• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

medici dokterCURAÇAO – In het BIG-register in Nederland kan iedereen opzoeken of zijn arts aan de eisen voldoet om zijn beroep uit te oefenen. Op Curaçao werd de BIG Wet (Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg) ook aangenomen, maar de uitvoering blijft tot nu toe uit. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Artsen met slechts een basisopleiding geneeskunde kunnen hierdoor toch het beroep huisarts of een ander specialisme uitvoeren.

Leeflang
“In december 2009 is de BIG-wet onder mijn bewind aangenomen”, vertelt oud-minister van Gezondheid Omayra Leeflang. “Het register is het belangrijkste deel van de uitvoering en dit kon pas worden aangemaakt wanneer Curaçao een land werd. Dit is niet gebeurd na 10-10-‘10.”

Kwaliteitseisen
De Wet BIG verving in 1993 in Nederland de Wet Uitoefening Geneeskunst en zorgt voor titelbescherming. Artsen die BIG-geregistreerd zijn, mogen zich huisarts of chirurg noemen. Niet-geregistreerde artsen mogen dit niet. “De oude wetgeving kende alleen de opleiding Geneeskunde en geen specialismen”, vertelt waarnemend inspecteur-generaal bij de gezondheidsinspectie Joe Alcalá. “Wet BIG kent deze wel en gaat verder dan erkenning. BIG koppelt kwaliteitseisen aan een arts die elke vijf jaar worden gecontroleerd. Als een arts hier niet aan voldoet, verliest hij zijn BIG registratie.” De eisen houden in dat een arts het juiste specialisme moet hebben, actief moet zijn in zijn beroep en bijscholing moet volgen.

Registratie
In 2011 benaderde Dean Rozier (destijds fractieleider van de MFK) de Tweede Kamer met de oproep het makkelijker te maken voor Curaçaose studenten die niet in Nederland studeren om een BIG-registratie te krijgen. Nederland gaf aan dat de status van Curaçao niet automatisch leidt naar een vereenvoudigde procedure ten opzichte van andere landen buiten het Koninkrijk. Voor Curaçaose artsen die bijvoorbeeld in Zuid-Amerika geneeskunde hebben gestudeerd, betekent dit voorlopig dat zij naar Nederland moeten om zich daar te laten registeren.

Eigen initiatief
Om huisartsen die hun opleiding niet in Nederland hebben gedaan ook opties te geven, heeft de Huisartsenvereniging de Commissie Accreditatie Nascholing (CAN) in het leven geroepen. Via de CAN worden cursussen aangeboden en in samenwerking met de SVB wordt gecheckt of huisartsen deze cursussen volgen. “Een huisarts die een praktijk wil beginnen of overnemen is verplicht aan de bijscholingseisen van 40 uur per jaar te voldoen”, vertelt huisarts Walid Elhage.

Structuur
Deze eisen moet de huisarts overleggen bij de SVB en elk jaar opnieuw indienen. De huisarts heeft een jaar speling om zijn uren in te halen. “Sinds drie jaar wordt dit ook streng bijgehouden en sluiten steeds meer huisartsen zich aan. 95 Procent van de huisartsen op Curaçao volgt nu bijscholing. Op deze manier kunnen we toch de kwaliteit waarborgen. De structuur is er, alleen het register nog niet”, zegt El Hage.

Registratie
Volgens Alcalá wordt er binnen het ministerie van Gezondheid wel gewerkt aan de uitvoering van het BIG-register. “Ik probeer sinds begin 2013 het register door te drukken en we zijn regelmatig in gesprek met de minister. Binnenkort is het mogelijk een huisarts of specialist op te zoeken in een register. Wanneer dit daadwerkelijk bestaat, gaat de Inspectie de artsen erkennen, bepalen of zij een registratie krijgen en erop toezien dat de kwaliteit gewaarborgd blijft.”

