• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

groentenCURAÇAO – De Curaçaose consument moet het voorlopig doen zonder tomaten op het menu. De Venezolaanse fruitbarkjes hebben de tomaten niet meegebracht vanwege een verbod. Naast tomaten is er momenteel ook een schaarste aan andere fruit– en groentensoorten op Curaçao. Dat schrijft Caribisch Netwerk.

Om half tien in de ochtend staan trucks van diverse supermarkten op de Kleine Werf op Scharloo te wachten. Om de twee dagen komen zeven Venezolaanse barkjes de Curaçaose markt voorzien van groente en fruit. Na ongeveer een uur beginnen de barkjes eindelijk uit te laden en kunnen de supermarkten hun koopwaar in ontvangst nemen onder het toeziend oog van de douane. Mangusa Supermarkt heeft als grootste supermarkt in totaal vijf trucks te laden.

Exportverbod
“Er zijn alweer geen tomaten. Het is al twee weken dat Venezuela de export van tomaten naar Curaçao verboden heeft”, zegt Antonio Pita die de groente en fruit voor Mangusa vervoert. Het verbod heeft te maken met gevallen van smokkel die ontdekt zijn en die de schaarste aan producten uit Venezuela veroorzaken. “Problemen met de tomatenoogst veroorzaakt door de regentijd is ook een van de redenen”, zegt fruitverkoper Willy Camacho, die al dertig jaar werkzaam is als verkoper bij de Venezolaanse fruitbarkjes.

Andere landen
Groente en fruit kan ook uit andere landen ingevoerd worden, zoals uit de Dominicaanse Republiek, Colombia of de Verenigde Staten. Hierdoor is het eiland minder afhankelijk van de situatie in Venezuela maar stijgen de transportkosten. In het verleden hebben de regering en plaatselijke zakenlui deze mogelijkheid onderzocht maar dit heeft nooit een structurele oplossing opgeleverd.

Importverbod
Behalve tomaten is er momenteel een tekort aan yucca, paprika, Spaanse peper, komkommer en zoete aardappel. Volgens Antonio Pita heeft de schaarste aan deze producten niets te maken met Venezuela. “Het departement van Economische Zaken van Curaçao heeft een importverbod ingesteld op deze producten. Die is bedoeld om de lokale teelt te beschermen maar in werkelijkheid blijkt dat er gewoon onvoldoende lokale producten zijn om de hele markt te kunnen voorzien.” Behalve op tomaten is er ook een verbod op de import van verse vis.

Diplomatieke oplossing
Politiek leider en PAR-parlementariër Zita Jesus–Leito maakt zich zorgen om het verbod op producten uit Venezuela en heeft een brief aan de regering gestuurd waarin ze vraagt om te zoeken naar een diplomatieke oplossing. “Dit is zeer zorgwekkend en we moeten weten wat er aan de hand is.”

27 reacties op “Schaarste aan groente en fruit door exportverbod Venezuela”

 1. Temperatuur te hoog+water erg kostbaar+grond te arm+investeringen niet mogelijk voor veel mensen. Diegenen die wel geld te over hebben betalen uiteraard gewoon 5 euro voor een komkommer. Welkom op Curaçao…

 2. Hoorde van mijn Neef , die een verhouding heeftb met een Heel Lieve CURAÇAOSE Vrouw ,dat de Groente , Bijv , Komkommers er zo duur zijn .
  Welk probleem doet er zich nu voort , dat je ze niet zelfs kunt Kweken , of Tomaten – enz. ?
  Ik heb een Volkstuin in Duitsland ,daar Kweek ik alle Groente , welke Zon en water nodig hebben , gaat dat in CURAÇAO niet ?
  Is de Temperatur er te Hoog ? Water te Kort of wat is er voor een Probleem ?
  Het moet toch niet te moeilijk zijn dit aan te pakken.
  Ik begrijp het niet helemaal. Er is toch een grote Kans om er ook nog goed Geld mee te verdienen . Ik hoorde dat een Komkommer 5 Euro Kost ? weet niet of dat waar is , maar denk niet dat die Meid er over liegt .
  Dus vertel mee eens , welk onoverkomenlijk Probleem / hindernis is om dit te verwerkelen ,
  Graag Reaktie`s ..
  dan gaan wij gezamenelijk kijken er een oplossing voor tevinden.
  Met vriendelijke Groeten
  MIchael Jasper

 3. @ Wimpie. zal tot de Dood blijven vechten voor onze vrijheid.

  Het gaat erom op welke (effectieve) manier en met welke strategie je dat doet. Je schiet al zo lang maar steeds je doel voorbij. Gebruik geen negatieve energie. Heb je het nu wel door?

 4. En ja Vosje. Curaçao doet al honderden laat staan misschien duizenden jaren handel met het zuidelijk continent. Het zijn wel onze buren die wij handel moeten drijven en het is niet zo, dat achter gesloten deuren beslissingen worden genomen voor hun eigen belang, daar trap ik niet in en zal tot de Dood blijven vechten voor onze vrijheid. Make my Day!

