maar ja tuurlijk corrupt.
  Piet Hein was ook een zee rover en ze zijn hardstikke rijk geworden door het uitbuiten van de kolonies toch. Zeker.. De vernietigignen van de hele 2e wereld oorlog wordt voor het gemak vergeten en dat de echte rijkdom uit Slochteren komt ook. Ja ja wij hebben ook olie en dat willen die kaaskoppen weer in pikken.. Tuurlijk… zucht…

  Wetenschappelijk onderzoek aan de hand van Papiaments talige “kranten” ahum…. Dat is net zoiets als in Nederland de Story of de Privee vermelden als bron bij een wetenschappelijk stuk.
  En met alle discussies. Wie of wat beheert nu eigenlijk de vastlegging wat Papiamentu is. In Nederland heb je de Nederlandse Taalunie. Ik weet er was een taalcommissie maar voorzover ik weet is die ergens in 199x omgevallen. Je hebt de Rode Jouberts enzo maar verder ? De spelling-Römer-Maduro-Jonis is de officiele maar wel alleen voor Curacao. En het verplichte papiamentu dat mijn kinderen op school krijgen dat snapt hun moeder ook niet altijd. Net als sommig nederlands, en zeker spreekwoorden en gezegden,waar ik nog nooit van heb gehoord. Welk instituut houd Papiamentu levend. En moet er worden”samengewerkt met de andere 3 eilanden ??
  Om de dingen wat helderder te maken lees de wikepedia er eens op na. http://nl.wikipedia.org/wiki/Papiaments
  Opgesomde “waarheden” zijn toch een beetje anders en nog lang niet duidelijk. De taal kan ook wel eens afkomstig kunnen zijn uit Brazilie of misschien toch uit Venezuela. Aruba heeft een versie die verschilt. Bonaire ook. En de bovenwindse eilanden doen niet echt mee. Het zou de auteur die een flink betoog er over schreef, sieren, als hij of zijjn aan die Wikepedia publicatie een hoogwaardige bijdrage zou toevoegen. Nederlands is geen wereld taal, Papiamentu ook niet.Maar daar zit niet de pijn. Het gevoel van eigenwaarde. En het verschil tussen koel en zakelijk Europa en het warme, rommeligere Zuid-America. Betweters en Egocentrisch, dat gaat niet goed samen. Respect… tuurlijk maar dan wel 2 kanten uit.
  Maar met al die discussies, vergeet men, waar ik vind dat het eigenlijk om gaat, een “goede toekomst” voor onze kinderen. En onze papiamentstalige politici verwoesten dat. De ene nog effectiever dan de andere. Ze willen niet dat het buitenland de interne onzin begrijpt en ook niet dat wij het buitenland begrijpen. Eerst een halve Colombiaan en nu een halve Rotterdammer. Waarom zijn zo velen weg gegaan naar Europa niet waar. Omdat het daar zo slecht is ???Wat moeten we doen om iedereen weer terug te laten komen. Of willen we een spaanse talige of ja ja Chinese talige kolonie worden. De regering verkoopt nu al verblijfs vergunningen aan de kapitaal krachtigen als ze maar geld mee nemen. En dan valt er weer meer te stelen ook.
  Geloof me met 1,2 miljard Chinezen, als daar van 0.01 procent Curacao leuk vind. tja… “Mandarijns”.

  Waarom moeten buitenstaanders met geld komen. We hebben het hoogste aantal drive tru’s en fastfood zaken per oppervlakte per inwoner ter wereld…. Dat levert geen geld op, echt niet. Waarom produceren we zelf niks. Ons landbouw beleid bestaat nu voornamelijk uit het opleiden van mensen die weer windmolens kunnen repareren, en ja ja we krijgen er een “wijn” plantage bij. Honkballers, voetballers of hardlopeers opleiden voor het buiten land, daar schieten we ook veel mee op. Ik heb nog nooit gehoord dat die een paar miljoen schenken aan lokale “goede” doelen… Omdat ze in hun jeugd zo goed zijn begeleid door hun moederland. ?? Ja we zijn trots op ze, maar ze komen mooi niet meer terug.
  Water en Energie opwekking is in buitenlandse handen en het duurste ter wereld.Alles wat geld kan opbrengen wordt razendsnel verkocht. Post, banken name it. En de locale telefoon provider gaat zo’n beetje failliet met excursies in het buitenland. Sleepboten in Panama. (Opleidings bootjes…. ok ok hou ik over op nu.) Loterij geld gaat naar Amerika en de Opbrengsten van Casino’s ook.

  Curacao inkomsten door eigen productie. Dat is wat we nodig hebben. En dan bedoel ik niet de overslag van een “eindproduct”. Of tuurlijk toerisme. maar …. “dienstbaarheid” ligt ook weer zo gevoelig nietwaar…..Denk daar nu eens over na. En verzin oplossingen. Een luchtvaart centrum, Space centrum, data centrum, dames centrum of super winkel centrum mooi gedacht maar ze gaan allemaal steeds failliet. Of er liggen andere achterliggende doelen aan ten grondslag, die niks met duurzame economische ontwikkeling te maken hebben. Die dingen kosten geld. Alles wat je importeerd kost geld. En de winsten blijven niet hier. Ze krijgen ook nog eens import vrijstelling of subsidie. (Golfbaan flaters….)

  Echt mij interesseert het helemaal niks in welke taal die oplossingen worden gebracht. Mijn kinderen spreken al die talen. En ik doe m’n best om dat ook te doen.
  De ene taal wat beter dan de andere. Als je elkaar maar verstaat en begrijpt nietwaar. Onderlinge communicatie tussen verschillende groepen, daar ging het Papiamentu toch over. Dat was toch de kern.

  Waarom doen we dat dan gewoon niet weer opniew, en nu vanuit een andere gedachtengang en idiologie.

