• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

kustwacht thumbCURAÇAO – De Nederlandse kustwacht in het Caribisch deel van het koninkrijk voert geen patrouilles meer uit in de territoriale wateren rond Curaçao en Bonaire. Dat meldt de vakbond voor kustwachtpersoneel, NAPB. Reden is het toenemende geweld tegen kustwachtpersoneel.

Volgens een woordvoerder van de Kustwacht voert het personeel nog wel reddingsoperaties uit. Ook wordt de kust nog steeds gemonitord, maar dan vanuit de lucht door de vliegende brigade van het steunpunt Hato op de luchthaven van Curaçao. De piloten zijn niet betrokken bij de acties. Curaçao is een populair doorvoereiland voor drugs.

Intimidatie
“De overheid noch de kustwacht zelf kan de veiligheid van de leden garanderen”, zegt de NAPB. Volgens de vakbond worden leden regelmatig geïntimideerd. “Zo werd een Curaçaose kustwachter begin vorige maand bijna aangereden en overreden en zijn twee Bonairiaanse kustwachtleden afgelopen vrijdag in een uitgaansgelegenheid met een kapmes mishandeld.”

Dienstwapen
Dit laatste incident was voor de vakbond reden om opnieuw te pleiten voor het meenemen van het dienstwapen naar huis. Officieren in een hogere rang mogen dat wel. De vakbond wil al jaren dat die ongelijkheid wordt opgeheven. De kustwacht van Aruba en Sint Maarten werkt gewoon door, zij zijn niet betrokken bij de acties van de Curaçaose vakbond.

© Novum

7 reacties op “Kustwacht Curaçao stopt met patrouilles”

 1. Misschien moet de Kustwacht zich ook maar eerst eens leren gedragen, want aan de discipline schort behoorlijk wat. Af en toe heb ik het idee dat het een stelletje losgeslagen idioten is, die ‘geilen’ op de macht, maar die wegrennen zodra er iemand boe roept.
  Op de plekken waar je ze nodig hebt zie je ze nooit en op de plekken waar niets te halen valt spenderen ze hun tijd door weekend watersporters aan een stuk door lastig te vallen. Dan letten ze ineens overal op, doch wanneer de watermisbruikers op hun jet ski’s voorbij komen kijken ze simpelweg de andere kant uit.

  Helaas heeft deze Kustwacht laten zien dat ze de naam Kustwacht niet waard zijn. Het is een bezigheidstherapie voor mislukkelingen, waarvan velen ook nog eens contacten hebben in het criminele circuit (voorbeelden te over uit het verleden).

  Dus laat de CZMCARIB nu eerst eens orde op zaken stellen bij de Kustwacht, gaan we daarna wel praten over wapens en andere leuke speeltjes.

 2. zijn de geconstateerde zaken inderdaad werk gerelateerd? gaat het wel intern goed bij de KW?
  De afgelopen tijd is de KW anders aardig in opspraak gekomen, zoals diverse arrestatie, zijn deze zaken misschien ook daaraan debit, omdt deze mensen misschien meer weten dan wenselijk is.
  Zonder de hele KW in een kwaad daglicht te stellen , denk ik dat de organisatie maar eens grondig moet worden doorgelicht.
  Een grondige vermogentoest, gebouwde huizen bekijken enz.

 3. Dan ga je je afvragen of politieagenten , douaneambtenaren, vkc-ers, en andere ambtenaren ook bedreigd worden? Werkt onze eigen overheid daar naar toe?
  Het is trouwens de vraag of je als kustwachter in bepaalde gelegenheden moet komen. De verleiding tot chantage etc. ligt dan ook voor de hand.

 4. Zie hoe het gaat als we volledig autonoom worden.
  Als politie kun je niet optreden want de familie, vrienden, kennissen, bedriegingen.
  Als kustwacht medewerker mag je ook niet optreden, anders…
  Bij volledige autonomie is wetteloosheid dus een voorspelbaar einde.
  Het is nu al moeilijk.
  Narcostaat i.o. ?

 5. Waarom willen/mogen ze een wapen mee naar huis? Het land is toch niet hun jurisdictie? Laat de politie daar hun werk maar doen?
  En als die het niet goed doen, ben je net als alle andere burgers de dupe.
  Maar ze zijn bezig te beteren, dus ga het nu niet erger maken.

  Wie zegt dat dat ongeval op Curacao gerelateerd is aan zijn baan als kustwachter? En dat die 2 mannen bij de uitgaansgelegenheid niet dronken een gevecht aan zijn gegaan? Lijkt veel aannemelijker.
  Waarom dat hele kustwachtgedoe erbij halen.
  En zulke dronken vechtjassen willen we recht op een wapen geven?!
  Als ze verstand van wapens hadden zouden ze weten dat A) je als je wordt aangereden no way de tijd heb om je wapen te trekken en B) Dat het als je uitgaat niet slim is gewapend te gaan (drank, liefdesproblemen en kinderachtige ruzies maken meer kappot dan je lief hebt).
  Dat zulke guys zowieso een wapen mogen dragen, als ze dat niet weten zeg.

  Kustwachters met wapens in hun huis: Ben je mal! Wordt er net ontwapend, komen er weer nieuwe eigengeilers met wapens bij!

 6. De NAPB doet leugenachtige uitspraken. Hogere officieren nemen geen wapen mee naar huis; niemand bij de KW doet dit!

 7. Pleiten voor een dienstwapen mee naar huis? Maar het laatste incident was gebeurd bij een uitgaansgelegenheid…. En wie zegt dat dit geweld te maken heeft vanwege het feit dat zij voor de kustwacht werken??

  Ik denk dat er een grote lading deze kant op moet komen en dat wordt nou eenmaal makkelijker gemaakt als er geen patrouilles meer zijn.

  Hey… maar patrouilles dan hebben zij toch een dienstwapen opzak? Wat is de link nou??

  Wat een grote aanfluiting zeg!!