• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Hildegard Buitink politie bonaire korpschefCURAÇAO – Er heerst een enorme angstcultuur binnen het Korps Politie Caribisch Nederland (KPCN). Politieagenten zijn bang voor represailles en durven zich slechts anoniem te uiten, verklaart voorzitter van de politievakbond Charles Mercelina tegenover Caribisch Netwerk.

Een groeiende ontevredenheid binnen het korps heeft korpschef Hildegard Buitink in serieuze verlegenheid gebracht.

Anonieme brief
De lokale radiostation Radio Digital kreeg een anonieme brief in de brievenbus die voor veel beroering zorgde. Radio Digital las de brief integraal op in de uitzending, waarna alle alarmbellen gingen rinkelen. Buitink riep de politievakbond op voor een spoedoverleg en vanavond sprak de bond met haar leden over de heersende onvrede.

Zware kritiek
In de anonieme brief met de titel ‘Exodus’ krijgt Buitink die al ruim een jaar korpschef is, zware kritiek. Er wordt gesproken van gebrek aan respect en vertrouwen. Ze wordt verweten geen kennis hebben van de Bonairiaanse cultuur. Ook is Buitink onbeleefd en heeft zij gebrek aan visie voor de voortgang van het korps. De anonieme schrijver(s) stelt ook dat Buitink andere politieagenten – vooral Europese Nederlanders – voortrekt en zich onbeleefd gedraagt. Ook het gebrek aan kennis van de cultuur en Papiamentse taal bij de Europees-Nederlandse collega’s wordt aan de kaak gesteld.

Bang
Ook de angst onder de politie op Bonaire kwam aan bod. “Zodra ze ergens binnenkomt, is men bang voor haar. Dat komt door haar gedrag en slechte karakter. Je kan geen kritiek geven. Er zijn functionarissen die om die reden weg zijn. En er zijn nog velen op een zwarte lijst.” In de brief staat een verontrustende zin: “We hebben de indruk dat zij hiernaartoe is gestuurd om het politiekorps te verzwakken, zodat de Nederlanders het overnemen.”

Rook
Tot slot staat in de brief dat de Nationale Ombudsman, gezaghebber Edison Rijna en de eilandsraad benaderd zullen worden. “We vragen Buitink om ontslag te nemen.” De politievakbond kan niet zeggen of de brief uit politiekringen komt. “We weten het simpelweg niet. Maar degenen die het hebben geschreven, zijn wel goed op de hoogte van wat speelt.” Mercelina stelt wel dat ‘waar rook is, is vuur’. “De bal moet teruggerold worden naar Buitink. Zij moet weten hoe zij zich heeft gedragen en haar eigen gedrag analyseren. Als wat gezegd wordt niet zo is, dan moet ze zich verdedigen.”

Angscultuur
De angstcultuur onder zijn politie is zo erg dat de ongeveer vijftig aanwezige politieagenten tijdens de spoedbijeenkomst met de vakbond zich niet durfden te uiten. Mercelina: “ We hebben gevraagd of zij achter die brief staan of niet. Niemand wilde openlijk praten. Pas toen zij anoniem hun grieven op een A4’tje konden schrijven, kwam men los.” De bond gaat al de klachten inventariseren.

Communicatie
Mercelina is over één ding stellig. De angstcultuur bij de politie moet verdwijnen. “De angst is niet gezond. De politie moet zich gaan uiten en niet slechts anoniem. We moeten de feiten aanhoren, om ze aan te pakken. De communicatie is essentieel, ook van de kant van de korpsleiding. We moeten samen deze problemen aanpakken en oplossen.” Buitink is intern in beraad en kan nog geen commentaar geven.

4 reacties op “Angst leidt tot anonieme klacht tegen politiechef Bonaire”

 1. […] Angst leidt tot anonieme klacht tegen politiechef Bonaire […]

 2. Angst die zou mee spelen, is om hun baan kwijt te raken? Of komt hun loopbaan perspectief in de drang door kritiek te uiten? Dat komt niet duidelijk naar voren uit de artikel. Wat ik ook raar vind waarom kon er geen lokale kandidaat als korpschef voorgedragen worden, toen de post vrijkwam? Hopelijk gaan we niet de koloniale tijden terug waarin Nederlanders de belangrijkste posten toegewezen krijgen en de lokalen Bonerianen in dit geval blij moeten zijn met de resterende functies! Integratie cursus met kennis ontwikkeling van Papiaments en Bonaire zou wel een aanrader zijn. Het is geen geheim dat waardering tonen voor bv. taal van een bevolkingsgroep al een heleboel zou kunnen helpen.

 3. Agenten die bang zijn voor een vrouw.. en die moeten dieven pakken?

 4. Wauw arrogantie, nepotisme en visieloos. Dat is best harde taal! Aangezien we het verhaal niet van beide kanten te lezen krijgt is het moeilijk om hier wat van te zeggen.

  Echter, respect krijg je door respect te geven. Er gaat daar intern iets goed mis op dat gebied! Het zal niet de eerste leidinggevende persoon zijn die zich volledig heeft vergist in omgangsvormen en cultuurverschillen. Daarbij moeten mensen soms ook nog wel even wennen aan een ander beleidsvorm. Veranderingsmanagement is niet gemakkelijk, dus hopelijk gaat men alsnog in dialoog.

  Hoe dan ook: goed leiderschap is wat we nodig hebben op onze eilanden en geen absurde conflicten!