 2. @ Antonia. Phoe, je doet alsof je verplicht bent om mijn reacties te lezen,

  Dat zou er nog bij moeten komen. Pffff. Als HvdB het al heeft gelezen, wat zeer onwaarschijnlijk is, vindt hij het in ieder geval geen reactie waardig. Je bent hier gewoon een narcistische toko in een toko. Ga voor jezelf beginnen en stel (jezelf) dusdanige vragen, dat er A4-tjes voor nodig zijn om ze te beantwoorden en heb je ook 1 lezer. De moderator heeft inderdaad medelijden met je en laat die rotzooi maar staan, omdat toch niemand het leest ondanks dat het de kwaliteit van het forum niet ten goede komt.

 3. @Zoraida (en fan bernadine)

  Och och, wat zijn ze toch booooossss.. 😆
  Zora, je snapt het nog steeds niet, ik schrijf niet voor jou noch voor eventuele lezers. Het kan je onmogelijk ontgaan zijn dat mijn reactie duidelijk aan H.v.d.B. gericht was.
  Doe als ik, ik lees wat ik wil, maar ik schrijf ook hoe ik het wil! En daar heb jij helemaal niets over te zeggen. Begrepen?! Niemand anders dan de moderator beslist welke reacties er geplaatst worden en welke niet. Phoe, je doet alsof je verplicht bent om mijn reacties te lezen, maak je niet druk joh, of ben jij ook al de kluts kwijt Zoraidatje? 😆

 4. @ antonio

  Je zwetst. Ik heb nog nooit een reactie gezien van je laat staan van die lengte!
  Bovendien kan iedereen uit je tekst opmaken dat het kant nog wal raakt.
  Zorro heeft gelijk!

 5. @ Antonia. Blijkbaar heb je het stuk wel degelijk gelezen.

  Ik zal slechts 1 van je vele misvattingen over mij er uitpikken. Een paar regels was voor mij meer dan voldoende. Ga toch maar een boek schrijven, als je je dat kan permitteren. Het aantal lezers zal niet verschillen met het forum.

 6. @ Zora om 18:18 ;

  Hoe zal ik het uitleggen dat het toch begrijpelijk wordt voor de gemaskerde Zora? Ik schrijf niet voor jou noch voor de lezers, snap je? Je doet alsof er een verplichting bestaat om mijn reacties te lezen. Ik lees ook niet alles hoor, denk zelfs dat de meesten ook niet alles lezen wat hier door de verschillende reagluurders geplaatst wordt. En dat is echt wel heel normaal hoor..Als ik echt zo graag voor jou of je makkers wilde schrijven zou ik een boek gaan schrijven, of net als jij en jouw geestverwanten onder elk artikel een simpele nietszeggende reactie plaatsen, snap je? Of gaat dat jouw begrip ook al te boven?

  Blijkbaar heb je het stuk wel degelijk gelezen en ik stel me zo voor dat iets in mijn schrijven je heeft getriggerd, een beetje pijnlijk iets? Quien sabe…
  Foch fijn dat je je in ieder geval hebt laten kennen, schaam je je niet Zora? Het is mijn antwoord bestemt voor Hans van den Broek, niets meer of minder! Bovendien kan ik niet anders, ik schrijf heus niet met opzet lange stukken. Het is een gewoonte waar ik echt niets aan kan doen, zo praat ik ook. Maar ik móét wel ter lering van bepaalde onwetenden. En ik doe het grondig. Als dát jou stoort is het niet mijn probleem, maar duidelijk de jouwe!
  Je bent toch zo voorspelbaar mevrouw.

  O ja, ik heb je raad opgevolgd en even m’n eigen reactie nagelezen, en wat denk je? Achteraf vind ik dat ik een aantal zaken, details, onbelicht heb gelaten..m.a.w., het had eigenlijk een nog langer stuk horen te worden!

 7. @ Antonia. Als je nog eens terugkijkt naar je reactie, vind je dan niet dat je volkomen onnodig wel erg lang van stof bent, zodat na een paar regels de interesse om verder te lezen bij de (meeste) lezers volkomen verdwenen is?

 8. @Hans van den Broek schreef op 17-09-2014 om 10:57;

  “mijn kritiek ten aanzien van het Papiamentu raakt je nogal en ‘hoewel het niet zoveel met het artikel te maken heeft’ wil ik daarom toch antwoorden, als de redactie het mij toestaat.”

  Zo, dus je constateert zelf dat het niet zoveel met het artikel te maken heeft..Maar waarom ben je er dan over begonnen? Had je toen je je eerste reactie verzond dan echt niet in de gaten dat jij, en in dit geval enkel jij, degene was die, hoewel het niet zoveel met het artikel te maken had, weer eens over Papiamentu aan het zeuren bent geweest!? Dus waarom zo onschuldig vragen of de redactie je toestaat? Ze hebben jouw gezeur over Papiamentu heus wel gelezen, dus doe nou niet alsof de redactie moeite heeft met jouw repliek op mijn tegenreactie! Het ís zoals je merkt geplaatst!

  @Hans v.d.Broek schreef;

  “Ik begrijp dat je moedertaal je dierbaar is, maar is die taal ook geschikt om als landstaal te gebruiken, ook na eventuele onafhankelijkheid? Dat is de vraag. Persoonlijk denk ik van niet…”

  Wel wel, een Hans die meent een oordeel te mogen en moeten vellen over de landstaal van alle Kurazoleños. Je vraagt je af waar Hans mee bezig is.
  Jij hebt helemaal geen argumenten. Wie ben jij dan wel om te argumenteren waarom Papiamentu niet geschikt is als landstaal?!? Je bent een buitenlander en ook een buitenstaander. Je hebt helemaal niks met Kòrsou of met de Kurazoleño. Sterker, waar komt die super-arrogante houding vandaan? Waar heb je dat aangeleerd?
  Maar belangrijker, waarom denk jij te mogen rommelen aan de enige vorm van nationale identiteit waarop een Kurazoleño zich kan of zou kunnen beroepen?1? Ben je wel helemaal lekker Hans? Jij rommelt aan mijn identiteit en aan die van duizenden andere Kurazoleños! Sorry Hans, je lijkt wel zo uit de 19e eeuw naar de 21ste eeuw te zijn geparachuteerd. 😆

