• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

VVDCURAÇAO – “De Bonairiaanse bevolking is niet klaar voor de VVD in de verkiezingen. Het volk is anti-makamba (anti-Nederlander) en anti-VVD”, zegt Hans Els secretaris van de VVD-afdeling Bonaire. Daarom gaat de VVD Afdeling Bonaire niet naar de verkiezingen in maart 2015, meldt Caribisch Netwerk.

De VVD Afdeling Bonaire zag in mei 2013 het licht. Vanaf het begin was het de bedoeling mee te doen met de lokale verkiezingen in 2015. De VVD is de eerste Nederlandse politieke partij op Bonaire. Vorig jaar kreeg de partij een tweehonderdtal stemmen op Bonaire voor de Europese verkiezingen.

Indjan loko
“Bonaire is nog bezig met zichzelf. Vroeger was het eiland anti-Curaçao, want Curaçao domineerde. Nu is dat verplaatst naar Nederland. We willen alles krijgen van Nederland, maar we schoppen daarna tegen de Nederlander. De VVD Afdeling kan niet aan de landelijke VVD verantwoorden dat het volk zich gedraagt als ‘indjan loko’ (de gekke indiaan)”, zegt Els. Hij vindt ook dat de Bonaire de komende tijd veel voor de kiezen krijgt. Voor volgend jaar staat de evaluatie van de huidige status gepland en mogelijk daarvoor al een referendum.

Liberale partij
Er is besloten dat VVD-sympathisanten een eigen partij mogen oprichten. De naam is er al: de liberale partij Bonaire. “We hebben al schriftelijke toestemming van de Nederlandse VVD”, zegt Els. “Er zijn VVD-leden die aangeven wel aan de verkiezingen mee te willen doen, want ze zien de partij als een alternatief. Het is een nieuwe ideologie. We kunnen een groep niet beletten om aan de verkiezingen mee te doen.”

34 reacties op “VVD Bonaire: ‘Het volk is anti-makamba’”

 1. Partijen op Bonaire en Statia zouden bij de verkieizngen in september een referendum willen houden om uit Nederland te stappen. Ik ben benieuwd.

 2. Geachte Bonairianen,

  Vergeet het om respect te krijgen van NL, want die krijg je niet. En waarom niet? Omdat men bewust en onbewust zichzelf veel beter vindt dan jij. Zij zullen zeggen: Ik voel me helemaal niet beter, jij voelt jezelf minder!
  Dus hoe krijg je iets gedaan? Door continue stampei te maken,te prostesteren, te zeuren enz. No lag’e pa Dios! Dios gaat niet helpen.
  Bekwaam jezelf in welbespraakte verbaal geweld (het zal een tijdje duren maar je moet ergens beginnen). That is the way of the Makamba.
  Good luck.

 3. @Space, André Hazes, hahahah…
  Hoe oud ben jij Space? Hier wordt naar Jay Z en Snoop Dogg geluisterd.
  Hahahaa André Hazes, hahahahaaa 🙂 🙂 🙂

 4. @Space, jij had het over het VERDWIJEN van de cultuur!
  Dat is heeeel wat anders dan cultuur verandering.
  Cultuur verandert ook niet in een paar jaar het kan soms eeuwen duren voordat het zover is. Trouwens, ik lust geen haring, geen hutspot en houd niet van Andre Hazes geblèr. En, wie een goed gebit heeft hoeft niet over te schakelen op gestampte voeding. Tanden zijn er om ermee te kauwen daar worden ze sterker van!

  Trouwens, Bijlmerbewoners eten gewoon wat ze gewend zijn te eten net als de Nederlanders op Bonaire die pindakaas etc.zijn blijven eten. De Nederlander op Bonaire gaat ook niet van de ene dag op de andere Karko etc. zitten eten.
  De buitenlandse Toko’s in Nederland zijn nu net zo groot als supermarkten geworden. Alles is in overvloed te verkrijgen. Ging alles maar zo SNEL al jij dacht…
  Cultuur heeft tijd nodig om te veranderen.

 5. @Jo, Bijlmer 50 jaar geleden woonde alleen blanke Nederlandse gezinnen. Nu kan je er vrijwel geen autochtoon meer vinden maar lopen de bijlmerbevolking mee in de poloniase? eten ze haring? Zingen ze mee met Andre Hazes, eten ze hutspot? Nee de cultuur is er veranderd doordat de bevolking er is veranderd. En zo is dat ook met Bonaire.

