• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ZiekenhuisCURAÇAO – Medische specialisten ontvangen veel vaker patiënten in hun privépraktijk dan in de poli van het Sint Elisabeth Hospitaal (Sehos). Uit het laatste rapport van het Volksgezondheid Instituut Curaçao (VIC) blijkt dat in 83,7 procent van het contact met de patiënt plaatsvindt in de privépraktijk.

Dit tegenover 9,1 procent in het Sehos. Dat is ruim vijftien procent meer dan twintig jaar geleden. Dat schrijft Caribisch Netwerk.

Geldverspilling
Cai Winkel, medisch directeur van het Sehos, wil het liefst alle specialisten in loondienst van het ziekenhuis want onderzoek in de privépraktijk jaagt de zorgkosten fors op. “Iedereen heeft nu een eigen toko. Salarissen van medische specialisten verschillen onderling enorm. Onnodige geldverspilling”, zegt hij.

Kosten
In Nederland kunnen specialisten vanaf 2015 niet meer zelfstandig declareren. Dat loopt vanaf januari allemaal via het ziekenhuis, een manier om beter toezicht te houden op de kosten. Uit onderzoek van de website Follow the Money blijkt dat de specialisten op Curaçao in 2009 een gemiddelde compensatie van 4 ton per jaar kregen. Ook blijkt dat de ongelijkheid onderling groot is. Vijftien grootverdieners wisten allen meer dan een miljoen per jaar te verdienen, dat zijn bedragen waar menig Nederlands topspecialist jaloers op kan zijn, schrijft Follow the Money. Sommigen van hen weten zelfs meerdere miljoenen te verdienen.

Lucratief
Voorzitter van de Vereniging Medische Specialisten Curaçao (VMSC) Nena Abbad zegt dat er geen enkel bewijs is dat bezoeken aan privépraktijken de zorgkosten opjagen. Maar ze kan niet zeggen of het lucratiever is voor specialisten om patiënten in de eigen praktijk te ontvangen. “Een uitspraak daarover is nog niet mogelijk. De onderhandelingen moeten nog beginnen”, is haar antwoord. Het meeste geld gaat volgens een eerder rapport van VIC overigens naar medisch specialistische zorg en ziekenhuizenzorg, respectievelijk 66 miljoen en 182 miljoen in 2011.

Poli-gebouw
Sinds 2009 is de situatie van het poli-gebouw bij het Sehos volgens Abbad “te bar en te boos ” om patiënten te zien. “De verschuiving van het aantal consulten van het poli-gebouw naar de privépraktijken heeft alleen maar te maken met de belabberde omstandigheden in het poli-gebouw sinds 2009. Na een grote onderhoudsbeurt en verbouwing, is in de poli nog steeds niet genoeg ruimte voor veel specialisten”, zegt Abbad. Het poli-gebouw is sindsdien voor 2,5 miljoen gulden opgeknapt. Er is ruimte gecreëerd voor vijftien specialisten, maar er zijn 110 medisch specialisten werkzaam op Curaçao.

Ruimte
Of in het nieuwe ziekenhuis genoeg plek is voor alle specialisten, die vanaf 2016 moeten functioneren onder de noemer Geïntegreerd Medisch Specialistisch Bedrijf, is nog maar de vraag. USONA, belast met de bouw van het ziekenhuis, kan niet met zekerheid zeggen dat er plek is voor alle specialisten.

Oplossing
Abbad beaamt dit: “In het ontwerp is te weinig polikliniekruimte heeft opgenomen. Berenschot/Ballast Nedam heeft een ontwerp gepresenteerd zonder voorafgaand overleg met de toekomstige gebruikers. De besturen van de Medische Staf van het Sehos en de VMSC doen nu verwoede pogingen om dit op te lossen.”

Minder doorverwijzen
Volgens huisarts Wadib Elhage wringt het schoentje ook bij de eerstelijnszorg. Een patiënt komt namelijk niet terecht bij een specialist zonder een doorverwijzing van de huisarts. Van alle doorverwijzingen in 2013 werd 23,7 procent naar een medische specialist verwezen.

Eerstelijnszorg
El Hage en zijn collega’s bij de Huisartsenvereniging pleiten voor het versterken van de eerstelijnszorg, waardoor er minder verwijzingen nodig zijn. “Er moet geïnvesteerd worden om huisartsen te versterken en te trainen. Voor verrichtingen moet de juiste financiële vergoeding uitgekeerd worden.”

Whiteman
De Huisartsenvereniging heeft een uitgebreide zorgvisie aan minister Ben Whiteman (Gezondheid) gepresenteerd en wacht op een persoonlijk gesprek. Over twee weken wordt die zorgvisie openbaar gemaakt.

6 reacties op “Gebrekkige Sehos-poli jaagt patiënten naar privépraktijken”

 1. Dat kwam toevallig omdat we 1e klasse verzekerd zijn en de assistent na het zien van het kaartje aangaf dat de specialist ons gaat helpen en hij ons niet meer zal helpen.

 2. Het is verschrikkelijk dat niet iedereen dezelfde kwaliteit zorg krijgt! Erg jammer dat er daar niet onderzoek is naar gedaan. SVB patienten krijgen de assistent van de specialist en hen bed en 1e klas patienten komt de specialist zelf langs. Zo hoort het niet te gaan in een ziekenhuis!

 3. Haha net alsof dat te maken heeft met de kwaliteit van de poli en niet met het feit dat specialisten meer vangen in hun eigen praktijk.

 4. Wat ik ook raar vind: als je in het Sehos wordt opgenomen en je bent SVB-patient dan kun je upgraden naar een hogere klasse (4 persoonskamer ipv grote slaapzaal, of eenpersoonskamer). Zodra je dat doet is de specialist/chirurg ook duurder. Waarom? Hij of zij doet precies hetzelfde, maar omdat de patient in een kleinere kamer ligt gaat het tarief omhoog. dan breekt dus mijn klomp.

 5. Eerstelijns-zorg blijft vaak beperkt tot een antibiotica-kuurtje en een paracetamolletje. Volgens veel huisartsen mankeert de patient niks. Deze conclusie volgt na een gesprekje zonder enig vorm van lichamelijk onderzoek. Er zijn goede huis-artsen, maar ook veel die zich te gemakkelijk er vanaf maken. Logisch dat patienten naar de specialist willen.

 6. De wachttijden bij Sehos zijn daar zeker debet aan. Voor een bezoek aan de kaakchirurg moesten we bijna 4 uur wachten. Bij de man thuis werden we binnen vijf minuten gehoord. Helaas mocht praktijk aan huis niet en moest de nieuwe dokter in het Sehos plaatsnemen.