  Maar goed, Papiamentu is al eeuwen de volkstaal, bovendien is het nooit zo geweest dat Kurazoleños enkel met het Papiamentu bekend zijn, Curaçao is juist vanwege de grote natuurlijke haven altijd een eiland geweest waar mensen uit verschillende delen van de wereld op één of andere manier waren of zijn aangeland. Zelfs toen Papiamentu nog geen officiele status had en het Nederlands de enige officele taal was van het eiland, werden er door de verschillende Kurazoleños naast Papiamentu verschillende talen gesproken, maar vrijwel geen Nederlands. Het Nederlands is op de eilanden, ook in Aruba, altijd een minderheidstaal geweest. Trouwens, dat is nog steeds het geval. Maar Papiamentu ontwikkelde zich desondanks (helaas voor Hans) toch tot volkstaal van alle 3 oerCuraçaouse etnische groepen van na 1634. Namelijk de Europeanen, de voornamelijk Portugees en Spaanssprekende Sefardische Joodse groep en de uit Afrika afkomstige groep. Ik spreek over Europeanen, omdat de Nederlanders die de baas waren, in de 17e, 18e en 19e eeuw anders dan heden ten dage het geval is, nooit de grootste groep Europeanen vormden op het Eiland. Het ging om een Europese mengelmoes. Dat is volgens mij dan ook 1 van de redenen geweest dat Papiamentu volkstaal werd. Niet alle Europeanen op het eiland konden of wilden zich het nederlands machtig maken, en dat om uiteenlopende redenen, o.a. de handel die in de regio werd bedreven. Er vestigden zich Europeanen uit verschillende delen van Europa. Het overgrote deel van die Europeanen sprak na verloop van tijd Papiamentu, waaronder mijn overgrootvader, zoon van mijn bet-overgrootvader die o.m. uit het Zuiden van Europa afkomstig was.. Bovendien hebben de Sef.Joodse Curaçaoënaars groot aandeel geleverd in de ontwikkeling van Papiamentu.

  Dus om te veronderstellen dat er argumenten bestaan om Papiamentu af te schaffen ofwel als volkstaal te negeren, slaat nergens op, dan ben je echt aan het verkeerde adres. Ik ben altijd de mening toegedaan geweest dat Spaans, Engels en Papiamentu de officiele talen van Curaçao moeten zijn. Nederlands als officiele taal in ons deel van de wereld is net zoiets als spek en bonen! Het is eerder zoiets als, tja, tegemoet komen aan het Nederlandse eergevoel dat een stuk of 6 Caribische eilanden, in dit geval eilandjes, al 378 jaren deel uitmaken van Nederlands grondgebied. Ook in de afgelopen 3 eeuwen konden de Curaçaoënaars niets met de Nederlandse taal. Het was veelal Spaans, Engels, een beetje Frans met daarnaast het Papiamentu dat gebezigd werd. Het Papiamentu dat zich als lingua franca ontwikkelde op de 3 benedenwindse eilanden. Het is een feit Hans.

  @Hans v.d.B. schreef;

  “Ook in Nederland wordt op de universiteiten veel Engelstalige literatuur gebruikt. Zelfs colleges worden in toenemende mate in het Engels gegeven.”

  Dat is oud nieuws Hans, het is mij en mét mij duizenden anderen bekend dat er op NL universiteiten al een aantal jaren heel wat colleges in het Engels gegeven worden. Het kon ook niet anders. Want waar kom je immers met de NLandse taal? De Nederlanders zijn natuurlijk niet gek. Hoop niet dat je daarmee wilt zeggen dat wij dat op Curaçao niet beseffen…

  @Hans schreef;
  “Geen Spaans? Nee, want Spaans wordt alleen maar in Spanje en LatijnsAmerika gesproken, verder nergens. Bovendien, wil Curaçao onafhankelijk blijven dan is het goed om in cultureel opzicht wat afstand te houden van de grote buur Venezuela.”

  Woow, ik wist al dat je geen kruimeltje kaas gegeten had noch hebt van de geschiedenis van Curaçao, de regio en Venezuela. Volgens mij is het raadzaam je te laten nakijken of anders als de bliksem zo snel iets van de geschiedenis in dit deel van de regio op te doen. Want je weet werkelijk niet wat je uitkraamt. Ten eerste is Spaans na Engels de 2e wereldtaal!

  2.) Waar heb je ‘t vandaan dat Spaans alleen in Spanje en LatijnsAmerika wordt gesproken? Wist je dan niet dat Spaans de snelstgroeiende gesproken taal is in de U.S.A.? Maar liefst een kwart van de huidige NoordAmerikanen is van origine Spaanstalig en dat is groeiende!

  3.) Alleen al in onze regio wordt door 300 miljoen+ mensen Spaans gesproken en het is dus de moedertaal van die honderden miljoenen.

  4.) Waar heb je de info vandaan dat Curaçao onafhankelijk is? Nou, dat zal voorlopig niet het geval worden.

  5.) In cultureel opzicht op afstand van Venezuela blijven??? Ben je betoeterd Hans? Wist je dan echt niet dat we op Curaçao al behoorlijk wat van de Venezolaanse cultuur overgenomen hebben? Daar zijn voorbeelden van te over. Wist je niet dat tot begin 20ste eeuw aan de Caribisch-Venezolaanse kust buiten het Spaans óók Papiamentu werd gesproken?
  Wist jij echt niet dat Curaçao máár zo’n 65 km buiten de kust van Venezuela gesitueerd is? En Aruba maar liefst 30 km? Wist je echt niet dat er al minstens 2 eeuwen familiebanden bestaan tussen Curaçaoënaars en Venezolanen? Zelfs zwarte Kurazoleños hebben familie in Venezuela.. en dat ze elkaar over en weer nog steeds bezoeken? Ook ik heb Venezolaanse familie, maar ook Amerikaanse familie. Waar heb jij het eigenlijk over Hans?

