• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

zwartCURAÇAO – Vlucht MH17 is in de lucht in stukken gebroken omdat het toestel is doorboord door een groot aantal objecten. Van technische mankementen was geen sprake en ook is de crash niet veroorzaakt door de bemanning. Dat concludeert de Onderzoeksraad voor Veiligheid vandaag in een tussenrapport.

Het eerste tussenrapport naar de oorzaak van de vliegramp in Oekraïne is vandaag openbaar gemaakt.

Zwarte doos
De onderzoekers concluderen op basis van de gegevens uit de zwarte dozen dat de vlucht normaal is verlopen en ‘vervolgens abrupt eindigde’. “Bij het uitluisteren van de cockpitvoicerecorder is in de communicatie tussen de bemanningsleden in de cockpit geen aanwijzing gevonden dat er sprake was van een mankement of noodsituatie.”

Raket
De onderzoekers spreken van een ‘externe oorzaak’, maar onthouden zich van de conclusie dat het vliegtuig is neergehaald met een raket die is afgevuurd met een BUK-raketsysteem. De onderzoekers spreken in het rapport stelselmatig van ‘een groot aantal objecten dat met hoge snelheid’ het vliegtuig van buitenaf hebben doorboord.

Abrupt einde
“Vermoedelijk heeft dit dermate veel schade aan het vliegtuig toegebracht dat het leidde tot het in stukken breken van het vliegtuig. Dit verklaart dan ook het abrupte einde van de gegevensregistratie op beide recorders, het gelijktijdige verlies van contact met de luchtverkeersleiding en het verdwijnen van het vliegtuig van de radar.”

Geen noodoproep
De zogenoemde flightdatarecorder heeft volgens de onderzoeksraad geen waarschuwingen van de vliegtuigsystemen geregistreerd. Ook de vliegtuigmotoren waren normaal. “De radiocommunicatie met de Oekraïense luchtverkeersleiding bevestigt dat er geen noodoproep is gedaan door de cockpitbemanning.” Verder staat ook vast dat het vliegtuig bij vertrek vanuit Amsterdam luchtwaardig was. Uit het rapport blijkt overigens dat de Boeing 777 van Malaysia Airlines heeft verzocht zijn vluchtroute zo’n veertig kilometer te verleggen vanwege het weer. Het toestel kreeg hier toestemming voor, maar was pas enkele kilometers uitgeweken toen het werd neergehaald.

Rampplek
Door gevechten in het rampgebied kon de Onderzoeksraad nauwelijks informatie vergaren op de rampplek zelf. Dankzij beeldmateriaal van de wrakstukken konden echter wel degelijk conclusies worden getrokken. Toch stelt de raad dat meer onderzoek moet worden verricht ‘om preciezer vast te stellen’ wat de oorzaak van de crash is geweest.

Tussenrapport
In het ‘rapport van eerste bevindingen’ heeft de Onderzoeksraad alle feiten op een rij gezet die tot nu toe zijn verzameld. Het gaat onder meer om informatie uit radarbeelden, satellietfoto’s, gegevens van de luchtverkeersleiding en de zwarte dozen.

Doden
Vlucht MH17 van Malaysia Airlines werd op 17 juli in het oosten van Oekraïne neergehaald. Bij de crash kwamen 298 mensen om het leven, onder wie 196 Nederlanders.

© Novum

5 reacties op “MH17 doorboord door ‘groot aantal objecten’”

 1. @ Alert,

  Dat men MH 370 niet weet te vinden is niet zo vreemd. Zodra je buiten radar bereik bent en je niet de tijd hebt (of wilt nemen) om contact via de radio op te nemen dat je in de problemen zit…………zal men nooit weten waar de crashsite precies moet worden gevonden.
  Een zoekgebied wordt al snel extreem groot en wanneer je dan nog kunt zoeken naar een EPIRB (baken dat noodsignalen uitzend) dan is het niet zo moeilijk. Maar een radiobaken onderwater wordt ineens een heel ander verhaal. Het bereik daarvan is gelimiteerd.
  Vliegtuigen die over de oceaan vliegen moeten op regelmatige basis position reports doorgeven, maar wanneer je net na een position report in de problemen komt wordt het vinden van een crashsite zeer lastig. Het vliegtuig kan immers zijn gecrashed direct na het position report, maar kan ook 300 mijl verderop liggen. Pas op dat gebied even de lokale stroming in het water toe en dan ook nog de verlopen tijd en je snapt dat het zoeken naar een speld in een hooiberg is.

  Ik heb hier jarenlang boven zee gehangen om vermiste boten, drenkelingen etc terug te vinden en helaas moet ik zeggen dat we een aantal nooit en te nimmer hebben teruggevonden. Alsof de zee hen had opgeslokt, Dus met mijn achtergrond in Search and Rescue kan ik wel stellen dat ik me niet verbaas over het feit dat ze MH370 nog niet hebben gevonden. En het is heel goed mogelijk dat daar jaren overheen gaan, totdat iemand per ongeluk iets vindt.

