• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Statenvoorzitter Ivar AsjesCURAÇAO – Het rommelt in de PS-fractie. De spanning tussen Premier Ivar Asjes en zijn partij bereikte zaterdag een kookpunt op een partijbijeenkomst van Pueblo Soberano (PS). De minister-president roept de parlementariërs op om hem naar huis te sturen als dat is wat zij willen.

Eerder werd het ontslag van ambtenaar ‘Menki’ Rojer teruggedraaid. Daarmee liep het voor de tweede keer in korte tijd anders dan Asjes wilde. De premier steunde eerder het wetsvoorstel over het overnemen van sancties van de Europese Unie, maar zijn partijgenoten lagen dwars. Desgevraagd verklaarde Asjes toen zich niet in zijn hemd gezet te voelen.

Steun
Asjes verweet zijn partijgenoten zaterdag echter alsnog een gebrek aan actieve steun. Door dat gebrek moet hij constant brandjes rondom de partij blussen in plaats van dat hij het land kan besturen. Juist de ‘gewone’ PS’ers moeten het opnemen voor hun partij in de media en in debatten, vindt hij.

30 reacties op “Asjes tegen eigen partij: ik treed af als jullie willen”

 1. @Wim, als zondaar geboren…dat is je verteld he? Funny.

  Asjes zal de geschiedenisboeken ingaan als de man die een crisis veroorzaakte als voorzitter van de Staten door deze niet bijeen te roepen.
  De geschiedenis zal beschrijven waarom Helmin Wiels het niet met hen aandurfde in het “takenkabinet”
  De tijd zal leren waarom en hoe hij na de moord op Helmin Wiels toch minister president werd en de rol die Marvelyne daarin speelde.

  En als we kijken naar wat hij bereikt, dan is dat lijstje kort. Suggesties?
  Zijn enige “wapenfeit” is dat hij anders is dan Schotte. Gut gut.

 2. Wie zonder zonde is de eerste steen gooien, wij zij allemaal als zondaars geboren.

 3. @ VITO. Hij heeft toch een prestatie geleverd de boel bij elkaar te houden.

  Jasjes kijkt ernaar en ziet dat het goed is. Deze coalitie houdt zichzelf bij elkaar al was het alleen maar door het angstige vooruitzicht bij partijen als PS en PAIS bij volgende verkiezingen weggevaagd te worden en dat Schotte weer door de onopgeleide of slecht opgeleide meerderheid van het volk zal worden herkozen. Hij zal niet door de screening komen, maar een marionet is gauw gevonden.

 4. @ VITO. Hij heeft toch een prestatie geleverd de boel bij elkaar te houden.

  Vraag oud-gezaghebber Dindial maar eens hoeveel kabinetten in hoeveel jaar zij heeft zien passeren en Schotte zat 22 maanden. Daar kan Nederland niet aan tippen. Weet je wel hoelang Jasjes MP is???!!!!! Die verdeeldheid volgens jou valt reuze mee. Gezamenlijk zijn ze druk bezig met het hoofddoel om het verloren miljard en rampzalig beleid van Schotte te corrigeren door hoofdzakelijk de meest armlastige oudjes te bestelen. Zoals ik al eerder zei: de periode Schotte zal bij het volk en land nog vele jaren nadreunen. Het zal Jasjes niet lukken om de 22 Schotte-maanden in dezelfde tijd te doen vergeten. Wonderen duren veel langer.

 5. @wimpiri. Wat wil je mij nou vertellen, dat jou reactie wel goed onderbouwd is.Wie bedoel je met wij. Is dat een fictieve wij of bedoel je jijzelf. Ik heb gezegd, gezien de gegevens omtrent de economie van Curacao via het internationale monetairefonds, kom ik tot de conclussie dat zijn kabinet het niet slecht heeft gedaan t.n.t. Hij heeft een verdeelde kabinet vol onenigheden en tegestellingen toch op koers weten houden. De meeste Nederlandse regeringen vallen zo rond 2 a 3 jaar regeren uit elkaar. Hij heeft toch een prestatie geleverd de boel bij elkaar te houden vraag maar niet hoe dat is onbelangrijk.

