• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

RechtbankCURAÇAO – In de rechtbank in Punda stond vandaag Nelso dos Santos (25) terecht. In augustus 2013 reed hij op de EEG-weg drie wandelaars dood. Hij reed veel te hard en had bovendien geen rijbewijs. Naar eigen zeggen is hij in slaap gevallen achter het stuur.

Minutenlang trilt Dos Santos met zijn rechterbeen als hij in het beklaagdenbankje staat. Achter hem hebben de nabestaanden van Monique van Meerwijk (58), Elton Montesant (67) en Kristen Leyba (32) zich verzameld op de publieke tribune. Dos Santos is zich bewust van hun aanwezigheid.

In slaap
Dos Santos kan zich veel dingen niet herinneren. Overmand door vermoeidheid was hij achter het stuur in slaap gevallen, zegt hij. Hij werd wakker door een harde klap, zag een rotonde opdoemen en probeerde die te ontwijken. In paniek reed hij door en stopte een stuk verder. Daar stopte hij, inspecteerde de schade aan zijn auto en belde de politie. De schade was aanzienlijk: de voorruit van zijn auto was stuk.

Verklaringen aangepast
Tegen de agenten zei hij dat de rem het niet deed. Nee, zegt de verdachte nu, ik heb ze gezegd dat ik in slaap gevallen was. Misschien is de ommezwaai te verklaren omdat onderzoek uitwees dat de rem gewoon functioneerde. Dos Santos past zijn verklaring een tweede keer aan in vergelijking met het politieverhoor. In eerste instantie zei hij tegen de politie dat hij zich te moe voelde om te rijden. Tegen de rechter zegt hij nu dat hij chronisch vermoeid was en dat zijn opmerking daardoor verkeerd is geïnterpreteerd.

Twee banen
Die chronische vermoeidheid komt voort uit het feit dat Dos Santos twee banen had, betoogt hij. Een auto was daardoor absoluut noodzakelijk. Op 3 augustus, een dag voor het fatale ongeluk, had hij tot 12.00 uur gewerkt bij een van zijn werkgevers. Om 18.00 uur begon hij zijn dienst bij De Heeren, die tot 04.00 uur duurde. Enkele uren later gaf hij een collega een lift, waarna hij op weg naar huis het ongeluk veroorzaakte. Sindsdien is Dos Santos ontslagen en heeft hij de grootst mogelijke moeite om werk te vinden.

Afrijden
De 25-jarige verdachte heeft geen rijbewijs, wel volgde hij lessen. Daarvoor reed hij op een scooter, maar die was in beslag genomen omdat hij ook daar geen rijbewijs voor had. Kon u geen taxi nemen, wil de rechter weten. Dos Santos: ‘Ik werk voor 50 tot 60 gulden per dag. Waarvan zou ik dat moeten betalen?’

Snelheid
De maximumsnelheid op de EEG-weg is 60 kilometer per uur. Dos Santos reed minstens 100. Dat bevestigt het onderzoek, dat afschuwelijke details boven tafel brengt. Zo is Van Meerwijk door de kracht van de botsing 41,5 meter weggeslingerd. Van sommige slachtoffers zijn sokken en schoenen afgerukt door de klap.

Vergunning
In de rechtszaal diende zich de vraag aan of de Road Runners Club Kòrsou (RRCK), de organisatie achter de wandeling waar de slachtoffers aan deelnamen, een vergunning had moeten aanvragen. Officier van Justitie Guillano Schoop vindt niet dat een vergunning nodig was. De verkeersveiligheid is niet in het geding als je in de berm loopt. Alicia Blonk, advocaat van Dos Santos, ziet dat iets anders. RRCK had wel maatregelen kunnen nemen zoals wegblokkades plaatsen of ter afsluiting een zogeheten bezemwagen inzetten. Dat gebeurde niet. Wel was de wandelaars gevraagd om in de berm te lopen. Volgens het dossier liepen de slachtoffers echter op het wegdek, stelt Blonk.