 2. @ Edgar

  Het woord complot heb ik zeker niet gebruikt, maar de uitgebreide analyse die u doet bevestigt juist mijn stelling dat alles uiteindelijk de DOOFPOT ingaat.
  Hartverscheurende woorden van o.a. Frans Timmermans, maar welk EU land heeft diplomatieke/economische handelsbetrekkingen met Rusland beeindigd? Waarom de angstinboezeming dat er oorlog komt? Ondanks alle beschuldigingen en “embargo” behoudt de VS betrekkingen met Rusland.

  Wat betreft Malaysian Airlines, is het niet vreemd dat in deze tijd van ruimtevaart, dat men op Jupiter en andere planeten zogenaamd onderzoek doet met allerlei apparatuur (ook naar aanwezigheid van enige vorm van leven), maar men weet nog niet waar die andere vlucht van Malaysian Airlines zich (in de zeebodem ? ) op Planeet Aarde zich bevindt?

 3. @ Alert,

  Waarom denkt iedereen toch continu in complottheoriën ? Nooit wil men de simpele waarheid horen of aannemen, er moet altijd een duistere kracht of macht achter zitten.

  Het neerschieten van MH17 was een vrij simpele gebeurtenis en eenvoudig verklaarbaar.
  Separatisten vechten in Oost-Oekraïne tegen de regering. De regering zet vliegtuigen in tegen de separatisten. Rusland stelt SA-11 systemen ter beschikking aan de separatisten, zodat ze zichzelf kunnen verdedigen tegen de luchtaanvallen. Echter, deze systemen zijn dusdanig specialistisch dat ze niet even snel kunnen worden bediend door boeren en buitenlui, dus…………………..sturen de Russen troepen mee die de systemen bedienen. Net zoals Nederland pas geleden Patriot raketsystemen naar Turkije heeft gestuurd.
  Vervolgens schieten de Russische crews een aantal straaljagers uit de lucht, maar op de dag van MH17 maken ze een identificatie fout en schieten dus geen straaljagers, maar een B 777 uit de lucht.
  Nu heeft Rusland 2 problemen.
  Eerste probleem is dat men een civiel vliegtuig heeft neergeschoten en dat daarbij bijna 300 doden zijn gevallen.
  Tweede probleem is dat dit incident onomstotelijk aantoont dat Rusland DIRECT betrokken is bij de gevechten in de Oekraïne, iets wat ze altijd hebben ontkend.

  Dus Rusland moet de schuld afschuiven en het maakt niet uit op wie. Zolang ze de schuld af kunnen schuiven op de Oekraïne is het zelfs nog beter, dan gaan ze helemaal vrijuit. Lukt dat niet dan zeggen ze gewoon dat de separatisten het hebben gedaan.

  Voor het Westen is het ook een probleem, want zolang de separatisten het hebben gedaan hoeven ze geen directe actie te ondernemen tegen Rusland. Dan kunnen ze volstaan met een boycot wegens het leveren van de wapens aan de separatisten.
  Echter, wanneer overduidelijk is dat Rusland ZELF achter de knoppen zat dan moet het Westen wel actie ondernemen en tja, wil men dat wel ? Het enige wat je dan nog kunt doen is een oorlogsverklaring en daar zit niemand op te wachten.

  Dus voor alle partijen is het beter wanneer de oncomfortabele waarheid niet officieel op tafel komt. Natuurlijk weet iedereen (behalve de complot jokers) hoe de waarheid in elkaar steekt, maar zoals in de politiek gebruikelijk is iets niet waar zolang er geen besluit op tafel ligt. De politiek kan zelfs officieel verklaren dat iets groen is terwijl de hele wereld kan zien dat het in werkelijkheid blauw is. Maar zo werkt de politiek………..ook op Curacao.

  En het onderzoek naar het ongeval ?
  De kans dat ze ooit toegang gaan krijgen tot het oorlogsgebied is minimaal en dat is op zich ook niet vreemd. Geen van de strijdende partijen zal zeggen: ‘wij houden even op met vechten, zodat jullie je werk kunnen doen’.
  Dat is inherent aan een oorlogsgebied, dus daar moeten we ook niet al te verbaasd over staan.

  Ergo, niks geen complot, gewoon logica gebruiken en snappen hoe wapensystemen functioneren.
  De USS Vincennes schoot bijna 30 jaar geleden ook een airliner uit de lucht, was ook een foutje, ze hadden de radar verkeerd ingesteld en daardoor ging de identificatie verkeerd. Kostte ook een hoop mensen het leven.
  Mensen maken fouten, ook in oorlogen en helaas is het zo simpel.

 4. Het is een voorlopig rapport met veelal bekende zaken. Na een jaar een volledig rapport, waarbij veel vragen, waarvan vooral moeilijke van nabestaanden niet beantwoord zullen/kunnen worden. Rutte’s woorden, dat de onderste steen boven moet komen om de daders te vinden en te straffen zullen nooit bewaarheid kunnen worden.

 5. Er staat een hele grote DOOFPOT te wachten op de resultaten van het zogenaamde diepgaand onderzoek. Slachtoffers zijn gevallen, veel leed onder familie en vrienden van de onschuldige slachtoffers. De Verenigde Staten en Rusland beschuldigen en verwijten elkander.
  Enkele weken terug was geconstateerd dat de druk dicht bij het vliegtuig plotseling was veranderd. Gesuggereerd werd een ontploffing.
  Schadevergoeding vanwege Malaysian Airlines is haast uitgesloten. Veel commotie en mooie woorden van politici.