• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Zwarte pietCURAÇAO – De voortdurende discussie over Zwarte Piet heeft de HEMA doen besluiten om de knecht van Sinterklaas in de ban te doen. Dat schrijft Het Parool op basis van een intern bedrijfsbericht. De winkelketen was niet bereikbaar voor commentaar.

Verpakkingen van sinterklaasartikelen worden aangepakt en volgend jaar verdwijnen ook alle chocoladefiguren van Zwarte Piet. Dat kon nu niet meer omdat de inkoop van dit jaar al is gedaan.

Boycot
PVV-leider Geert Wilders laat naar aanleiding van het artikel weten voortaan niet meer bij HEMA te winkelen. “Voor mij geen HEMA meer”, zegt hij op Twitter. Hij is niet de enige die zich op het sociale medium druk maakt om de kwestie. Tientallen mensen zeggen de winkel voortaan te boycotten.

Discussie
Sinds vorig jaar wordt de discussie over het al dan niet veranderen van het uiterlijk van Zwarte Piet in alle hevigheid gevoerd. Criticasters vinden dat de figuur racistisch is en de traditie achterhaald.

Update: Inmiddels heeft de HEMA gereageerd middels een schriftelijk statement op de website: “HEMA doet Piet niet in de ban. Er zijn nog steeds Pieten te vinden in het assortiment. We blijven de maatschappelijke discussie volgen en we respecteren de regelgeving die daaruit volgt. Voor 5 december is alles ingekocht en over volgend jaar kunnen we nog geen uitspraken doen.”

© Novum

14 reacties op “‘HEMA verstoot Zwarte Piet’”

 1. de eerste 3 HEMA zijn nu dicht .

 2. De zwarten hoeven zich niet druk te maken—het zijn de blanken die een minderwaardigheids gevoel hebben–zij zijn blank en willen zwart worden!!

 3. Beste Abraham zoals er dan gezegd wordt, you were caught with your pants down. Nu hebben we na onze wannabe doctoranda ook al een wannabe chauffeur van de C & A.

 4. @ Abraham Mossel. Als u de Brennikmijers van C&a bedoelt , die hadden zelfs een eigen huis-pastoor. Personeel van C&A heeft jarenlang aan moeten geven rooms-katholiek te zijn, om een baan te krijgen bij dat bedrijf. Als ik me goed herinner is dat pas in de jaren ’60 veranderd.

 5. Kom naar de HEMA, de Wilders-vrije winkel.

  (gelukkig is er op Curaçao geen HEMA, en ook geen Wilders, dus wat boeit het)

 6. @Pukkie, ik kwam als pukkie zo’n heerlijk stukje worst eten bij de Hema in Hilversum, nergens anders te krijgen zo lekker, maar alleen als moeders iets meer poen in de knip had. Later heb ik de Fam Brennikmeyer “trompenberg, Utrechtseweg” op jonge leeftijd mogen chauferen, maar had net iets te weinig Joods bloed om met hun dochter Marga te trouwen.

 7. Ach ja, vrije meningsuiting in Nederland is alleen toegestaan als je het eens bent met de meerderheid. Ben je het niet eens dan ben je rel neger of zeur allochtoon.
  Wilders kan onbekommerd zijn verbale diarree over iedereen (lees allochtonen) uitsproeien en het is goed. Andersom kan dus niet.

  Zwarte Piet is on his way out.

 8. Wilders wil niet meer, wij jouw ook niet meer, presteer eens wat man !.

 9. Verbaast me niets. Paar maanden geleden was er een TV programma over het “geheim van de Hema”. Daarbij kwam ook de bedrijfsleiding in beeld. Wat een verzameling grijze muizen ! Het is inderdaad een wonder dat dit volkje de zaak draaiend houdt, zij het met moeite. Met knikkende knieën gaan die muizen regelmatig naar London, waar een investeerder huist, die natuurlijk op de hoogte wil worden gehouden en resultaat wil zien. In London kennen ze Zwarte Piet natuurlijk niet en het besluit van de muizen om Piet in Nederland af te schaffen, zorgt er voor dat ze hem ook nooit zullen kennen. Tenminste, dat dachten die managementmuizen. Nu er een boycot op gang komt piepen ze weer héél anders.
  Met dank aan Quincy Gairo.

 10. als je de ene kan uitsluiten, wat volgt er dan meer, nu zijn het de zwarte pieten straks ?

 11. Maakt niet uit. De Hema is een winkel. Ze moeten zelf weten wat ze doen. Zolang de overheid ons maar niets verbiedt of oplegt is het goed.

 12. Laat het een waarschuwing zijn voor de andere grootwinkelbedrijven, Nederlanders hebben meer dan genoeg van het gezeik van een paar van die “rel negers”.

 13. Ja Ja, vanavond gaan we feesten en racist Wimpiri, is ook welkom.

 14. Ja HEMA, dat gaat je klanten kosten, denk dat “die” tien Antillianen vanavond een feestje vieren.