• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

geld thumbCURAÇAO – De consumentenprijsindex (CPI) van Curaçao is in juli met 0,1 procent gestegen. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Gemeten over de periode van twaalf maanden tot en met juli stegen de prijzen met 0,9 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

Het (CPI) van Curaçao steeg in juli van 125,0 naar 125,1. Het CPI van juli 2014 was 3,0 procent hoger dan dat van juli 2013.

Prijsontwikkelingen
Van de negen bestedingscategorieën zijn er zes in prijs gestegen, twee in prijs gedaald en één (woninginrichting en huisraad) stabiel in prijs gebleven. De opvallendste daling was die van het tarief voor leidingwater (categorie wonen), dat 4 procent goedkoper werd. Ook benzine (categorie vervoer en communicatie) daalde in prijs (1 procent). Elektriciteit werd juist duurder (1 procent), evenals kleding en schoeisel (1,3). Andere categorieën stegen licht in prijs, zoals dranken en rookwaren (0,4 procent), gezondheidszorg (0,4), voeding (0,3) en restcategorie ‘overig’ (0,3). Twee categorieën werden lichtelijk goedkoper, namelijk vervoer en communicatie (-0,3) en wonen (-0,1).

Inflatie
Inflatie is een weergave van het verlies van geldwaarde door het stijgen van consumentenprijzen voor producten en diensten. Het inflatiepercentage is dus een indicatie van de gemiddelde stijging van de kosten van levensonderhoud. De inflatie op Curaçao is sinds juni 2012 gestaag gedaald of stabiel gebleven, op een stijging in januari 2014 (van 1,3 naar 1,4 procent) en juli 2014 (van 0,6 naar 0,9 procent) na.

5 reacties op “CBS: Lichte inflatie in juli”

 1. Niet slecht gedaan Hensley Tromp inflatie in Rusland is 8%.

 2. @Tromp Dank zij Hensey Tromp is de financiele situatie van Curacao een beetje onder controle gebleven. Als hij door Schotte was afgezet dan was de catastroffe voor Curacao desastreus geweest. Duna Ceasar su honor. Ora bo papia hende su malu korda papia su bon tambe.Hij heeft het over het algemeen niet slecht gedaan. Niks te verwijten aan Hensley de hele wereld zit in de crisis. Hij heeft het toch netjes gedaan. Respect voor Hensley Tromp.

 3. “Inflatie is een weergave van het verlies van geldwaarde door het stijgen van consumentenprijzen voor producten en diensten.”

  Ja joh? Volgensmij is het toch echt andersom. Door het creeren van extra geld daalt de waarde van je geld. Maar goed. Men mag natuurlijk niet weten dat centrale banken geld uit het niets mogen creeren en daardoor makkelijk heel het land kunnen manipuleren.

 4. @ Tromp bedankt. Nu sla je toch wel erg door. Primair is Schotte de oorzaak en zijn beleid zal ons nog lang heugen.

 5. Komt door Hensley Tromp, die betaalt zijn personeel dubbel om te voorkomen dat ze uit de school klappen over misstanden bij de Centrale Bank (benoemingen Tara Asjes en Zus De Lannooy, weigeren van medewerking aan de Centrale Rekenkamer).

  Door die bovenmatige salarissen besteden Centrale Bank medewerkers veel meer, wat tot verhoogde vraag en dus verhoogde prijzen leidt.

  Tromp, bedankt.