• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

israel vlag CURAÇAO – Een aantal militairen en officieren van een Israëlische elite-eenheid weigert voortaan mee te werken aan operaties tegen de Palestijnen. Dat schrijven ze in een brief aan premier Benjamin Netanyahu. Die brief is vandaag in de Israëlische pers verschenen.

De informatie die inlichtingeneenheid 8200 verzamelt, wordt volgens de 43 klagers gebruikt tegen onschuldige Palestijnse burgers.

Weigering
De ondertekenaars willen niet langer dienen als ‘instrument voor het verdiepen van het militaire bewind in de bezette gebieden’. De brief laat in het midden of zij specifieke bevelen weigeren op te volgen of helemaal dienst weigeren. Welke keus de militairen ook maken, ze zullen hoe dan ook voor de krijgsraad moeten verschijnen.

Militair regime
“We zijn erachter gekomen dat inlichtingenwerk onlosmakelijk deel uitmaakt van het militaire regime in die gebieden”, schrijven de 43 aan Netanyahu. “De Palestijnse bevolking is onderworpen aan militaire overheersing, volledig blootgesteld aan spionage en haar gangen worden onbeperkt nagegaan door de Israëlische inlichtingendiensten. Anders dan bij burgers van andere landen (…) is er geen toezicht op de inlichtingengaring.”

Politieke vervolging
De inlichtingen die eenheid 8200 verzamelde is ingezet tegen onschuldige Palestijnen, ten bate van politieke vervolging en voor het aanwakkeren van verdeeldheid in de Palestijnse samenleving, aldus de klagers. Volgens hen wendt het leger de informatie ook aan om zich in rechtszaken te mengen en die naar zijn hand te zetten. De weigeraars roepen hun strijdmakkers op zich bij hen aan te sluiten.

© Novum

www.versgeperst.com