 6. @jose manjuel,

  ik moet er ook even aan toevoegen dat ik alleen maar onzin praat
  ik moet leren mensen in hun waarde te laten

  ook dat is de afgelopen jaren bewezen

  naast minder corruptie ook meer respect voor anderen op het eiland aub

 7. @ Jose Manuel en Sander, helaas, de realiteit steekt nu eenmaal anders in elkaar. Een zakenkabinet zal uiteindelijk niet minder corrupt of ondeugdelijk besturen als een politiekkabinet. Waarom?

  Omdat achter ‘alle’ politieke partijen (die inderdaad geen van allen integer zijn zoals je terecht opmerkt), allemaal ‘zakelijke’ belangen schuil gaan die de partijen financieren en hun zakelijke belangen in politiek-bestuurlijke zin veiligstellen. Zo worden er geen besluiten genomen die nadelig zijn voor hun zakelijke belangen, hun vergunningen zijn snel geregeld, etc. etc.

  Wat heb je opgelost wanneer je politiek partijen hier tussen uittrekt en dezelfde zakelijke belangen nu zakelijke personen op dezefde politiek-bestuurlijke stoelen plaatsen? Precies, niets opgelost!

  Kortom, ook een zakenkabinet zal uiteindelijk niet anders omspringen met de zakelijke belangen van de groep(en) die achter politieke partijen schuil gaan. Sterker zelfs, het zal er waarschijnlijk nog minder transparant aan toe gaan. Waarom?

  Omdat ook de deals van de zakenlui in een zakenkabinet met zakelijke belangen uiteindelijk in vergaderzaaltjes op bedrijfskantoren worden gesloten buiten het zicht van elke vorm van publieke controle. Bovendien komt er geen enkele vorm van publieke verantwoording (accountability) meer aan te pas bij een zakenkabinet zoals jullie voorstaan. Kortom, van transparantie en verantwoording komt ook dan weinig terecht.

  Bottomline. Niet de politici en hun partijen zijn het primaire probleem, want zonder stemmen zijn ze nergens. Primair probleem zijn de stemmers die op niet-integere partijen (blijven) stemmen, en helaas zijn dat ‘alle’ partijen die momenteel actief zijn, zonder uitzondering.

 8. @ Huh. Aubert of Fraudelien e.a. Wielsen het maakt niet uit, want ze vallen allemaal niet ver van de boom.

 9. @jose manjuel,

  Als dat toch eens mocht gebeuren.
  Wauw, wat zou dit land een potentie hebben.
  De afgelopen 40 jaar is wel bewezen dat de politiek of corrupt is of incapabel.
  (of beide).
  inderdaad gewoon goede zakenmensen aan het roer zetten…..geen vriendjes van vriendjes..

 10. @Huh
  Ik had het ook ergens gelezen. Maar deze Aubert is natuurlijk ook een schreeuwlelijk zonder al teveel intelligentie baggage dus is de vraag hoezeer het Land daarop vooruitgaat.
  Onzin baselen kan iedereen ook deze Au-bert-rum.

 11. Eigenlijk kan je stellen dat Curacao geen enkele integere partij kent. Oplossing? Afschaffen van politieke partijen en een zakenkabinet beginnen met enkel mensen die geen banden hebben met de politiek (EVT wat buitenlanders hierin zetten). Tevens dient alles transparant te zijn wat deze mensen doen. Alle besluiten dienen openbaar te zijn en alle opdrachten van de overheid aan anderen dient openbaar te zijn voor het publiek.
  Vraag is wil Curacao een einde maken aan de corruptie of zo blijven doormodderen?

 12. @Henriques, heb begrepen dat de broer van al in de startblokken staat om het stokje over te nemen, Au-bert-rum wel te verstaan. Team Magno wil het overnemen, de team van veel rum? Meneer vindt dat hij daar recht op heeft omdat hij het ”geërfd” heeft van zijn broer. Het ”recht” om de premier van Curaçao te worden.

 13. Mwa weet je wat…..ik maak zelf ook geen sterke indruk en zeur maar raak. Dus ben ik geen haar beter dan de huidige politici en oppositie.