  6.) Hans, Venezuela is altijd een belangrijke levensader voor Curaçao geweest, en dan heb ik het niet over de Pvdsa, maar over voedsel, fruit, groenten, vlees etc. Of dacht jij dat we nu pas met Venezuela te maken hebben? De Curaçaoënaar op zichzelf koestert helemaal geen vijandelijke gevoelens tegen Venezuela. Het zijn buitenlandse gasten als jij die jaloers zijn op de Venezolanen en hier haat tegen Venezuela en de Venezolanen komen aanwakkeren!

  7.) Oke, volgens jou moeten de Kurazoleños de Venezolaanse cultuur op afstand houden. Moeten we dan aan de Nederlandse cultuur? Moeten wij dan gaan oefenen om in de toekomst ook de Klompendans
  te kunnen dansen? Zoiets als dit bijvoorbeeld? 😆

  http://www.youtube.com/watch?v=0BdI5ihFed0

  @Hans schreef;

  “Tot slot, Nederlanders kom je overal in de wereld tegen. Dus als je ver weg bent in een vreemd land en je spreekt Nederlands met je reisgenoot, dan heb je grote kans dat iemand je in het Nederlands aanspreekt. Spreek je Papiamentu. of Sranang of Engels of Spaans dan spreekt niemand je aan. Waarschijnlijk denkt men dat je ergens uit Afrika komt.”

  Ha, nu weet ik zeker dat Hans de kluts kwijt is. Even tussendoor, ik heb niets met Sranang te maken. Curaçao is geen Suriname, misschien dat je dat denkt, maar Suriname is een verre buur, zo ver af gelegen van Kòrsou dat je niet eens over een buurland kunt spreken. Maar nu je er aan refereert, de vorige keer dat wij, jij en ik, het over Papiamentu hadden, hopend dat jouw herinneringsvermogen nog op volle toeren draait, begon je ook over de Surinamers die volgens jou allemaal zo uitmuntend Nederlands praten. Je beweerde zelfs dat Surinamers beter Nederlands praten dan Nederlanders..weet jij dat nog Hans? Toen begreep ik dat je wellicht zelf Surinamer bent, anders beweer je zulks soort baarlijke nonsense niet. Ik had je toen al laten weten dat je nonsense uitkraamt, want ik ben naar Suriname geweest, maar de meeste Surinamers praten heus niet zo uitmuntend nederlands als jij ons toen hebt willen doen geloven. Wat wel waar is is dat Surinamers logischerwijs sneller de Nederlandse taal oppikken dan de gemiddelde Kurazoleño. Dat vanwege de in 1876 door koloniaal Nederland opgelegde verplichting van de Ned.taal aan de Surinamers, met name de zwarte Surinamers. Zij zijn al iets van 130 jaar bekend met de Nederlandse taal. En toch kan het gros niet zo goed nederlands als zij zelf denken. Trouwens, het waren niet alleen mijn woorden, maar zelfs toonaangevende Surinaamse Neerlandici geven dat aan, zij klagen steen en been over het gesproken nederlands van de Surinaamse bevolking! Ik heb je dat toen ook laten weten én bewezen. Toen was je uitgepraat of uitgeschreven, weet ik veel…

  Maar om door te gaan met jouw nonsenseverhaal. jouw arrogantie speelt je parten man. Eerst schreef je dat Spaans alleen in Spanje en LatijnsAmerika wordt gesproken, en nu beweer je dat eventuele reisgenoten zouden kunnen denken dat iemand die Spaans spreekt waarschijnlijk ergens uit Afrika komt..?!? Ik denk juist dat als je Nederlands spreekt je reisgenoten zouden kunnen denken dat je uit de Kaap afkomstig bent, weet je wel, daar in Zuidelijk Afrika waar er door een aantal honderdduizend Afrikanen ook een vorm van Nederlands wordt gesproken…
  Zoveel tegenstrijdigheid in een reactie heb ik zelden mogen ervaren Hans, vandaar ik denk dat je de kluts kwijt bent.

  @Hans schreef in z’n allerlaatste zin;

  “Als Nederlandssprekende behoor je tot een ‘exclusief genootschap’. Wil je daar niet bij horen? Prima. sans rancune, Hun keuze!”

  Nou, dat is niet mis Hans! Wat wil je nu, moet ik lachen of huilen bij zoveel onzin? Of dient jouw allerlaatste opmerking opgevat te worden als je reinste Grootheidswaan, grootheidswaanzin of gewoon een opmerking van iemand die de kluts kwijt is? Zeg het maar! 😉
  Exclusief genootschap nog wel, Kijk, de Surinamers zijn natuurlijk ontzettend in het ootje genomen door de Nederlanders. Vandaar de doorsnee Surinamer nog steeds gelooft dat hij vanwege (veelal slechte) beheersing van de Nederlandse taal tot die “exclusieve genootschap” behoort.
  Zodra een Curacaoënaar de Surinamer afbluft met beter gesproken Nederlands of wat dan ook, is de enige reactie; “die Antis kunnen geen nederlands praten, ze zijn dom”..
  Dus sorry Hans, ondergetekende Kurazoleño valt niet voor de gek te houden, ik denk dat zelfs de minder ontwikkelde “simpele” kurazoleño niet zal trappen in dat waar de Surinamers al zoveel jaren ingetrapt zijn. Namelijk het geloof dat je een beter en intelligenter mens bent omdat je een beetje Nederlands praat…

  Hans, alle gekheid op een stokje, als ik jou was, wat ik dus niet ben, zou ik fijn Papiamentu gaan leren, het kan echt geen kwaad. Je verliest niks, en als je huidskleur blank is, wat ik ten zeerste betwijfel, zal niemand jou voor Afrikaan aanzien.
  Lees eens wat een Hollander die een haat-liefde verhouding onderhoudt met Curaçao over Papiamentu schrijft. Dag Hans.

  http://www.beteronderwijsnederland.nl/content/mijnheer-van-dale-wacht-op-antwoord-papiamentu-een-negertaaltje

 9. Schotte en Wiels waren ook slecht voor Curacao.. Miljoenen zijn er verdwenen en deze heren hebben daar actief of passief wat mee te maken gehad!