 5. @ Wimpie. Nederland zit hier achter,

  Nederland zit overal achter ook als het hier gaat sneeuwen. Dat weten we nu zo langzamerhand wel van jou. Dankzij Tromp en Nederland is onze ANG niet naar Surinaams voorbeeld gekelderd.

 6. Dit riekt naar hoogverraad zelf in de hoogste regionen. Nederland zit hier achter, zodat ze hun overschot aan groenten en fruit hier kunnen dumpen, zo dom zijn wij niet.

 7. @huh, Ik wil wel graag groente kweken maar woon onder de isla… mijn huis zit al onder groene drab.. Lijkt me niet echt gezond..

 8. Ga naar Sultuna toe en koop daar al jouw gewassen en kweek zelf jou groente. dus geen reden om in paniek te raken integendeel, eigen gekweekte groente en fruit is gezonder omdat er vaak geen chemicaliën op zit.
  Venezolaanse groente stinkt vaak naar petroleum en is van slechte kwaliteit. Heb begrepen dat ze gewoon tussen hun groente en fruit slapen op die bootjes (barkjes).
  Dacht ook niet dat ze elke nacht in een Hotel sliepen…

 9. Aan iedereen die het de importeurs van fruit aanrekent dat zij (zogenaamd) heel goedkoop inkopen en heel duur verkopen:

  Dat betekent dat er een gat in de markt is voor importeurs die bereid zijn om iets minder winst te maken. Dus diegene die zich geroepen voelt: gaat uw gang en wordt importeur!

  De beste stuurlui staan aan wal.

 10. Twee dingen. Venezuela legt een exportverbod op vanwege smokkelwaar die met de tomaten e.d. wordt meeverzonden.
  Oke, Venezuela, dan ga je toch intensievere controles uitvoeren hierop.

  Het mooiste onderdeel van dit artikel vindt ik het feit dat onze minister van Economische zaken een importverbod heeft opgesteld voor vele groenten en fruit met in gedachten dat we op het eiland massaal gaan lopen verbouwen. Dit is typerend voor alles wat er gebeurt bij onze overheid. Ze gaan vooraf niet zorgen dat de tuinbouwsector vorm gaat krijgen en gaat produceren. Nee, hop niets meer het land in en de rest ontstaat vanzelf.

  Aiiiaiiiiaaaaaaaaaaaaaaaaa cu ken nos ta piscando????????????
  Ze vergeten dat een op toerisme draaiend eiland dit soort exportverbod niet kan overleven.

 11. Als ik me goed herinner heeft Geldt Dekker ooit een poging gewaagd om tomaten en aardbeien in kassen te kweken op Westpunt. Dat mislukte helaas. Diek kassen zijn onlangs wel verkocht aan een andere ondernemer. De supermarkten zijn voor verse groenten (nog) afhankelijk van Venezuela, voor vers vlees van Argentinië en Brazilië.
  Zoals overal zijn er kwaliteitsverschillen in producten. Als Mangusa of AH topkwaliteit wi verkopen, betaalt de klant ook topprijzen. De barkjes zijn vast goedkoper, maar er kan wel eens een vlekje aan zitten. Als er bij de barkjes geen groenten of fruit meer te koop is, zullen de supermarkten andere leveranciers zoeken, Colombia bijvoorbeeld of Peru.

 12. De vruchten en groenten moeten reizen net zo goed als dat ze uit Venezuela moeten reizen. Komt daarbij dat alles wat in Nederland, mogelijk, “Boycot” al of niet, zo goedkoop is bij ; aankomst op de Antillen extra duur wordt verkocht door de importeurs; neem Bonaire en de Albert Hein Zeelandia als voorbeeld. Het in eigen voedsel kunnen voorzien is afhankelijk van vele facetten, voor Curaçao zeker, als voldoende regenval, garantie van het hele jaar door kunnen leveren en de wil van de jongeren als boer te willen werken. Feit, wat hebben ze in Europa van de Russen verwacht? De winter moet nog komen…. neemt Rusland i.v.m. de komst hiervan nog vervelender maatregelen. Is er wel een land waar de overheid zich niet met het algemeen belang bemoeit? Zelfs met bemoeienissen is het al moeilijk het algemeen belang te verdedigen, laat staan zonder. Wat heeft Curaçao nou eigenlijk in te brengen qua wereld politiek, economie etc.? Dat er op Curaçao tonnen aan cocaine wordt ingevoerd en verscheept, heeft te maken met het feit dat er in Europa een grote vraag is naar dat product. Ik citeer de politiecommissaris van A’dam een kleine 3 a 4 jaar terug in een TVprogramma, : ” Vergis u niet. Uit de Antillen komt maar 0,3% aan verdovende middelen Nederland binnen. Het percentage van 99,07 komt via andere kanalen Nederland binnen onder anderen via Europa in containers vliegtuigen e.d.”. Baalt Curaçao een vuist tegen andere landen als Venezuela dan is dat hetzelfde als dat een baby een reus een klap wil geven. Ja, wij zijn zo minuscuul qua omvang…

 13. Er is gelukkig een einde gekomen aan:
  Lekker goedkoop inkopen van fruit / vis / groente / levensmiddelen van Venezuela en vervolgens tegen exorbitante prijzen verkopen in supermarkten.
  Er is geen diplomatiek conflict of probleem. Er hoeft dan ook geen diplomatieke oplossing.
  De laatste jaren was er steeds stemmingkwekerij tegen Venezuela, nu blijkt dat niet alleen ( duur) toiletpapier op
  Curacao, maar ons eiland om te kunnen eten afhankelijk is van Venezuela.
  Het kruikje gaat zo lang te water tot het breekt !