 6. Wat een reacties!

  Ook in NL zijn gemeenten waar de VVD geen poot aan de grond krijgt.
  Die zijn anti-liberaal en anti-whatever…
  En dan?

 7. @Space, wat brabbel je nu weer? Cultuur kan NOOIT verdwijnen omdat cultuur de manier van leven van een volk is. Wat bedoel je met bevolkingssamenstellingen?
  Hoeveel bevolking??? Huh? 🙂

 8. Vito, De wereld veranderd en de cultuur verdwijnt. Bevolkingsamenstellingen veranderen. Daar zal je aan moeten wennen.

 9. @Kangaroo. Dit is speciaal voor jou. Cultuur is een geheel van verworvenheden en traditie die makelijk overdraagbaar aan de nieuwe leden van een gemeenschap etc etc etc.In dit geval gaat het om het Bonairiaanse cultuur, het taalcultuur, muziek ,respect en de omgaangsvormen binnen zo’n gemeenschap.Mocht je meer willen leren wat cultuur is dan raad ik je aan te gaan zoeken in de wikipedia dan kan jij je kennis beter verrijken dan in de versgeperst. Bedankt.

 10. @Vito, Wat is Bonariaanse cultuur?

 11. B van de Pot & VITO

  Ei ta palu !!!! Eindelijk 2 personen die snappen wat er exact gaande is.

  Gelukkig zijn dit soort mensen ook nog aanwezig op dit forum.

  Masha danki rumanan

 12. @ VITO. De Nederlanders hebben hun lesje uit het verleden nog steeds niet geleerd, dat ze ex kolonies of BES landen met respect moeten behandelen.

  Nederland heeft de BES niet willen hebben, maar is opgedrongen. Dat is niet de fout van Nederland, maar van Bonaire en zo’n fout heeft gevolgen.

 13. Het bonairiaanse volk is niet anti /makamba zoals de Nederlanders denken. De Nederlanders hebben hun lesje uit het verleden nog steeds niet geleerd, dat ze ex kolonies of BES landen met respect moeten behandelen. De Nederlanders willen hun ideeen gaan imponeren aan de bevolking van Bonaire die het altijd op hun manier hebben overleefd. Als in je Nederland Sinterklaasfeest en zwarte piet wil afschafen dan wordt het oorlog brand en nijd. Maar men wil wel bepalen hoe het bonairiaanse cultuur eruit moet zien. Dat vinden ze wel vreemd.

 14. De VVD is een duivelse partij uitgezonden door de duivel om armoede en schulden te zaaien. Zie hoe NL achteruit is gegaan met de VVD, nooit is de werkloosheid in NL zo hoog geweest. Met de VVD aan de macht heeft een bevolking geen toekomst.
  Wat had de VVD verwacht dat de Bonaireanen op hun buizigingsmaatregelen zitten te wachten al Mark Rutte. VVD is een partij van kapitalisten. Bonaire is beter af met een Sociaal/Christelijk partij. Alleen de Bonaireanse kapitalisten zoals, Hans Els, zitten te wachten op de VVD zodat zij het volk nog meer kunnen leegzuigen met verhoogde belastingen en buizigingsmaatregelen.
  De VVD en de Liberale Partij zij niet welkom op Bonaire.

 15. @ Alert schreef: Dergelijke Makambas

  Ongetwijfeld zijn er ook vele Makambas die Balen van foute Ballen als de heer van Baalen.

  (mogelijk voelt Erik Staal wel voor ‘n lidmaatschap vanj VVD-Bonaire, met zijn gegraaid pensioen van 18 miljoen naf zal blauw hem beter staan)

 16. @Alert schreef op 29-08-2014 om 05:38;

  ‘Het is NIET dat wij op de eilanden anti-makamba zijn!’

  Bravo, geen woord teveel geschreven!

 17. @Gerard S, jij moet eens ophouden onzin vol met fouten te posten onder de naam van een ander. De Antillen bestaan allang niet meer en ten tweede gaat het hier om Bonaire!
  Hou toch op met het generaliseren, jullie, jullie, jullie gezeik.
  Ken jij iedereen op Bonaire? Broodmolen dicht!

 18. My friends in Bonaire, nah!
  Just anti VVD and pro-YdB I presume.

 19. @Wow, Wat heeft bouwfraude met antimakamba houding te maken van anties?