Roekeloos rijgedrag
Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt Dos Santos roekeloos rijgedrag, een term die Schoop meerdere malen herhaalt. Het duidt op de ernstigste vorm van schuld. Het OM eist vier jaar gevangenisstraf waarvan anderhalf jaar voorwaardelijk met drie jaar proeftijd. Ook moet Dos Santos zich laten begeleiden door een psycholoog. Het OM eist niet het maximum van zes jaar cel. Dos Santos is namelijk relatief jong, heeft geen strafblad en heeft spijt betuigd. Dat laatste doet Dos Santos opnieuw in het slotwoord.

Pleidooi
Als het aan zijn advocaat ligt, wordt Dos Santos niet verder gestraft. Dat hij geen rijbewijs heeft maakt zijn gedrag niet roekeloos, oordeelde de Hoge Raad volgens Blonk al eerder. Dos Santos reed al jarenlang en had dus wel rijervaring – ook onder invloed van zware vermoeidheid, betoogt de raadsvrouw. Bovendien: je kiest er niet voor om in slaap te vallen, dat overkomt je. Zijn hoge snelheid werd veroorzaakt omdat hij in zijn slaap zijn voet liet rusten op het gaspedaal, legt ze uit. Juridisch gezien is naar haar inzicht geen sprake van schuld.

De rechtbank doet op 29 september om 16.30 uur uitspraak.

Pleidooi Blonk

19 reacties op “Nelso dos Santos: ik viel in slaap achter het stuur”

 1. Ik tel hier al een aantal punten die voor het ongeluk hebben gezorgt en snap niet dat men om vrijspraak kan vragen
  – geen auto
  – geen rijbewijs
  – rijden terwijl je slaap hebt
  – veel te hard rijden

  Zijn al 4 zaken waarom Nelson nooit had mogen rijden.

  Dont do the crime if you cant do the time!

 2. Ik heb hier gewoon geen woorden voor.
  Drie van mijn loopvrienden doodgereden.

  Deze kerel mag gewoon NOOIT meer achter het stuur. Dat zal – zeker op ons eiland – de grootste straf voor hem zijn.
  Uiteraard, nadat hij (minstens) TIEN jaar zijn straf in Bon Futuro heeft uitgezeten.

 3. Volgens mij moet het niet gaan om d vermoeidheid, wandelaars (met of zonder vergunning) n maar hoe kwam die aan d car?
  3 mensen elk 9 mnd zwanger(27mnd) en dan nog wegkomen met medelijden sorry etc…voor nu nog geen totaal van 30 mnd

  Situatie v CUR en example vd case moeten wel een vb zijn

  Riddle: place words in right order:
  Koraalspecht, floor suite, zeepje, bon futuro

 4. Vroeger reed ik door heel europa.. ook in de avond.. en als ik vermoeid was dan stopte ik de auto en ging slapen in de auto. Dat is heel normaal.. Rijden terwijl je slaap hebt is levensgevaarlijk en er is geen enkel geldig excuus voor!

  zowiezo als je slaap hebt waarom ga je dan 120 rijden?

 5. @kleinkleinnegertje.
  Kortom, vanwege het harde werken in de horeca en zonder rijbewijs een auto op andermans rijbewijs huren is volgens jou OK??
  Tevens het vehaal om een colega thuis te brengen, als je vermoeid bent etc.. Hij koos ervoor deze thuis te brengen, als dit erwaar is!! Tevens hoe verklaar je het feit dat hij zijn polo-shirt binnenstebuiten droeg op het moment van arrestatie?

  Oh ja, tuurlijk hebben de meeste mensen een rijbewijs die betrokken zijn bij een ongeluk, want anders zou het betekenen dat het merendeel zonder rijbewijs rijdt.
  Zijn Scooter was afgepakt een paar weken voor fatale ongeluk, vandaar dat hij een auto huurde op andermans naam met rijbewijs! afgelopen maanden reed hij gewoon weer op een scooter. Deze jongen leert niet en gaat gewoon door, want hij heeft toch sorry gezegd, en hij deed het toch niet express.

  er moeten wel voorbeelden gesteld worden, maar dit……

 6. Geen schuld omdat het in slaap hem overkwam? Laat me niet lachen!
  Verdachte was overwerkt en erg vermoeid, en daarmee wist ie, of behoorde ie te weten dat hij flink de kans liep om in slaap te vallen. In het strafrecht kent men het begrip culpa in causa: door eigen schuld of opzet in een situatie terecht komen dat een strafbaar feit oplevert.
  Ik kan me voorstellen dat de advocaat van alles probeert om haar cliënt te verdedigen, dat is haar werk, maar dit kan als een boemerang terug komen.