 14. @ Patries. een prikkie is misschien nogal overdreven

  Elf cent voor een kilo peren of tomaten wat de boer krijgt vind ik figuurlijk wel degelijk een prikkie, als tussen de 70 en 80 cent normaal was.

 15. @positivo

  Je hebt 10000% gelijk. Waarom zijn er mensen die jouw standpunt niet in kunnen zien? Ik begrijp het niet. Het is logisch als 1-2-3

 16. @Hans je reactie jegens Zorro is nogal te…

  een prikkie is misschien nogal overdreven maar komkommers,tomaten& volgens mij paprika gaan wel degelijk omlaag, als het aanbod groter is dan de vraag dan komt die prijsdaling er wel degelijk. Of Curacao er iets aan heeft …. dat denk ik niet maar het is niet helemaal fout wat Zorro zegt.

 17. Helemaal met Jelle eens!!!
  Zo gauw als de overheid zich ermee bemoeit lopen de zaken (nog meer) uit de hand.
  Laat commerciele zaken over aan de ondernemers en de marktwerking, die reguleert zichzelf.
  Overheid is er om te faciliteren; het opstellen en implementeren van de juiste regelgeving, evt buitenlandse betrekkingen aanscherpen, dergelijke zaken is waar ze ‘goed voor zijn’ en verder aan de zijlijn blijven.

 18. Als cocaïne met tonnen tegelijk door de douane glipt, moeten wat groenten en fruit toch geen problemen opleveren.

 19. Klopt het dat op Curacao grote hilariteit was, omdat men beweerde dat er in Venezuela zelfs geen WC-papier verkrijgbaar was ?

 20. @ Hans. Het is heel belangrijk waar je iets koopt voor de laagste prijs. Bij Jumbo kost 1 kilo bananen 99 eurocent en ze verdienen er nog aan ook al is het weinig. Dat zou normaal gesproken niet mogelijk zijn. Volgende week het tweede deel op NPO3 in de “Keuringsdienst van waarde”.

 21. @ Hans. @Zorro, overdrijf nou niet de prijzen zijn precies hetzelfde. Hoezo voor een prikkie? Zelfs bij de Aldi en de Lidl zijn ze even duur!

  We zijn toch niet zo stom om bij de Aldi of Lidl te kopen, want je weet niet wat zij met hun lage inkoop doen. De prijsreductie bij de boer kan oplopen tot 80%. Laat het nu minder zijn door de ondersteunende maatregelen en doordraaien, maar dan nog.

 22. Waarom moet Curacao altijd vissen achter het net???

 23. De overheid van Venezuela vernietigt de eigen economie,
  Vervolgens gaat de overheid van Curacao zich ook meer bemoeien met onze economie. En dat leidt ook tot schaarste en prijsverhoging. Zie de geschiedenis van Oost-Duitsland, Cuba, USSR, Noord-Korea.

  Laat de markt zijn werk doen en de overheid is vanzelf minder nodig.

  Alle sectoren waar de overheid zich veel mee bemoeid functioneren slecht: onderwijs, infrastructuur, energie, ziekenhuis, droogdok, post, UTS

 24. @Zorro, Inderdaad in Nederland hebben ze een overschot aan groenten. Kan heel goedkoop hierheen gehaald worden!

 25. @Zorro, overdrijf nou niet de prijzen zijn precies hetzelfde. Hoezo voor een prikkie? Zelfs bij de Aldi en de Lidl zijn ze even duur!

  @Hans van den Broek, zo is dat. Zelfproductie moet meer gestimuleerd worden, dat gebeurt al maar wel kleinschalig.

 26. Dit geeft maar weer eens aan hoe belangrijk het is dat Curaçao zoveel mogelijk in zijn eigen voedsel kan voorzien. Zeker groenten en producten zoals tomaten, pepers en paprika zijn overal en op zeer efficiënte wijze te produceren. Daar komt echt geen zware slavenarbeid meer aan te pas noch zijn er beperkingen wat kweeksubstraat en klimaat betreft.
  Een eigen voedselindustrie kan deviezen besparen, werkgelegenheid creëren en problemen zoals in het artikel voorkomen. Naast onderwijs zou de ontwikkeling van een moderne agrarische industrie speerpunt moeten zijn van een overheid die verder kijkt dan naar op korte termijn gericht eigenbelang.

 27. Door de Russische boycot zijn de tomaten in Nederland voor een prikkie te koop zoals ook komkommers, paprika’s, appels, peren etc. What’s the problem.