  Hou je bij het onderwerp aub! Juist door mensen zoals jij zal het nooit wat worden.. Vooral maar kijken wat er gebeurt aan de overkant van de oceaan en je eigen straatje niet schoonvegen!

 20. Geachte , Zucht
  De reden en ontevreden die de Bevolking van Bonaire dragen zijn :
  Ze zien en ze voelen en ze beleven hoe Nederland manipuleren op Bonaire .
  Omdat Nederland praten over de schulden die Bonaire moeten Nederland terug betalen .
  Terwijl dat Nederland verdienen miljoenen van zoutindustrie van Bonaire.

 21. Toen de Ned.Antillen uit elkaar gingen had Curaçao geen zin in de ballast Bonaire. Op Bonaire werd even gedacht aan zelfstandigheid maar ze waren toen zeker slimmer dan dan nu en verkozen samen met St.Eustatius en Saba (die om dezelfde redenen als Curaçao door St.Maarten werden verzocht het verder maar uit te zoeken).Nederland heeft toen hals over kop een alternatieve oplossing moeten creeëren. De BES eilanden. Had Nederland dus niet moeten doen want ze blijven z..ken. Maar, vooral, beste Bonairianen het kan nog steeds hoor !

 22. Jackson zegt ‘het land verlaten en het vertikken om zich aan te passen’.

  Juist Jackson, ik ben van Nederland naar Bonaire verhuisd en pas me inderdaad niet aan. Want dan zou ik onbeschoft moeten zijn in winkels en in het verkeer, totaal onbehulpzaam zijn en geen enkele afspraak nakomen. Bonaire mag blij zijn dat ik mij niet aanpas en het goede voorbeeld geef!

  Maar bevalt Bonaire Nederland niet? Stap er dan uit! Dacht je echt dat Nederland geinteresseerd is in het gehuil en geklaag van een stuk steen waarop 10,000 mensen leven (minder dan een kleine buitenwijk van Amsterdam) en waar de criminaliteit welig tiert?

  Wake up!

 23. Dat het slecht gaat met Bornaire is algemeen bekent .wat heeft het opgeleverd nu het een nl gemeente is . Alles word beheert door de Nederlander restoranten ,bars en wie doen de bediening .De stayer want dat is lekker goedkoop ???? Waarom geen mensen van het eiland Afgelopen febr was ik nog op het eiland ,het eiland ken ik reeds van de jaren eind vijftig Als beroeps militair K.Marine ben ik meerdere keren op het eiland geweest . Het is niet meer wat het is geweest . JAMMER!!!!!

 24. Het is NIET dat wij op de eilanden anti-makamba zijn !
  Wij hebben grote waardering voor Makamba Fraters en Nonnen en Makamba onderwijzers en onderwijzeressen die voorbeeldig waren en uit geheel hun hart en ziel zich hebben toegewijd om ons volk te helpen en steeds respectvol waren.
  WIj verwerpen evenwel soort Makambas die zich voornamer dan ons volk achten, die wat geld hebben, die de laatste decennia landen willen uitbuiten, die op ons neerkijken en piratenmentaliteit hebben. Mensen als van Balen die in Nicaragua personna non grata is, maar ook corrupte figuren die behoren tot netwerken die de rechtstaat verpesten door hun bedenkelijke deelname en invloed met name in banken, in de rechtspraak, overheid.
  Dergelijke Makambas die de laatste tijd corruptie, ellende en verderf in Nederland voorstaan en hebben gezaaid kunnen liever onze eilanden mijden.

 25. Net als het tolleren dat je familieleden en vrienden drugs vervoeren of crimineel zijn.
  @Gerard S,

  Alsof familieleden en vrienden aan de grote klok hangen wat ze van plan zijn.
  Hoe kunnen ze het ”tolleren” als ze het niet weten? Tolereren?

  Wat dacht je van bouwfraudes van hoge heren in nette pakken?

 26. @Pukkie, De antillen hebben deze situatie aan zichzelf te danken.. Maar blijven stemmen op corrupte politici.. en daarna klagen dat iedereen corrupt is. Net als het tolleren dat je familieleden en vrienden drugs vervoeren of crimineel zijn. En zolang jullie niet inzien dat je dit aan jezelf te danken hebt zal het nooit wat worden.

 27. Heeft Nederland dat niet helemaal aan zichzelf te danken? De manier waarop met de Antillen wordt omgesprongen is schandalig. Een VVD moet zich schamen om als politieke partij op dit eiland haar mond te houden over de vele blunders die hier door Nederland zijn gemaakt.
  Mensen met een redelijk bestaan zijn aan de bedelstaf gebracht. Schande !