 10. Beste Antonio, mijn kritiek ten aanzien van het Papiamentu raakt je nog al en hoewel het niet zo veel met het artikel te maken heeft wil ik daarom toch antwoorden, als de redactie het mij toestaat.

  Nog even over de naam waaronder ik reageer, dat is gewoon de naam die mijn ouders mij gegeven hebben, het heeft niets te maken met veronderstelde bewondering voor mijn bekende naamgenoot.

  Ik begrijp dat je moedertaal je dierbaar is, maar is die taal ook geschikt om als landstaal te gebruiken, ook na eventuele onafhankelijkheid? Dat is de vraag. Persoonlijk denk ik van niet en dat is gewoon een opinie. Uiteindelijk is het natuurlijk uitsluitend de Kurazoleño die daar over gaat. Dat ik zou willen dat men op Curaçao volledig op het Nederlands overgaat is jouw veronderstelling, niet mijn idee. Mijn uitgangspunt is: Wat zou het beste zijn voor Curaçao. Als je wat afstand neemt heb je soms een beter overzicht.

  Ik wil de argumenten geven die naar mijn mening Papiamentu ongeschikt maken als landstaal. Stel dat Curaçao met 150000 inwoners de wereld zou zijn. Dan spreken er 3 personen Papiamentu, 300 personen spreken Nederlands + zo’n 100 Afrikaans sprekenden, 17000 spreken er Spaans en 28000 spreken er Engels. Kortom, met Papiamentu kom je nergens in de wereld, op internet is vrijwel niets in het Papiamentu te vinden, wetenschappelijke literatuur en lesboeken hoger dan basisschoolniveau zijn nauwelijks tot niet te vinden. Dat is heel slecht voor de ontwikkeling van een natie.

  Welke taal zou Curaçao het best kunnen kiezen als landstaal? Naar mijn mening zou dat Engels moeten zijn. Dat heeft de meeste sprekers, wordt over de hele wereld gesproken, toerisme naar Curaçao komt vooral uit Noord-Amerika en Europa, en in de Engelse taal is op elk gebied de meeste informatie te vinden. Ook in Nederland wordt op de universiteiten veel Engelstalige literatuur gebruikt. Zelfs colleges worden in toenemende mate in het Engels gegeven.

  Geen Spaans? Nee, want Spaans wordt alleen maar in Latijns-Amerika en in Spanje gesproken, verder nergens. Bovendien, wil Curaçao onafhankelijk blijven dan is het goed om in cultureel opzicht wat afstand te houden van de grote buur Venezuela.

  Wat Suriname betreft, daar hebben ze ook een eigen taal, het Sranang. Sranang heeft nooit de status gehad die het Papiamentu op Aruba en Curaçao heeft. Men begreep wel dat Sranang als landstaal niet zou voldoen. Nederlands sprak vrijwel iedereen, dus werd het Nederlands. Is dat een handicap? Welnee. Internet doet afstanden vervagen en in het Nederlands is alle mogelijke informatie te vinden. Verder wonen er zeer veel Surinamers in Nederland die uiteraard Nederlands spreken. Nederlands remt in geen enkel opzicht de ontwikkeling van Suriname, dat doen alleen de Surinamers zelf ;-). Als men Engels had gekozen verstond men nog steeds de Brazilianen en de rest van Latijns-Amerika niet, dus Nederlands of Engels, het maakt niet uit. Het aantal sprekers van een taal is niet ook een absolute maat voor het belang van die taal. Nederlands is belangrijker dan het aantal sprekers doet vermoeden.

  Tot slot, Nederlanders kom je overal op de wereld tegen. Dus, als je ver weg bent in een vreemd land en je spreekt in het Nederlands met je reisgenoot dan heb je grote kans dat iemand je in het Nederlands aanspreekt. Spreekt je Papiamentu, of Sranang of Engels of Spaans dan spreekt niemand je aan. Waarschijnlijk denkt men dat je ergens uit Afrika komt. Als Nederlands sprekende behoor je tot een exclusief genootschap. Wil de Kurazoleño daar niet bij horen? Prima, sans rancune, Hun keuze!

 11. De opkomst van de MFK werd mogelijk gemaakt door een grote groep onopgeleide mondibewoners die om te kopen waren voor een paar tientjes en van alles wijs te maken was. Voeg daar aan toe hen die wel wisten hoe fout de MFK was maar kans zagen zich eraan te verrijken. Voorbeelden: de onbetrouwbare Stella van Rijn en Schottes privefotoslaaf Ramsay Soemantas, de aan obesitas lijdende onbenul die nog geen 3 woorden foutloos kan schrijven maar wel Schottes persvoorlichter werd.

  Zolang mensen als Stella van Rijn en Ramsay Soemanta niet door de samenleving uitgekotst worden is die samenleving niet meer dan een bananenrepubliek.

 12. Antonio kort samengevat is de geschiedenis van jouw Curaçao niet ouder dan zo’n zestig jaar. Dus is het voor een normaal begaafd iemand niet zo moeilijk om dat in grote lijnen te kennen. Maar toch bemerk ik hier en daar dat het jou moeite kost. Dat ligt echter geheel aan je zelf.

 13. @Hans v.d. Broek schreef op 14-09-2014 om 03:00;

  “De taalsituatie speelt ook een rol. Het PapiamentU sluit de Antilliaan op in zijn eigen kleine wereldje. Curaçao is niet alleen fysiek een klein eilandje, het is ook taalkundig een klein eiland.
  Wat in Nederland over Curaçao wordt geschreven is in principe voor elke Kurazoleño toegankelijk, maar er is geen leescultuur en het Nederlands is voor de simpele Antilliaan? Kurazoleño lastig en vermijdt hij dus.”

  Aldus de alwetende betweter, waarschijnlijk fan van een voormalige Nederlandse minister v. buitenlandse zaken, Hans van den Broek.