 14. Mijn type is de man helemaal niet, maar helaas is er momenteel geen enkel alternatief . Het Land heeft nu vooral “politieke” rust nodig zodat investeerders weer een beetje vertrouwen krijgen en vind ik dat Jasjes voorlopig beter kan blijven zitten..
  ik denk toch dat er niemand terug wil naar de situatie 2010-12 toen we aan de rand van de afgrond bungelden.
  Als ondernemer zeg ik zeer onverstandig op dit moment.
  Helaas is PAIS met een onbetrouwbaar figuur als Rosaria geen enkele optie. Ik hoef dan ook verder niet te herhalen wat @G heeft aangegeven. Daar kan ik me helemaal in vinden.
  Het blijft helaas hangen en wurgen met goede en vooral inhoudelijke politici in het Land. Nu is het slechts een hoop gebasel en inhoudsloos. Lijstopvulling.

 15. Op dit moment zou ik werkelijk niet weten op wie ik zou moeten stemmen. De integere partijen (PNP, PAR en Pais) maken alles behalve een sterke indruk.

  dus wat dan? Gerrit S.?nee, idd laat dan jasjes nog maar even doormodderen.

 16. Asjes a faya kaminda ela traciona Wiels su luucha ku la manda su kasa bai traha banco sentral.pueblo soberano mester a bahe for di ora ey.eta un traidor di lucha di difunto..

  E traishon ey nunka mas ta rekuparabel pe partido e 5 parlamentarionan hamas mester laga e kos tuma lugar konosiendo e lucha di ex lider.

 17. @VITO. Wilders pakt het nog slimmer aan. Er IS geen partij, laat staan partijraad, er zijn zelfs geen partijleden. Er is Wilders met aanhang en hij alleen bepaalt. Daarom heeft zijn “partij” ook VROJHEID in de naam.. De Vrijheid van Wilders om te doen wat hij wil.

 18. De opmerking “ik treed af, als jullie dat willen” geeft al te denken.
  Zo hoort het in een gewone democratie…

  Kennelijk is dat nieuws. Dat kan alleen maar nieuws zijn als hij eerder NIET van plan was af te treden en dat wel werd verzocht. Zo kennen we hem.

  Als Statenvoorzitter durfde hij het niet te zeggen.

  Dreigen met democratisch gedrag, daar worden we bang van.
  Waar gaat dat heen?

 19. Ik ben helemaal voor. No more jAsjes (en mw. mag mee de vergelheid in).
  I say: Fraudelyntje W. for Prime Minister !!
  Why wait for inevitable disaster to happen….. let’s quicken the pace some..

 20. Vito, je reageert op mijn “reactie” met een hoop woorden maar ik zie/lees geen enkel argument. Zo in de trant van bla bla bla, niets zeggend en niets betekenend, typisch !

 21. Titanic heeft gelijk, Asjes is geen al te beste premier (is ook nauwelijks geloofwaardig met zijn dubious verleden bij CTB en Selikor, naast het schaamteloos baanjes regelen voor zijn niet bijster begaafde echtgenote Tara) maar ik vrees dat we niet beter hebben dan Asjes.

  Je moet er toch niet aan denken dat Schotte of Cooper op zijn stoel gaat zitten.

  Asjes in de de beste onder de slechtsten.

 22. @Iedere vos draagt zijn staart op eigen manier.

  Indien Asjes persoonlijkheid had en inziet dat hij geen back-ground meer heeft, dan bedank je voor de eer en je stapt op uit eigen goed fatsoen.
  Dan zeg je: Ik stap op, ik heb geen draagvlak.
  Indien je speculatief zegt: Stuur me weg! Dan wil je ondanks het “oprot” signaal toch blijven zitten. Leperd!

 23. @ Gerard, in je stelling ligt nu net Curacao haar probleem. De overgrote meerderheid van onze bevolking die op het eiland is opgegroeid, weet dat:

  1. PNP de bakermat van corruptie is. Dat was al zo ten tijde van Shell, en bij vertrek van Shell was het al helemaal feest. Daarna was de partij met vele prominenten betrokken bij onze eigen bouwfraude, waarbij enkelen zijn veroordeeld. Figuren als Nelson Monte en Mario Evertsz komen voort uit de PNP. En mensen als Maria Liberia-Peters die destijds als gedeputeerde ook voor Nafl. 5000 per maand op de pay-roll stonden van de Antillen N.V., zijn nogsteeds actief binnen die partij.

