• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

sos venezuelaCURAÇAO – In Venezuela zijn maandag vijf mensen gewond geraakt bij protesten tegen de regering. In Táriba in de zuidwestelijke deelstaat Táchira werd Denis Zambrano in zijn buik geschoten door een onbekende schutter. Dat meldt de Venezolaanse ngo Foro Penal Venezolano, die het een poging tot moord noemt.

Het protest richtte zich tegen het afnemen van vingerafdrukken bij verkoopcontroles.

Protesten
In Venezuela sloeg in februari de vlam in de pan. Studenten en mensen uit de middenklasse gingen massaal de straat op om te demonstreren tegen de enorme problemen van het land. Vooral de hoge misdaadcijfers, de enorme inflatie en een tekort aan basisgoederen zoals wc-papier en melk waren de demonstranten een doorn in het oog. Meer dan 40 mensen werden gedood tijdens de protesten, honderden raakten gewond en duizenden werden gearresteerd.

Oppositie
De meeste arrestanten zijn inmiddels vrijgelaten. Dat geldt niet voor meerdere oppositieleiders, waarvan Leopoldo Lopez de bekendste is. Zij beroepen zich op het recht van demonstratie, maar de socialistische regering beticht hen van opruiing. Mensenrechtenorganisatie Amnesty International (AI) koos de kant van de oppositie. Het veroordeelde het geweld van het leger en hekelde ook de partijdige rechtspraak.

14 reacties op “Protest Venezuela laait weer op”

 1. Na zo veel negatieve berichten die over de wereld gaan met betrekking tot het huidige? of verleden? situatie in Venezuela kan ik als derde of leek niet anders doen dan Venezuela mijden. Eén ding staat vast voor mij, het hedendaagse Venezuela is het product van de presidentiële periodes van H. Chavez en Maduro. Let wel, met het nationaliseren is Carlos Andres Perez begonnen; zie nationaliseren van het aardolie consortium. Gaat Venezuela weer richting van de dictators van vroeger ( de tijd voor Caldera)? Van proberen komen er kindjes. Met andere woorden, je moet niet proberen te regeren, maar weten waar je mee begonnen ben na het winnen van een verkiezing. Typisch, misschien dat Maduro met de pluimen van Chavez wilde pronken. Velen prediken zonder ooit de poorten van de hemel, het vagevuur en de hel te hebben gezien. Spreken jullie uit ervaring, heren?

 2. @ Zeepie

  Er zal toch eens een uitleg gegeven moeten worden waar de supermarkten op ons eiland dan de laatste jaren, behalve dat beperkte deel uit de barkjes, het belangrijkste deel uit
  Venezolaanse voedselketen halen.
  Informatie die ik ontvang van bijvoorbeeld Mercado Chacao is dat er sprake is van overvloed.
  Dat de inwoners niets te eten hebben en het land toch niet verlaten is een raadsel.
  Nog raadselachtiger is dat handelaren ondanks de zogenaamde slechtste economie ter wereld zich nergens elders willen gaan vestigen.

 3. Alert,
  Ik heb gisteren nog even met m’n schoonfamilie en vrienden die in Venezuela wonen gecheckt. Er is nog steeds NIETS te krijgen, tenzij je voor sommige dingen uren in de rij gaat staan. Veel produkten zijn er helemaal niet. Die paar tomaatjes naar Curacao en Aruba (250K inwoners) zijn te verwaarlozen ten opzichte van de 26 miljoen mensen die in Venezuela moeten overleven. Er is geen produktie omdat Chavez is begonnen met onteigenen en niemand weet wat ze moeten doen met de grond en fabrieken. DAT is het probleem. VOOR Chavez was Venezuela een grote exporteur en kon je daarnaast in het hele land genoeg kopen.

 4. @ Sander

  Ja, ik zou er “een nachtje” over slapen , dan een lekker tomaatje uit Venezuela nuttigen en dan pas een beslissing nemen.

 5. @ Etienne Sambo

  Mi ruman a konvense awor ku aki na Korsou nos ta depende di kuminda ku ta bin for di Venezuela ?
  Hopi supermarket tabata ” kumpra ” skondi na Venezuela anto bende karu na Korsou.

