• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Isla 12 novemberCURAÇAO – Milieuorganisatie SMOC heeft onlangs de Commissie Koninkrijksrelaties van de Tweede Kamer geïnformeerd over de situatie rondom olieraffinaderij Isla. Tijdens het overleg van de Commissie staat de raffinaderij weer op de agenda. Door middel van een email wil SMOC een aantal zaken benadrukken.

Lees de mail hieronder.

Geachte Kamerleden van de Vaste Commissie voor Koninkrijksrelaties,

Komende woensdag staat wederom de Isla op uw agenda. Het is daarom dat ik denk er goed aan te doen u wat relevante informatie te doen toekomen, te weten:

1. In 2008 hebben Kamerleden van GroenLinks, SP, VVD, CDA en PvdA gezamenlijk Kamervragen gesteld waarin letterlijk werd gesteld dat met de uitstoot van de Isla en het niet handhaven ervan door de Curaçaose overheid mensenrechten werden geschonden op Curaçao (zie ter herinnering). Sindsdien is de situatie er niet beter op geworden. Sterker nog, het is er slechter op geworden. Reden te meer voor uw Kamer om Art. 43 van het Statuut voor het Koninkrijk der Nederlanden in acht te nemen, zoals in de Kamervragen van 2008 ook geheel terecht werd geopperd, i.e. het respecteren van de rechtsstatelijke spelregels van het Koninkrijk der Nederlanden zoals die nog steeds gelden, ongeacht 10-10-10.
2. De uitstoot van de Isla is een grote zorg voor SMOC. Een zorg die onverminderd toeneemt, zoals blijkt uit de volgende grafiek.
3. Inzake internationale klimaat- en milieuverdragen houdt Den Haag er wat SMOC betreft een ambivalente koers op na, waarin wel degelijk met de Isla rekening wordt gehouden. Echter, niet in het voordeel van de mensen onder de rook van de Isla. Een voorbeeld van die ambivalentie vindt u in de recente brief van SMOC aan de Verenigde Naties.

Hopelijk kunt u met bovenstaande informatie uit de voeten. Mocht u vragen hebben, dan verneem ik dat graag.

Met vriendelijke groet,

Drs. Arjan Linthorst (bestuurslid SMOC)

7 reacties op “SMOC informeert Kamer over situatie Isla”

 1. Mensen wat willen jullie bereiken ? Een spook eiland !!
  PDVSA had vroeger medelijden met Curaçaose wandhopen overgenomen .
  Vandaar hadden PDVSA op Curaçao gearriveerd en niet voor niks .
  Het is zo dat mensen die geen gelijk heeft probeert altijd gelijk te krijgen !!
  Alle Raffinaderij heeft bepaalde grondgebieden en als je in een van die bepaalde gebieden gaat wonen dan bent je verplicht om de consequents te dragen .
  En wat is beter een economische geldkraan dicht doen of mondkapje dragen !!

 2. @ YWN. De heer Whiteman heeft nog nooit iets betekend voor het milieu van Curacao.

  Voor wat op Curacao heeft hij wel iets betekend? Voorbeeld obesitas?

 3. het rook gister weer heeeeeeeerlijk rondom palu blanku/schotegatweg

 4. De hebzuchtige lafaards, die zich politici noemen: BEDANKT!!!!!

 5. @ Your worst Nightmare

  Waarom denk je dat PDVSA ineens besluit om voor bijna een miljoen een strand op te knappen ?
  En wanneer je dan gaat kijken bij dat strand dan zul je tot de conclusie komen dat je daar hooguit voor een paar ton kunt verbouwen, meer gaat echt niet lukken.
  Waar gaat dus de rest van het geld naartoe ?
  En wie houden dan de mond over de uitstoot ?

  Zoals zo vaak is opgemerkt in dit soort zaken: ‘follow the money’.

 6. And waar is onze altijd onzichtbare minister van milieu en natuur?

  De heer Whiteman heeft nog nooit iets betekend voor het milieu van Curacao. Onder zijn toeziende oog gaat de vervuiling van de Isla verder en zo ook het dumpen van chemisch afval water in onze oceanen.

  Daarom blijft Curacao een bananen republiek, omdat we bestuurders hebben die geen kunde hebben om aktie te ondernemen en problemen op te lossen.
  YWN

 7. Waarvan akte!