 7. @ klainkleinnegertje. (voor zij die het niet kunnen inleven wat zo’n klein bedrag voorstelt, 50 a 60 gulden per dag is dus wat iemand met minimumloon per dag verdient.

  Maak er maar een free for all van. Een maand heeft minimaal 20 werkdagen en komt hij op een maandloon (zwart?) op een bedrag, waarop vele Curacaoenaars jaloers op zijn en zich naar de wet gedragen. De tering naar de nering zetten. Hij gaat maar lopen en oefenen om een marathon te lopen. Jou moeten ze meteen een enkelband geven.

 8. @kleinkleinnegertje, Hij werkte bij de Heren en reed op de EEG weg richting Waterfabriek.. Beetje rare manier van rijden he?
  En juist daarom moet men minimaal een rijbewijs te hebben zodat we niet meer idoten zoals Nelson krijgen!

  Volgens jou logica mogen dus voortaan alle arme mensen maar zonder rijbewijs rijden toch? en een vaar en vliegbewijs is ook niet meer nodig toch?

 9. “Mijn client had jaren rij ervaring”. Dus u geeft toe dat hij al jaren onwettig bezig is! Zo der rijbewijs hoor je niet achter het stuur, mitst er een rijleraar of examenafnemer naast je zit. Punt.
  Ten tweede de onzin over werk, en moe, en blabla. So what?! Dan had hij zijn collega maar moeten zeggen dat ie een bus pakte. Als je maar een paar uur slaap krijgt tussen 2 van en in dan is dat heilig.
  En, meneer zag de rotonde opdoemen na wakker geschrokken te zijn, parkeerde en inspecteerde de schade, waaronder een kapotte vooruit. Dus je zag niet dat de ruit kapot was toen je opkeek?? En jij stopte?? Je bedoelt dat je werd klemgereden.
  En de schuld op RRCK gooien. Dus niemand zou ooit mogen rondlopen omdat die zielige automobilsten dan schade krijgen als ze ze raken. En als schepje boven op de slachtoffers beschuldigen.
  Dit stuk vreten had nooit achter het stuur mogen zitten. Echt einde vethaal.

 10. 1) het rijden zonder rijbewijs is strafbaar. Basta. Kan nooit vrijspraak zijn.
  Of je nou wel of niet goed kan rijden! (is dat getest bij de verdachte?).
  2) Als je bijna het klokje rond hebt gewerkt en daarna gaat autorijden is
  er m.i. sprake van een roekeloze daad.

  Dit zijn nou van die zaken die soms de advocatuur een slechte naam geven.
  Een verloren zaak maar dan proberen recht te praten wat krom is.
  Mochten die wandelaars daar wel lopen, vroeg de advocaat zich af. Dat is wederom die inbreker die het openstaande raam – en daarmee de huiseigenaar- de schuld geeft dat hij heeft ingebroken. Was het raam dicht geweest had hij niet ingebroken…).
  (in Nederland zijn voetgangers sowieso wettelijk extra beschermd t.o.v. gemotoriseerd verkeer.Automobilisten hebben de plicht extra op te letten ook al maakt de voetganger een fout).
  Ze had beter schuld kunnen bekennen en verzachtende omstandigheden kunnen aanvoeren.

 11. Mw Blonk moet zich schamen om voor een 3 voudige moordenaar vrijspraak te eisen.
  Meneer mocht niet eens autorijden omdat hij geen rijbewijs heeft (Dat staat in de WET mw Blonk dat moet u heel goed weten). Mag ik ook anders nu in een vliegtuig vol met mensen vliegen? IK heb genoeg op een flightsimulator geoefend!

 12. Jezus, wat een ondoordachte comments maken jullie allemaal man.

  Hoeveel van jullie hebben ooit twee horeca banen moeten werken in jullie leven. Denk dat die gast ook veel liever had dat ie op z’n bed lag te slapen ipv op die uur pas naar huis aan het rijden zijn. Wat had ie volgens jullie moeten doen? Teleporteren naar zijn huis?