  2. Dhr. Alex Rosaria (PAIS) maakte ook onderdeel van deze PNP-club en heeft zo zijn eigen merk boter op het hoofd, nadat ook hij dubbel daggeld vergoedingen declareerde als Staatssecretaris en Minister voor PNP. Totdat hij het met de PNP aan de stok kreeg, alsnog terug moest betalen en werd verzocht de partij te verlaten.

  3. De PAR is sinds alle openbaringen (weliswaar achteraf) ook nog moeilijk als integer te klassificeren. Eerst was er de samenwerking met de PNP, de partij waartegen de PAR zich nu juist had afgezet vanwege het corruptie gehalte (tuim op de boel). Maar waar je mee omgaat wordt je besmet, en zo was het de PAR zelf die in 2005 een voor fraude en valsheid in geschrifte veroordeelde partijlid benoemde tot Postmaster General. Daarna was er het aangaan van een coalitie met een voor corruptie veroordeelde politicus (Godett) en partij FOL. Gelijktijdig liet de PAR een integer iemand als Eugene Rhuggenaath vallen.

  Dus Gerard… wat nu eigenlijk jouw definitie van integer is, mag Joost weten.

  Feit is dat op Curacao in interessant fenomeen gaande is. De meerderheid van de Afro-Curacaose bevolking moet al langere tijd aanzien hoe de partijen van de gevestigde elite steevast als “integer” worden weggezet terwijl de realiteit anders is… daar waar de volkspartijen die het belang van de elite niet voorstaan evenzo steevast als “niet-integer” worden weggezet.

 24. @ Lu, helemaal gelijk mijn jonge. Mocht het zo zijn en zover komen, heeft hij geen 5 bewakers nodig maar tig meer, voor hem geen probleem, zit het hele jaar in zijn privé lieveling speeltje F 16.

 25. Wimpiri Zelfs prominenten hebben de partij van Wilders de rug toegekeerd. Maar hij is er nog als leider van de PVV. Dan vind ik dat Asjes het niet slecht heeft gedaan.Als hij een gekozen partijleider is, dan zou ik hebben gewacht tot dat mijn regeerperiode voorbij is. In een democratisch land kan tegen je voorstellen worden gestemd en dat zegt nog niks binnen de partij van PS. Hij heeft niet met geld lopen zoals de vorige kabinet. Hij had toch wel wat vertrouwen van de Nederlandse politici en de monetaire unie. Dus trek je conclussie. Het heeft geen zin als de parlementariers hem naar huis sturen. Hij is nog steeds de partijleider.

 26. Ik ben niet ontevreden over deze regering met Asjes aan het roer. Deze regering heeft tenminste de ballen gehad om maatregelen te treffen en bezuinigingen door te voeren. Natuurlijk kan het allemaal beter en deugd mvr. Wiels niet maar op de grote lijn mag deze regering lekker zitten waar die zit. Moet er niet aan denken als straks Schotte weer plaats neemt op die zetel.

 27. Heren niet zo haastig ten koste van veel moet voorkomen worden dat de raaf voordat hij z’n nieuwe optrekje aangewezen krijgt in het zadel komt en alles naar zijn hand zet, dan zijn we helemaal in de aap gelogeerd.

 28. Er is één hete brei waaromheen deze premier danst : het aanpakken van gevolmachtigd minister M. Wiels. Hel breekt los over hem, als hij haar zou aanpakken. Dus als hij (zelf uitlokken ) wordt weggestuurd, kan hij met verheven kin het toneel verlaten. Ik heb een sterk vermoeden dat deze man iets, big and ugly, te verbergen heeft.

 29. Asjes zou in een ontwikkeld land niet te handhaven zijn als premier, maar voor een bananenrepubliek doet hij het niet eens zo slecht.

  En vraag jezelf ook af of je zijn voorganger terug wilt, Gerrit Schotte.

  Van mij betreft mag Asjes zijn termijn uitzitten, en hopelijk is er dan een sterke en integere partij die een nieuwe premier kan leveren.

  Op dit moment zou ik werkelijk niet weten op wie ik zou moeten stemmen. De integere partijen (PNP, PAR en Pais) maken alles behalve een sterke indruk.

 30. Asjes tegen eigen partij: ik treed af als jullie willen. Jammer dat hij ons, het overgrote deel van de bevolking, deze vraag niet gesteld heeft. Wij zeggen, go man go (oh en vergeet niet je vazal in Den Haaf mee te nemen).