10 reacties op “Register voor artsen niet doorgevoerd op Curaçao”

 1. om in het BIG te komen moet je aan bepaalde zaken voldoen.
  ik heb het even opgezocht, als onze zorgverleners geen BIG hebben is het niet verwonderlijk dat de Minister uit Nederland geen patienten stuurt vanuit de bes-eilanden. Immers haar wet zegt dat zorgverleners BIG moeten zijn.

  beroepen in BIG-register

  Alleen een zorgverlener die in het BIG-register staat mag een beschermde titel voeren. 8 beroepsgroepen kunnen zich inschrijven. Dat zijn:

  artsen;
  apothekers;
  fysiotherapeuten;
  gezondheidszorgpsychologen;
  psychotherapeuten;
  tandartsen;
  verloskundigen;
  verpleegkundigen.

  Alternatief werkende zorgverleners staan niet in het BIG-register

  Zorgverleners moeten zich elke 5 jaar opnieuw registreren in het BIG-register. Met de herregistratie tonen zij aan dat hun kennis en vaardigheden voldoende zijn. Patiënten worden zo beschermd tegen fouten in de behandeling van zorgverleners.

 2. @ Vic. Jansen S. was voor het leven geschorst, hij mag zich niet eens meer arts noemen. Dat is wel wat anders.

  Het geval Jansen-Steur bewijst dat het wel kan/mag, als de nieuwe baas nalatig is om ala Fraudelien Wiels niets te onderzoeken. Geschorst is geschorst. Punt.

 3. We moeten van Curacao geen mini Nederland maken. We zijn een arm Caribisch land, maar doen alsof we in alles Nederland moeten copieeren.

 4. @Zorro, soms zijn ze voor een bepaalde tijd geschorst. Jansen S. was voor het leven geschorst, hij mag zich niet eens meer arts noemen. Dat is wel wat anders.

 5. BIG-register is hier niet ingevoerd omdat er anders een groot tekort aan ( zich noemende) artsen ontstaat.

 6. @ Vic. Ik weet niet of dit wel mag.

  Als ze in het buitenland kijken in de BIG-registratie en een specialist staat er niet meer in dan krijgt hij absoluut geen aanstelling. Zo ging het met Jansen-Steur, die in een Duits ziekenhuis korte tijd werkte, totdat ze achter zijn veroordeling kwamen.

 7. @andres opmerker, Klopt!
  Het zijn vaak mensen die uit het Ned. Big-register geschrapt zijn en ergens ander opnieuw willen gaan proberen. Ik weet niet of dit wel mag.

 8. Belachelijk…. Hopelijk lezen die Charlatans in Nederland en rest van Europa dit niet, anders komen die met vliegtuigen vol…., Laatste maand weer 2 van die gekken opgepakt, 1 kon kanker genezen, en andere ALS…. tegen idioot hoge kosten. 1 nep ”tandarts” is na voorlopige vrijheidstelling naar Spanje gevlucht. totaal verminkte mensen…, Onbegrijpelijk aktie deze wet niet in te voeren…, Is vragen om problemen..

 9. Dit heeft niks te maken met domheid. Als de meeste zaken m.b.t. Nederland al gekoppeld zijn aan de Nederlandsesysteem dan hoef men nog niet druk hierom te maken. Dan gaat de regering ervan uit dat je toch een keertje door de maand valt. De meeste artsen op Curacao hebben in Nederland afgestudeerd. Alleen moet men voor de zekerheid wel een Big Register gaan invoeren voor specialisten, uit de niet gebonden landen. Niet dat de diploma’s minder waard zijn maar voor de veiligheid van de patienten.

 10. Je gaat je dus wel afvragen waarom deze registratie op Curaçao nog niet is doorgevoerd.
  Zijn er soms “artsen” waarvan men niet mag weten dat zij een berisping, of schorsing etc. hebben gekregen? Op de Nederlandse lijst is dit wel te zien en tot mijn verbazing komt daar ook een arts op voor die op de Nederlandse Antillen werkzaam is.
  Is het daarom dat deze lijst hier niet is ingevoerd? Zijn er artsen bij die werkzaamheden uitvoeren die zij volgens hun opleiding niet mogen doen?
  Alweer een punt waar de overheid in tekort schiet.! Hou het volk maar DOM.