  Wel, ik zal maar over de taalsituatie beginnen, het Papiamentu dat voor hans v.d. Broek blijkbaar een niet aflatende bron van irritatie vormt.
  Ik begin me zo langzamerhand af te vragen wat H.v.d.Broek bezielt. Het is duidelijk dat hij absoluut niet bekend is met de geschiedenis van ons klein eilandje Curaçao. Wat is eigenlijk de reden dat H.v.d.B. zo absurd, bijna op het ziekelijke af, blijft zeuren over ons taaltje Papiamentu? Het kan niet anders dan tussen zijn oren te zitten.

  Hij beweert dat het Papiamentu de ‘simpele’ Curaçaoënaar in z’n eigen kleine wereldje opsluit. Zou het anders zijn als de simpele Kurazoleño besluit het Papiamentu af te zweren en voortaan de Nederlandse taal als volkstaal te adopteren? Want dat begrijp ik uit zijn niet aflatende haatgevoelens t.o.v. de volkstaal Papiamentu…
  Ik durf te beweren dat de simpele YDK van de regen in de drup belandt mocht hij ooit besluiten zijn eigen landstaal af te vallen ten gunste van de o zo belangrijk voor de wereld gebleken Nederlandse taal. Ja, dat durf ik te beweren! Alsof wij dan in onze regio, waar vrijwel uitsluitend in het Spaans en Engels gecommuniceerd wordt, niet opgesloten zouden zijn en blijven in ons eigen nederlandsspekend wereldje, genaamd Curaçao…

  Er is een goed voorbeeld voorhanden. Suriname. Wil Hans v.d. Broek beweren dat (Suriname) de simpele Surinamer niet in z’n eigen Surinaams-nederlands wereldje opgesloten zit? Niemand, niet in NoordAmerika noch in ZuidAmerika en ook niet in de Caribean, verstaat de Surinamer. Is dat volgens Hans v.d. Broek het meest voordelige voor een land dat omringd is door Spaans en Engelstaligen? Hoe belangrijk denkt Hans v.d. Broek eigenlijk dat de Nederlandse taal is in en voor het Westelijk halfrond? Hoe belangrijk schat hij de Nederlandse taal in voor niet alleen het Westelijk halfrond, maar ook voor de rest van de Wereld?

  Zie Suriname, in het Westelijk halfrond het enige land, maar dan ook het enige land, dat een variant van het ABN als volkstaal hanteert. Niet voor niets is Suriname meer dan 2 eeuwen lang als het ware geïsoleerd gebleven van de rest van ZuidAmerika, om maar te zwijgen van LatijnsAmerika!
  Dat is natuurlijk niet de schuld van de huidige Surinamers, maar dat, de schuld en de redenen, kunnen zonder meer op het conto van de voormalige kolonisator bijgeschreven worden! Ik weet wel heel zeker dat Suriname beter af zou zijn geweest met Engels, Spaans of Braziliaans-portugees als volkstaal! Maar goed, gedane zaken nemen geen keer.

  Als ik zo de non-isseus van H.v.d,Br. volg gaat het Suriname nu economisch voor de wind, enkel vanwege de Nederlandse taal? Heerst er volgens H.v.d.Broek wél een leescultuur in Suriname? 😆

  Ach, wat in Nederland over Curaçao wordt geschreven.. volgens betweter H.v.d.Broek.
  Wel, je zal het waarschijnlijk niet willen geloven Hans, maar het interesseert menig Kurazoleño allang geen zier meer wat de Nederlandse pers/media over hen/ons schrijft. En het aantal Curaçaoënaars die allang geen interesse meer hebben/tonen voor wat er in Nederland over Curaçao wordt geschreven neemt gestaag toe. Dus ik zou zeggen, schrijf maar raak Nederlandse pers! Dat geldt natuurlijk ook voor Hans van den Broek! 😉

  P.S.,
  Hans, geldt jouw kruistocht tegen Papiamentu ook voor Aruba? Arubanen zijn namelijk dol op hun PapiamentO met O. PapiamentU van Kòrsou met U!

  https://www.youtube.com/watch?v=P_0eZLiKXDU

 14. @ R.Willems Het Eiland wil best eruit stappen op het moment dat het zich minimaal zal kunnen bedruipen

  en natuurlijk onder de voorwaarde, dat Nederland een goed gevulde zilvervloot zal sturen, die Schotte c.s. er binnen de kortste keren doorheen zal jagen.

 15. Beste Willems ben blij dat je het Koninkrijk der Nederlanden ziet voor wat het is een “Koninkrijk” en ben ook blij dat je 2015/16 als streefdatum voor je onafhankelijkheid hebt. We voederen jou al ongeveer 65 jaar dus dat ene jaartje kan er ook nog wel bij, si dios kièr. Ik vind het persoonlijk wel de “joke” van deze week om jou te zien schrijven “op het moment dat het zich minimaal zal kunnen bedruipen” en dan te denken dat jij denkt dat dat in 2015/16 zo zal zijn. Ik ben ervan overtuigd dat dat ene jaartje zal uitgroeien tot whatever.

 16. Makamba,
  Het interesseert het Eiland zeer weinig of het Koninkrijk der Nederlanden eeuwig heeft bestaan.
  Het Eiland wil best eruit stappen op het moment dat het zich minimaal zal kunnen bedruipen en denk niet dat dit Eiland achterom zal kijken.
  Het heeft te veel moeten inslikken. Een goede aansluiting met de Caraïbische Eilanden samen met het Continent om elkaar te steunen om te kunnen overleven betekent onmiddellijk wegwezen en Rutte samen met Nederland kunnen verder zoveel ze willen de dienst uitmaken. Het Eiland zal voortleven, wie weet misschien met wat minder, wel met de eis: vrede, gelijkheid en geen tirannie van wie dan ook!
  Vanaf nu moeten er gesprekken komen volgens doelgerichte plannen om tegen 2015/16 eruit te kunnen!!