 6. @Alert

  ik ben een niet echt een slim persoon (maar dat had je al door). Misschoen moet ik ook maar naar Venezuela, want daar hoor ik thuis. Ff snel boeken.

 7. @Alert,

  Nunka di bo bida yu Korsou ke bai biba na Venezuela aworaki. Wak kuantu a bai biba na Hulanda i kuantu a bai Venezuela. Mi no ta papia di fakansi. Mi ta papia di bai biba einan. Ta destrui Maduro a destrui e pais aki. Bai biba eiriba ruman. Dollar bo no por hanja pa bo Bolivares. Pollo ku arinja pan NO HAY. Ban serio ruman, bo no sa mes di kiko bo ta papia. Ku bo bai sera nan ta serabo. Polis ta korupto paden i pafo. Bon por kana ku prenda ni telefon den bo man. Korsou ta ketu kompara ku Venezuela. Nan a kibra e pais ei.

 8. @ Space & Etienne Sambo
  Het kan best bewaarheid worden dat ik daar ga wonen. Groot aantal Curacaoenaars die in Venezuela wonen willen het land niet verlaten.
  Overigens, het is niet voor niets dat er zoveel handelaren over de situatie klagen maar zij blijven tientallen jaren vastgeklampt aan het “systeem”.
  Mocht ik Venezuela wonen in zo’n belabberde situatie dan zou ik het land toch verlaten hebben.
  Van Mendoza werd zeven jaar geleden gezegd, dat hij ging stoppen met zijn business in Venezuela, en Rijstproducten,
  tandpasta, Polar -bier, chocola enz. zou weghalen en in Colombia zou starten. Nog steeds zit hij vastgenageld in Venezuela en wil hij geen afstand nemen van de grote winsten die hij in Venezuela maakt.

 9. @Alert:

  De beste manier om erachter te komen of jij gelijk hebt is als je daar gaat wonen. Ga erheen en geniet van het leven daar.

 10. @Alert, is dit een grap?

 11. @Alert,

  je hebt gelijk, het is een paradijs in venezuela…

 12. Sinds de maatregelen die de Venezolaanse regering genomen heeft tegen de smokkelhandel aan de grenzen met Colombia, maar ook smokkel van goederen naar Caribische eilanden, is er geen tekort meer aan WC papier, PAN-meel, bakolie, rijst etc. De Venezolaanse Regering heeft tonnen goederen en voedingsmiddelen die gesmokkeld gingen worden in beslag genomen.
  Smokkelaars waaronder ook winkeleigenaren die al jaren gewend waren veel geld buiten Venezuela te verdienen aan goederen die vanuit Venezuela gesmokkeld werden, zijn woedend dat de regering van Venezuela een overeenkomst met President Santos van Colombia heeft gesloten om de smokkelhandel tegen te gaan. In Rotterdam en op Curacao waren tot voor kort voedingsmiddelen uit Venezuela terwijl Venezuela zelf met schaarste kampte.
  De bevolking van Venezuela is weer blij dat er in Venezuela alle levensmiddelen verkrijgbaar zijn.
  De oppositie in Venezuela is verdeeld omdat er leiders zijn die studenten willen gebruiken om protesten te organiseren, terwijl bijvoorbeeld Maria Corina Machado van de oppositie?die zetel had in het parlament, gekozen heeft om Panama te vertegenwoordigen, waardoor zij volgens de Venezolaanse Grondwet haar zetel verliest.
  Er zijn ook leiders van de oppositie die hebben toegegeven dat zij de studenten niet meer kunnen beloven dat de Verenigde Staten militair zullen ingrijpen, omdat zowel China als Rusland een waarschuwing hebben doen uitgaan aan de VS.

 13. President Maduro, die nog steeds met de dode Chaves praat over hoe hij het land moet regeren?
  lijkt me een gestoorde president daar aan de macht…
  Gevaarlijk?? ik denk van wel…

 14. Venezuela – De socialistische heilstaat… Standaard 3 uur in de rij voor het mogen kopen van 2 pakjes maismeel, volgende rij voor een pakje rijst om dan te horen dat iemand anders je cedula heeft gekopieerd en je dus niks meekrijgt. Slechts 2x per week voor 2 uurtjes water uit de kraan… Geen scheermesjes, zeep, deo meer te krijgen. Blikje tomaten voor US$ 35… En dan klagen dat men in protest gaat?