• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

personeel taamskliniekCURAÇAO – Op het eerste gezicht is er weinig aan de hand bij de Taams Kliniek. Er staat een rij patiënten bij de balie, verplegers en artsen lopen over het terrein en de wachtkamers zitten vol. Wie doorloopt naar de medium care afdeling, merkt dat de bedden allemaal zijn afgehaald. De hele vleugel is leeg, schrijft Caribisch Netwerk.

Het noodlot hangt als een zwaard van Damocles boven dit privé-ziekenhuis. Al jaren weet de Taams Kliniek niet rond te komen, maar nu is de malaise zo ernstig dat ook de banken en leveranciers hun ‘good will’ hebben verloren. De 176 personeelsleden zijn deze maand nog niet uitbetaald. “Het maakt me heel verdrietig. Ik wil graag doorgroeien bij de Taams Kliniek, we zijn hard aan het werken aan onze kwaliteit”, zegt zorgcoördinator Sabrina Christina.

Luister naar een reportage door Anneke Polak

Emotioneel
Ook verpleegkundige Ruthmila van de medium care afdeling is emotioneel. “Dit is ons brood. De gemeenschap van Curaçao is groot, wij zijn de arm van het grote ziekenhuis, één ziekenhuis is niet genoeg.” Beide verpleegkundigen vrezen voor een achteruitgang van de kwaliteit van de zorg en langere wachtlijsten.

Boekhouding
Coromoto Maria, voorzitter van de zorgvakbond CBV, stelt dat de Taams de problemen aan haar eigen directie te danken heeft. Er zou geld zijn achterovergedrukt. Cardioloog Arthur Liqui Lung, lid van de directie, zegt dat uit de boekhouding blijkt dat er door de directie geen geld is weggenomen maar juist bijgelegd. Momenteel loopt er een onderzoek. “De afgelopen jaren hebben we zelf geen salaris getrokken uit Taams. Het financiële probleem van de kliniek is veroorzaakt doordat de tarieven dertien jaar lang niet zijn verhoogd.”

Tarieven
Medisch directeur Earl Esseboom snapt niets van het argument dat de Taams als private organisatie zelf uit de problemen moet komen. Met opgelegde tarieven van de overheid valt er weinig aan te doen, zegt hij. “Al dertien jaar lang moet de Taams Kliniek het met dezelfde tarieven doen, terwijl de kosten van de zorg in die periode wel zijn toegenomen. Een onhoudbare situatie, die al jaren wordt aangekaart en onderkend, maar niet opgelost”, zegt Esseboom.

Tarieven verhoogd
Afgelopen november zijn de tarieven voor oogoperaties verhoogd nadat de kliniek had gedreigd te stoppen met deze operaties. “Ineens konden we deze tarieven wel verhogen, waarmee de overheid eigenlijk aangeeft dat het tarief al die jaren te laag was. We mogen niet met terugwerkende kracht rekenen en de verliezen zitten in die terugwerkende kracht.” Esseboom hoopt dat er tijdens de Raad van Ministers woensdag alsnog hulp wordt toegezegd. “Als er geen personeel op de vloer is, hebben we geen andere keuze dan sluiten.”

Langere wachtlijsten
Sluiting zou een grote aderlating voor de zorg zijn, zegt Liqui Lung. “Voor de poliklinische patiënten zijn al wachtlijsten. Urologie, orthopedie en neurologie hebben een wachtlijst van maanden. Als je kijkt naar de klinische patiënten, is er niet genoeg ruimte voor opnames. De capaciteit van het Sehos en Advent is denk ik niet groot genoeg. Er zal een nog groter probleem komen als we naar Hospital Nobo gaan, wat een kleine ligcapaciteit heeft. Dat zal langere wachtlijsten betekenen, meer medische uitzendingen en een achteruitgang in de kwaliteit van de zorg.”

Minister Ben Whiteman van Gezondheid was niet bereikbaar voor commentaar.

4 reacties op “Personeel bidt voor behoud Taamskliniek”

 1. Zoals gewoonlijk, wast de ene hand de andere. Als handen gezamenlijk niet goed worden gewassen heb je 1 probleèmos. word gevolgt. ???????.

 2. Dan zouden we zomaar de “slaapkamer” genoemd naar Jacinta Constantia kwijt kunnen raken.

 3. Het personeel van de Taams kliniek is weer de klos! Het is niet alleen een probleem van tariefsverhoging. Na de overname door een 5 koppige groep in 2009 moest er zonodig een flinke uitbreiding plaatsvinden. Als je rondloopt bij de kliniek dan vraag je je af of dat allemaal nodig was.
  Bij voorbeeld; het gebouw van de opname (administratief) afdeling kon schijnbaar niet kleiner,een hol hoog gebouw waar je je amper verstaanbaar kan maken, dat zeker een stuk goedkoper gebouwd had kunnen worden. Verder de automatisering,die uiteindelijk na ruim een jaar eindelijk enigszins voor de patienten aanvaardbaar was. Heeft uiteraard kapitalen gekost.
  Er zijn nu nog 2 aandeelhouders over. Waar zijn de andere 3 gebleven? Het zinkende schip verlaten?
  Dr Liqui Lung zegt “jaren geen salaris te hebben genomen uit Taams” Het is wel de vraag wat hij doorbelast heeft vanuit zijn eigen praktijk naar de kliniek. Misschien moet dat ook eens onderzocht worden?
  Verder is het triest dat hoogstwaarschijnlijk geen afdracht heeft plaatsgevonden van ingehouden loonbelasting en sociale lasten. Volgens mij is een direkteur hoofdelijk aanspralelijk voor de afdracht daarvan.
  Als laatste de vraag; Waarom heeft de belastingdienst niet eerder ingegrepen? Niet alleen het personeel van de kliniek maar ook de bevolking is dus de klos.

 4. De naam zegt je vanzelf ” Kliniek ”
  En het is een groot verschil tussen Kliniek en Ziekenhuis .
  Dus volgens mijn Kliniek is een gedeelte van een Ziekenhuis .
  Waarom gaat de medewerker en personele van Taamskliniek een gedeelte huren van de Nieuwe Ziekenhuis ( Filtreren of Samenwerking )