 17. Quote: hoe kan iemand afstuderen uitgaande van nieuwsberichtgeving zonder de vele Papiamentstalige kranten (enkele hiervan Extra, Ultimo Notisia, LaPrensa) in acht te nemen.

  Deze kranten worden betaald door de financieers van de politieke partijen en zijn niet als objectief..

 18. Beste Sander,

  Geweldig dat u dit met ons wilt delen. Echter is de titel van dit artikel en de inhoud ervan wel een beetje een open deur, vindt u dat ook niet? Het is goed dat u de moeite hebt genomen om bronnen te bestuderen etc. maar voor de gegadigden die de journalistieke media met regelmaat volgen is de inhoud niet zeer vernieuwend. Persoonlijk had ik iets meer diepgang verwacht en meer koenheid aangaande uw aanbevelingen. Want wat is een onderzoek waard zonder de nodige heldere aanbevelingen??

  @Hans van den Broek
  Ik ben het helemaal met u eens! Op ons eiland heerst een populistische politieke cultuur en kandidaten gaan de politiek in om hun eigen agenda uit te voeren. Heel jammer, hopelijk zal dit ooit veranderen.

  Uw vraag: Zijn er op Curaçao integere en bekwame leiders die het landsbelang voorop stellen en het volk kunnen opvoeden?

  Mijn antwoord: Misschien niet op Curaçao maar 100% wel in Nederland. Ik heb zelf een aantal personen (Curaçaoënaars) ontmoet die wel de kwaliteiten bezitten om hier aan te voldoen. Dit zijn echte bruggenbouwers! Hoog opgeleid, spreken beide talen vloeiend en zijn met name bekend met beide culturen en omgangsvormen. Deze aspecten zijn basisonderdelen voor de politici die we nodig hebben willen we vooruitgaan! Want er is duidelijk een communicatie-, wederzijds begrip- en didactiek probleem.

  Afz

  Zucht

 19. @Charmi, Wat gunnen? De familie Middelhof heeft zichzelf al heel wat gegund van de schatkist dankzij de politieke baantjes. En waarom zit jij ook alweer in Makambia?

 20. @Hans van den Broek

  Bravo! Spijker op z’n kop; geen woord aan toe te voegen.

 21. Het is verbazingwekkend, om te lezen hoeveel mensen het niet lukt om ontopic te blijven. Het gaat hier om de gevolgen van de opkomst, handelwijze en uitspraken van Wiels en Schotte, alsook de berichtgeving hieromtrent. Weliswaar beperkt tot bepaalde Nederlandstalige kranten.

 22. Tijdbom onder het Koninkrijk der Nederlanden omdat 150.000 yui korsow (ja ik weet het, niet allemaal) door hoogmoedswaanzin getroffen zijn. Het Koninkrijk der Nederlanden bestond er ook al zonder Curaçao en zal blijven bestaan als de eilanden in de west niet meer tot het Koninkrijk behoren (voor die zich yui korsow noemenden: lees (als je daartoe in staat bent) de geschiedenis van het Koninkrijk der Nederlanden er maar eens op na.
  Met dit schrijven zal het hopelijk duidelijk zijn dat ik volkomen achter Rutte sta in deze kwestie en ik weet zeker miljoenen andere Nederlanders met mij.

 23. R.Willems, wat Rutte bedoelde is een “serieuze” opmerking voortvloeiend uit de wartaaal die Wiels en Schotte uitkraamden. En zelfs jij moet er, daar in België, toch uiteindelijk achter zijn gekomen dat de autochtone Nederlanders ons spuugzat zijn en dan moet de Zwarte Piet controverse nog echt losbarsten.

 24. R, voor de goede orde wil ik aan jou alleen even kwijt dat wij, ja wij hier op deze rots op 10-10-10 met financiële hulp van die (ja alwee die) makambas met een schone lei zijn begonnen. En zie wij op deze rots zijn in staat om binnen twee à drie jaar alles weer naar de kl.te te helpen en ja dat kunnen wij, nos mes por ! (wij moesten ons kapot schamen)

 25. @ R. Willems. Dit is een regelrechte tijdbom onder het Koninkrijk dan de kletskoek over Wiels en Schotte!

  So what? Rutte zei dit niet in een opwelling maar als reactie op de uitlatingen van de Curacaose politiek. Juist aardig, dat Nederland alle medewerking zou willen verlenen. Wat wil je nog meer? Het is alweer een poosje geleden en lijken de verhoudingen nu anders te liggen.

 26. @ R. Uit de uitgelekte CFT vergadering komt duidelijk naar voren dat de financiële problemen voor Curacao zeg maar debakel van ver voor de regering Schotte dateren.

  Die waren met de schuldsanering grotendeels opgelost dus vanaf 101010 beginnen we weer opnieuw en is het niet nodig om oude politici uit de sloot te halen, die overigens bij lange niet geflikt hebben zoals Wiels/Schotte.

 27. Waardeloos artikel, wetenschappelijk van generlei waarde. Deze reactie zal ook wel weer niet worden geplaatst.

 28. Wiels en Schotte deden de reputatie van Curaçao in Nederland inderdaad geen goed, maar dat de Antillianen in Nederland de meest criminele groep zijn en het meest van een uitkering leven doet er ook geen goed aan.

  Het probleem met Curaçao is de populistische politieke cultuur die daar heerst. Niet voor niets worden in de commentaren de Nederlandse PVV en SP negatief benoemd, dat zijn ook populistische partijen die allerlei zaken roepen en met allerlei rare voorstellen komen waarvan iemand met enig realiteitsbesef begrijpt dat ze onzin respectievelijk onuitvoerbaar zijn. Datzelfde gebeurt op Curaçao door lieden zoals Schotte en Wiels, maar daar zijn geen traditionele politieke partijen met voldoende invloed en gezag die het populisme kunnen neutraliseren zoals in Nederland.

