• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

antilliaanse leguaan volwassen mannetje foto bart kluskensCURAÇAO – De inheemse Antilliaanse leguaan dreigt te verdwijnen van Sint Eustatius. Stichting RAVON (Stichting Reptielen Amfibieën Vissen Onderzoek Nederland) en de St. Eustatius National Parks (Stenapa) zijn een actie gestart om uitsterven te voorkomen. In het tv-programma Vroege Vogels vragen zij aandacht voor hun actie.

antilliaanse leguaan foto van stichting ravonHet reddingsplan genaamd SOS Iguana bestaat uit natuuronderwijs aan scholieren en onderzoeksprojecten om het bewustzijn te vergroten. Daarnaast wordt het leefgebied bewaakt door plaatsen te beschermen waar de dieren hun eieren leggen. Ook wordt terrein hersteld waar het beest goed gedijt en moet voorkomen dat de dieren verdrinken in waterputten. Op de website van SOS Iguana vind je meer informatie over de actie, die door crowdfunding gefinancierd wordt.

Terugloop populatie
Ooit kwamen er tienduizenden leguanen voor in het gebied. Door het verdwijnen van leefgebieden, stroperij en het introduceren van nieuwe diersoorten liep de populatie terug. Op Statia leven er vermoedelijk nog enkele honderden inheemse leguanen.

Franck Decluzet maakte eerder twee films over de inheemse Antilliaanse Leguaan op Petite-Terre.

Foto’s: Bart Kluskens en Stichting Ravon

1 reactie op “Reddingsactie voor bedreigde leguaansoort”

  1. Voor die tijd had men geen problemen mee hoor. Het is gewoon liegen en bedriegen. Alles moet aan banden. Big brother is watching you.