• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

susan van velzen renske pinCURAÇAO – Journalisten zijn over het algemeen weinig geschoold en worden slecht betaald. Ze staan onder druk en zijn daarom geneigd tot zelfcensuur. Hun berichtgeving wordt vaak niet geheel vertrouwd door het publiek. Dat schrijft Caribisch Netwerk.

Er is een ontluisterend beeld van de lokale pers geschetst door onderzoekers Renske Pin en Susan van Velzen in een omvangrijk rapport ‘Ontwikkeling van de Media op Curaçao’, waar zij in opdracht van UNESCO bijna een jaar aan gewerkt hebben. Het onderzoek brengt scherp in beeld dat er eigenlijk weinig of niets bekend is over het eigenaarschap van kranten en radiostations en welk belang zij werkelijk dienen. Er mag dan op papier volledige persvrijheid heersen op Curaçao; er is verder weinig modern wettelijk kader waarin journalisten veilig kunnen werken.

Voorlopige versie
Het rapport is door de auteurs in een vertrouwelijke, voorlopige versie gepresenteerd aan de spelers op het terrein van de media. Eigenaren van kranten, radiostations en tv-omroepen, journalisten, wetenschappers en anderen die beroepshalve in de media zijn geïnteresseerd, konden zaterdagochtend discussiëren over het rapport. De definitieve versie zal binnenkort door de Curaçaose afdeling van UNESCO gepubliceerd worden.

Bewustzijn controleren
Ook minister Irene Dick van Onderwijs en Cultuur was bij de presentatie. Ze citeerde Malcolm X waar hij zegt dat de pers de grootste macht op aarde is: “Ze kunnen onschuldigen schuldig maken en schuldigen onschuldig, want ze controleren het bewustzijn van de massa”. Na het lezen van het rapport is het de vraag of zoveel macht wel in goede handen is bij de pers op Curaçao.

4 reacties op “UNESCO: ontwikkeling media op Curaçao is onder de maat”

 1. De Pers op Curacao…
  Wat zegt Asjes in het buitenland (Unesco, November 2013, Parijs)

  “As an island in the Caribbean we have furthermore made quite a rapid transition. ….In this new context freedom of speech has come to be appreciated as an inalienable right worldwide. This is why Curaçao realized the importance of hosting World Press Freedom”

  Wat lezen we voor binnenlands gebruik in de Amigoe…

  “Dick Drayer, kreeg er gisteren van langs van Asjes tijdens de openbare vergadering. Hij noemde hem een ‘leugenaar’, ‘periodista biradó’ (draaiende journalist) en stelde dat ‘vaderlandslievende Curaçaose journalisten’ niets met Drayer te maken wilden hebben, omdat zij inzagen dat deze ‘Europese Nederlander’ zich alleen maar door ‘insinuaties, roddels en leugens’ zou laten leiden. PS-Statenlid en waarnemend Statenvoorzitter Jaime Cordoba (PS) voegde hier nog aan toe dat Drayer een mislukt journalist was.”

  Aanzetten tot discriminatie, persvrijheid…? Gaat hij de kant van Helmin Wiels op? Die vond ook dat de pers gestopt moest worden.

  Lekker hypocriet allemaal

 2. Idee: laten we eens beginnen met verplicht een journalistieke opleiding voor al die zogenaamde journalisten!

 3. Is toch al jaren het geval en bekend dat wat ”de lokale pers” schrijft met een grote pot zout ernaast gelezen moet worden (enkele journalisten daar gelaten).
  Mijn vraag is altijd geweest waar het gros van de ”journalisten” hun opleiding hebben genoten?

 4. Waarom sta ik er niet van te kijken? Over de uitkomst van het omvangrijk rapport omtrent de staat van dienst van media & journalisten/microfonisten op Korsóu? Ik snap bij toutatis niet het waarom van zo’n “omvangrijk” rapport. Het komt niet bepaald als een verrassing aan voor de heren journalistas..neem ik aan. Volgens mij zouden die onderzoekers, om een rapport op te stellen over het functioneren van media & journalisten in Curaçao, genoeg hebben gehad aan 1 A4tje, hoogstens 2. De situatie was en is al jaren bekens én publiek geheim. Wat zeg ik? Publiek geheim? Voor 80% van de bevoking is dit rapport geen nieuws, maar toch bedankt. Ik zie op korte termijn nada veranderen.

  Ergens is het ook een beetje raar om alles op een klein eiland met een niet al te grote bevolking zo supercorrect naar Europese maatstaven in te richten. Ik moet toch heel vaak lachen als ik naar de verschillende heren microfonistas luister. Persoonlijk heb ik altijd veel problemen gehad (en nog immer..) met de verschillende niet bepaald voor het vak opgeleide noticieros. Maar ik moet bekennen dat er sommigen tussen zitten die ondanks geringe opleiding(of helemaal geen..) kampioen microfonistas blijken. Zij doen het niet alleen goed, maar passen hun talent aan bij de eilandcultuur van de eilanders en dat werkt wonderwel goed., ja, want dat zijn we, eilanders.

  Volgens mij zullen krioyo radioprogramma’s en de geschreven krioyo-pers beslist een saaie bedoening worden als er bijvoorbeeld net zoals professionele nieuwsagentschappen, radiozenders etc., zoals o.m. een NOS of BBC, CNN uitgezonden of geschreven gaat worden. Journalistiek op andere kleine Caribische eilandjes verschilt maar weinig met die wat we op Korsou kennen, het is op z’n eilands bepaald. Kleinschaligheid speelt bij dezen ook een rol. Dus ja, gemengde gevoelens. ik wil en houd van perfectie, maar wil “de eilandelijke journalistiek” niet graag kwijt.

  Eilandelijke journalistiek naar mijn mening; is vaak partijdig, laat zich in met redu en verdachtmakingen, sarcasme is ook vast onderdeel van de progr.’s, voor targets kan het keihard en gemeen zijn of overkomen, soms heel persoonlijk op de man af, op de man spelen, letterlijk… Soms wordt er ronduit onzin geluld omdat sommigen van die ‘journalista’s’ van/over bepaalde onderwerpen geen moer afweten ofwel zich niet voorbereid hebben op het onderwerp waarover ze willen schrijven of praten, maar tóch erover wensen te praten en dus heel vaak luisteraars degenen zijn die slimmer overkomen dan de reporteros, notisieros en de mikrofonistas.. dus het is altijd lachen geblazen.. Wie wil er nou serieus af van onze onprofessionele lokale media & prensa? Niet ik! Het hoort erbij, ze horen erbij!

  O jee, ben bijna vergeten te melden dat ik zelf ook geen kaas heb gegeten van journalistiek, de media enz. enz.