 28. Wat een mooi voorbeeld weer van hoe mensen eerst goede bedoelingen hebben (mede uit eigen belang) en zodra het moeilijk gaat worden….dan rennen ze hard weg en geven ze anderen de schuld, gatver!!

  Keihard gaan roepen: We willen alles krijgen van Nederland, maar we schoppen daarna tegen de Nederlander? Waar slaat dat op? Dit is verschrikkelijk laf & kortzichtig man!!

  Wat heeft Nederland gegeven dan????? Is men daar dan echt vooruit gegaan sinds 10-10?? Dus de bevolking van Bonaire is zonder reden boos & ontevreden???? Ze leven in een bijzondere gemeente van NL waarin met name de rechten van de bevolking BIJZONDER krom zijn!!! En hen ook nog eens uitmaken voor indjan loko??? Ta kiko esaki ta?!

  Zelfs een blinde kan zien dat de lokale bevolking momenteel geen behoefte heeft aan LIBERALISME. Vrije concurrentie geeft alleen maar meer voordelen aan de partijen die prijzen kunstmatig hoog houden!!! En juist deze profiteurs geven dan de huidige politiek de schuld dat het leven daar duur is, want aan hen ligt het niet, toch?…hopi sushi i hopi tristu rumanan! Hoe kun je dan denken dat jan modaal op het eiland je dan zal zien als DÉ PARTIJ die opkomt in hun belang met je filosofie & gedachtegoed???? Want daar gaat het toch om, of niet soms?

  Ik ben blij dat je er mee ophoudt. MAAR NEEM JE BELEDIGINGEN OOK MET JE MEE, ZWAKKELING!! Laat dit over aan capabele personen met de juiste politieke strategie & boodschap.

  Afz

  Zucht

 29. Verbazing brengt me bijna in verlegenheid, bijna. Na dit artikel gelezen te hebben kan ik alleen maar hopen dat er een tikkeltje overdreven wordt. Indien niet, dan is er flink wat. werk aan de winkel. Wat een geforceerd en vergezocht taalgebruik. Realiteit of onvermakelijke verveling?

 30. B. en Jerrel, gezien de corrupte bende die het op Bonaire is vind ik Indjan loko zo gek nog niet.

 31. Dat er een VVD opgericht wordt, zegt wel iets over de type Nederlanders die zich buiten Nederland willen vestigen… heb je hier op Curacao ook. Grootste bek over de immigranten in Nederland, maar ondertussen zelf het land verlaten en het vertikken om zich aan te passen…

  En ondertussen voor een zwarte piet zijn :p

 32. @Jerrel, heeft gelijk.
  Inderdaad, dit gaat noot meer goed komen. Hoe haalt men het in het hoofd om de Bonairiaan voor Indjan loko (gekke Indiaan) uit te maken. Bonaire is wel het enige eiland waar mensen van Indiaanse afkomst nog wonen, Aruba ook een beetje. Bonairianen zijn met wortel en tak wel de oorspronkelijke bewoners van Bonaire. Beetje respect a.u.b.
  Trouwens, Bonaire wil helemaal niet meer een Ned. gemeente zijn. Voorheen had de Bonairiaan ook te eten en te drinken net als hun voorouders. Laat die mensen toch met rust!

 33. “Toestemming van de Nederlandse VVD” ??? Wat is dat voor een onzin zeg. Er is niets te halen voor de VVD, dan doe je niet mee, je wilt toch geen smadelijk gezichtsverlies lijden??

  Enne….. mijnheer ELS, met opmerkingen als “indjan loko” kan je de stemmen helemaal op je buik schrijven. Dit is nu net hoe de Makamba’s over de Bonairianen denken en met een dergelijke West Indische Compagnie-gedachte ga je het gelukkig niet redden!!.

 34. Eindelijk iemand die zegt zoals het is, want macambas zijn o zo bang om voor koloniaal te worden uitgemaakt.

  De Bonairianen moeten God iedere dag weer danken dat zij onderdeel uitmaken van Nederland.

  En de (rijke) Nederlanders waar de yu di Boneiru zo hard tegen aanschopt houden wel de economie daar draaiende.

  Het is ook opvallend dat wanneer men zijn husi gaat verhuren men wel liever een macamba als huurder heeft dan een Bonairiaan. Want die de macamba betaalt zijn huur, volledig en op tijd.