• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Alex RosariaCURAÇAO – De onthulling van de vaders van de democratie en de opening van de gerenoveerde Statenzaal vond gisteren in één klap plaats. Eerst onthulden Statenvoorzitter Mike Franco en griffier van de Staten Sylvin Cijntje vijf foto’s en plaquettes van de vijf voorvechters van de democratie van Curacao. Die worden op deze manier geëerd.

De vijf ‘Vaders’ waren Généreux Jacon Richard de Lima, Abraham Mendez Chumaceiro, Moises Frumencio da Costa Gomez, Efrain Jonckheer en Modesto Apostel Chano Margaretha. Hun nazaten van de vaders van de democratie waren ook aanwezig. Vervolgens verplaatste de hele delegatie zich naar het Stadhuis waar de gerenoveerde Statenzaal werd geopend door gouverneur Lucille George-Wout en Statenvoorzitter Mike Franco.

Andere vaders
Voorzitter van de commissie 75 jaar parlementaire democratie Alex Rosaria hoopt dat er over 25 jaar andere vaders van de democratie zijn. De democratie bljft volgens hem altijd in beweging. Rosaria is een voorvechter van een Constitutioneel Hof die de wetgever kan toetsen.

Rosaria legt in gesprek met Radio Hoyer 2 uit wat de betekenis van de ‘vaders van de democratie’ is.

3 reacties op “Rosaria: nieuwe vaders van democratie nodig”

 1. Democratie is, wanneer de Staten in meerderheid een voorstel afwijst, Het Rijk, dat altijd in meerderheid is, een Rijkswet fabriceert om van de democratische “contra” van de Staten, een Rijks “pro” op te leggen. Leugens worden eenmaal, geen tweemaal geslikt Rosaria!

 2. Helaas weten velen op dit eiland niet wat democratie inhoudt of in zou moeten houden. Met name de politici zelf denken dat democratie zoiets inhoudt als ‘vul uw zakken zo snel en zo vol mogelijk’.
  Anderen hebben weer het idee dat democratie betekent dat wanneer jouw partij wint jij recht hebt op allerlei baantjes.
  Weer anderen denken dat democratie betekent dat je, eenmaal aan de macht, die democratie buiten spel mag zetten om te doen en te laten wat jij zelf leuk acht.

  Kortom, zolang we geen besef hebben wat democratie inhoudt valt er ook niets te vieren, tenzij het natuurlijk het vullen van de eigen zakken is, want dan zijn we voorlopig nog niet uitgevierd.

 3. Strijden voor Democratie tegen de Nederlandse Constitutionele Monarchie is strijden tegen de schaduw .
  Altijd en regelmatig verandert één of twee regels van Democratie als het gaat voor de interesse van Curaçao .