  En dat gezeur over rijbewijs slaat ook nergens op. Het feit dat je een rijbewijs hebt sluit niet uit dat je niet vage shit kan uithalen op de openbare weg. Ik durf te wedden dat de overgrote meerderheid van ongelukken gewoon door mensen met een rijbewijs worden veroorzaakt.

  Kijk en denk eens verder dan je eigen socio-economische laag en de feit dat iemand die jullie kennen in een ongeluk is overleden.

  (voor zij die het niet kunnen inleven wat zo’n klein bedrag voorstelt, 50 a 60 gulden per dag is dus wat iemand met minimumloon per dag verdient. als hij een taxi had genomen had ie net zo goed thuis kunnen blijven die dag gezien de taxi prijzen hier.)

 13. Ik val ook elke dag in slaap, maar dan wel op de bank thuis.Heb zelf zo’n grapje mee gemaakt met de oom van mijn eerste vrouw, te pletter gereden op zijn fiets tegen een muur. Dank je wel Aaaltje.

 14. Iemand die na 2 volle werkdagen diep in de nacht gaat rijden weet dat hij het risico loopt om in slaap te vallen, en dan kun je ervoor kiezen om niet te gaan rijden.

  Maar zelfs als je gaat rijden val je niet van het ene op het andere moment in slaap, dat komt geleidelijk en voel je aankomen. Vanaf dat moment is het gevaarlijk om door te rijden en is dat laatste een bewuste keus.

  Niet volgens ratvocate Blonk die de schuld bij de wandelvereniging neerlegt.

  Ik gun het niemand, maar hoe zou Blonk reageren als een kind van haar wordt doodgereden door een wegpiraat zonder rijbewijs?

  Ze zou zich diep moeten schamen.

 15. 60 gulden per dag en dat voor 2 banen??? Als deze verdachte niet liegt komt ook de ware aard naar boven van o.a. horecagelegenheid “De Heeren” en de andere werkgever . De slavernij is dus nog echt aanwezig op Korsou. Daar had de OvJ ook gelijk naar kunnen kijken in plaats van en noodzakelijke vergunning voor het evenement.

 16. Drie mensen dood. “Maar ja, mijn client viel in slaap” “Hij moest eigenlijk, na zijn nare jeugd, ook zo hard werken.” Alle recht om te slapen, zeker zonder rijbewijs, lijkt het me beter om in bed te slapen dan in je auto. Maar nee hoor: je moet eerst een vergunning aanvragen om langs de kant van de weg te lopen. Want zonder vergunning is het wel gelegitimeerd om je dood te laten rijden, al rijdt de veroorzaker al jarenlang zonder rijbewijs! Vreselijk en ongelofelijk! Het is de dader gewoon overkomen!!! En de slachtoffers dan?

 17. Het is toch heel verschikkelijk dat je maar 50 tot 60 ANG op een dag verdient, dat je toch zo een advocaat kan betalen die van uit-stel af-stel probeerd te maken.
  Wat ik ook mis is dat een van de doden een bekende was.
  Als je maar lang genoeg zonder rijbewijs rijdt hoef je geen examen meer te doen.
  Zo als altijd hier hebben getuigen ANGST. dus zullen we nooit weten wat er is gebeurt.

  De Slagtoffers rusten hopelijk in vrede.

  Een verbaasde Rob.

 18. Nee, je kiest er niet voor om in slaap te vallen achter het stuur.
  Je kiest er echter wel voor om;
  Zwaar vermoeid achter het stuur te gaan zitten
  Te gaan autorijden zonder de wettelijk voorgeschreven papieren
  :
  minimaal driemaal dood door schuld
  rijden zonder papieren
  roekeloos gedrag
  Doorrijden na het veroorzaken van een ongeval

  lijkt mij meer als drie jaar knijp

  ook lekker zo’n advocaat, alles bagataliseren, totdat het haarzelf overkomt

 19. Zonder strafkorting en zonder aftrek is 2 1/2 jaar zitten toch een koopje. Het lijkt wel baratio. Nee, mevr. Blonk, je kiest er niet voor om in slaap te vallen maar hij koos er wel voor om oververmoeid in een moordwapen te stappen met het risico om in slaap te vallen. U bent echt van de ratten besnuffeld.