  Mensen zoals Schotte en Wiels zijn de politiek ingegaan, niet om het land te dienen, maar om hun eigen agenda uit te voeren. Dat dat soort politici die kans krijgen komt doordat de kritische massa op Curaçao te klein is. Er zijn te weinig gezaghebbende opinieleiders en de pers is onvoldoende in staat, om voldoende tegengas te geven en de kwade bedoelingen te ontmaskeren. Het volk is te gemakkelijk te misleiden en gelooft alle mooie verhalen van de populistische verleiders.

  De taalsituatie speelt ook een rol. Het Papiamento sluit de Antilliaan op in zijn eigen kleine wereldje. Curaçao is niet alleen fysiek een klein eiland, het is ook taalkundig een klein eiland. Wat in Nederland over Curaçao wordt geschreven is in principe voor elke Antilliaan toegankelijk, maar er is geen leescultuur en het Nederlands is voor de simpele Antilliaan lastig en vermijdt hij dus.

  De vraag is, zijn er op Curaçao integere en bekwame leiders die het landsbelang voorop stellen en het volk kunnen opvoeden? Van buiten zal de oplossing niet komen, het kan alleen van binnenuit veranderen, of Curaçao nu binnen het Koninkrijk blijft of er uit stapt, dat maakt niet uit. Buiten het Koninkrijk zijn de risico’s wel groter, zie Suriname.

 29. Wat prima was voor de relatie Koninkrijk, was de uitlating van Rutte:
  “Nederland is de baas en voor wie het zint is hij graag bereid naar de uitgang van het Koninkrijk te helpen”
  Dit is een regelrechte tijdbom onder het Koninkrijk dan de kletskoek over Wiels en Schotte!
  Men spreekt te selectief over imago!

 30. Chârmi, gunnen zoals jij dat schrijft is hetzelfde als met respect. Beiden moeten verdiend worden en zelfs jij moet toch weten dat de tijd dat de arme negertjes op school een 6 kregen ipv de 2 de ze eigenlijk verdienden maar dat zo zielig gevonden werd, voorbij is. Nos mes tin ku hasiè. En voor Vito, om ons dan te verschuilen achter diegenen die het aan de andere kant ook doen ( Wilders, van Raak) is een zwakte bod.

 31. Elkaar aanvallen en betichten is zo makkelijk.
  Jammer dat de media hiervan moet leven en overwegend negatief schrijft. Zowel hier als ook in Nederland.
  Media die geen kleur hebben bestaan er haast niet zeker als het over politiek gaat.
  Dus onderzoeken doen lijkt me nutteloos.

  @Zorro. Uit de uitgelekte CFT vergadering komt duidelijk naar voren dat de financiële problemen voor Curacao zeg maar debakel van ver voor de regering Schotte dateren.
  Dus ook toem hadden we al last van politieke partijen die geen goede zaken deden.
  Tja de voormalige Antillen had inderdaad een schuld van zo’n 5 miljard gulden.
  Te triest voor woorden.

 32. De stelling is, dat de opkomst van Schotte en Wiels niet goed zijn geweest voor de Koninkrijksrelaties. Dat is een feit en klaar is Kees. Waarom er van alles bijhalen zonder iets toe te voegen en kritiek op het artikel te hebben? Ik zou er wel zonder kritiek op het artikel kunnen bijhalen, dat er nog veel meer ellende is door de opkomst van Wiels en Schotte, maar daar gaat het niet over.

 33. @ Sander Cox
  Sander GEFELICITEERD.
  Verdiep je je meer in het Papiamentu en ga zo spoedig mogelijk PROMOVEREN.
  In je proefschrift kan je tegemoetkomen aan de critici van je master-thesis.
  Heel veel succes.

 34. Een Master titel zou afgegeven worden aan de hand van wetenschappelijk onderzoek, hoe kan iemand afstuderen uitgaande van nieuwsberichtgeving zonder de vele Papiamentstalige kranten (enkele hiervan Extra, Ultimo Notisia, LaPrensa) in acht te nemen? Er is zelf een Engelstalige (Curaçao Chronicle) krant! Hiernaast ligt de nadruk te veel op Politicologie in plaats van Communicatie, en blijkbaar kan alleen Nederlandse kranten kwaliteit leveren,uitgaande van de conclusie uit de samenvatting. En meest belangrijkste Curaçao wordt opnieuw negatief belicht(door gehakt te maken van Curaçaose kranten en journalistiek), jammer jammer jammer……, wanneer wordt Curaçao en zijn mensen iets gegund???

 35. Beste Sander Cox ik heb jou artikel gelezen en vond het bijzonder interessant. Wel mis ik dat gedeelte dat je die twee verhalen tegenover elkaar zette. Hier gaat het over Wiels en Schotte die niet goed waren. geweest voor de banden binnen het koninkrijk. Daar ben ik deels met jou eens simpel weg wegens het feit dat je je verhaal eenzijdig heb belicht. De anti thesis was niet afkomstig uit Curacao. Jij bent vergeten de gevolgen toe te lichten met de uitspraken van Wilders, van Raak en die andere ex politie agent, met betrekking tot het koninkrijk. Hierdoor zijn ze een anti Nederlandse politieke houdelijke aanval begonnen als tegenwicht voor de ongenuanceerde opmerkingen uit Nederland. Persoonlijk vind ik je eidscriptie niet compleet want je heb maar een kant van het verhaal belicht. Je moest die twee verhalen van die twee politieke stromingen tegen elkaar wegen. Want de komst van lelijk schreeuwers als Wilders van Raak en consortium heeft ook veel kwaad bloed doen oplaaien voor de relatie tot het koninkrijk. Dit mis ik in je verhaal.

 36. Elk kind van 12 jaar kan je dit vertellen. Alleen de hemel weet waarom hier een serieus onderzoek aan wordt besteed. Zal wel om een gesubsidieerd onderzoek gaan.

 37. Een logische en juiste conclusie. Wiels en Schotte hadden een pact gesloten en zijn beiden ook verantwoordelijk voor de daden van hun ministers (Jamaloodin, Hakim etc) en voor de armlendige toestand, waarin ons land zich nu en in de komende jaren zal bevinden. Schotte kan nog gestraft worden.