• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

desi bouterse AP NovumCURAÇAO – Surinaamse ambtenaren moeten voorlopig de airco’s in hun kantoren uitschakelen. Die mededeling deed president Desi Bouterse vandaag in het Surinaamse parlement. Het land kampt momenteel met een groot energietekort.

Suriname haalt een belangrijk deel van zijn stroomvoorziening uit waterkracht. Door extreme droogte heeft de beheerder van de enige stuwdam in het land een week geleden echter de helft van alle turbines uitgeschakeld. Sindsdien moet de stroomvoorziening in grote delen van Suriname beurtelings worden uitgeschakeld, omdat er niet genoeg elektriciteit meer is om iedereen te voorzien.

Goede voorbeeld
“We doen een beroep op het hele volk om zo efficiënt mogelijk om te gaan met stroom”, sprak Bouterse dinsdag het parlement toe. “De overheid zal alvast het goede voorbeeld geven. Ambtenaren hebben de instructie gekregen om hun airco’s uit te schakelen, behalve tussen tien uur ‘s morgens en twee uur ‘s middags, de heetste momenten van de dag.” De overheid is met afstand de grootste werkgever van het land.

Boetekleed
Het staatshoofd trok verder het boetekleed aan. Zo gaf hij toe dat zijn regering door de beheerder van de stuwdam al een jaar geleden was gealarmeerd over het extreem lage waterniveau van het stuwmeer. “We hadden toen reeds op onze hoede moeten zijn, maar mogelijk door grote drukte is dat te weinig gebeurd. We willen niets vergoelijken, want we betreuren het dat dit heeft plaatsgevonden”, zei Bouterse.

Dieselcentrale
Hij benadrukte wel dat zijn regering sinds het aantreden in 2010 vele miljoenen dollars heeft geïnvesteerd in de energievoorziening. Twee weken geleden opende Bouterse nog een gloednieuwe dieselcentrale in het hartje van Paramaribo, die elfduizend gezinnen kan voorzien van stroom. Later bleek echter dat die nog niet volledig is aangesloten op het elektriciteitsnetwerk.

Versneld bouwen
Dergelijke openbare werken zullen volgens Bouterse nu in versneld tempo worden voltooid. Daarnaast zullen zo snel mogelijk nog twee nieuwe centrales met dieselgeneratoren worden gebouwd. In het binnenland wordt binnenkort bovendien een zonne-energiecentrale van acht hectare geopend.

© Novum

4 reacties op “Surinaamse ambtenaren moeten airco’s uitschakelen”

 1. Het wordt Tropisch warm.

 2. Rest het verzoek/bevel van onze president om het toilet pas door te trekken als er 10 personen op zijn geweest.

 3. Door het wetenschap en of kennen van de feiten, toen al, en de gevolgen, hedendaags, rest men in Suriname niets anders dan te spreken in voltooid verleden tijd vorm en toekomende tijd.
  Op dit moment heeft men aan geen van beiden iets. Vreemd dat er door drukte het algemeen belang in de verdrukking is gekomen en er zo en passant over gesproken wordt. Vandaag zijn de rapen gaar, voor wie?

 4. Levering van electriciteit in Suriname is zwaar gesubsidieerd. Een kWh uur kost circa US$ 0.05. Er worden daarom nauwelijks plafond ventilatoren gebruikt maar vooral veel airco’s. En geen inverter airco omdat de hogere aanschafkosten niet door de lagere gebruikskosten worden gecompenseerd. Veel slecht onderhouden versleten machines, ‘ de stroom kost toch bijna niks’.

  Daarom is het bijplaatsen van meer productie vermogen een slechte oplossing die nog meer subsidie vereist. Een juiste stap zal zijn om de werkelijke kosten van de levering van electrciteit stapsgewijs over enkele jaren in rekening te brengen.Mmaar dat is politieke zelfmoord vrees ik en zal daarom niet gebeuren. Echter de subsidie gaat ten koste van andere mogelijke overheidsbestedingen en heeft dus zijn prijs in de vorm van bv slechte infrastructuur etc.