• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

Frans TimmermansCURAÇAO – Nederland levert duizend kogelwerende vesten en duizend gevechtshelmen aan de Koerden die in Irak strijden tegen Islamitische Staat (IS). Dat hebben ministers van Frans Timmermans (Buitenlandse Zaken) en Jeanine Hennis-Plasschaert(Defensie) vandaag bekendgemaakt.

In Irak en Syrië woedt een bloedige strijd sinds IS daar een kalifaat heeft uitgeroepen. In deze volgens hen ‘zuiver islamitische’ staat is onder meer geen plaats voor niet-moslims of andersdenkenden. In de afgelopen weken vielen IS-strijders de Koerden in Noord-Irak aan.

Ter verdediging
“Deze Nederlandse bijdrage is bedoeld om de peshmerga beter in staat te stellen zich te verdedigen tegen de aanvallen van IS en zo te voorkomen dat het geweld zich over Iraaks Koerdistan verspreidt”, aldus Timmermans. Het materiaal wordt door Defensie op ‘korte termijn’ per vliegtuig via Bagdad overgebracht naar de Noord-Iraakse stad Irbil en overgedragen aan de Koerdische Regionale Autoriteiten (KRA).

Voorwaarde
De Iraakse overheid moet nog instemmen met de levering van het materiaal. “De Iraakse autoriteiten stellen echter als voorwaarde dat militaire goederen via Bagdad naar Irbil worden verscheept”, schrijft Timmermans in de Kamerbrief. “Het blijkt uit ervaring van andere westerse landen dat een dergelijke instemming van de Iraakse autoriteiten kan worden verkregen”. De kogelwerende vesten en gevechtshelmen komen uit de ‘direct inzetbare voorraden van het ministerie van Defensie’. Met de operatie is een bedrag van ruim een miljoen euro gemoeid, laat de bewindsman verder weten.

Risico
Timmermans en Hennis realiseren zich dat de militaire goederen door de Koerden op een later moment gebruikt kunnen worden in hun eigen onafhankelijkheidsstrijd. “Dit risico is acceptabel gezien het acute en ernstiger geachte gevaar van IS(IS)”, schrijven de bewindspersonen. “Belangrijk is dat via coördinatie van de leveranties door westerse landen wordt voorkomen dat de Koerden voorraden opbouwen die later elders kunnen worden ingezet.”

De kogelwerende vesten en gevechtshelmen komen uit de ‘direct inzetbare voorraden van het ministerie van Defensie’. Met de operatie is een bedrag van 1,1 miljoen euro gemoeid. Deze kosten worden gedragen door het ministerie van Buitenlandse Zaken.

© Novum

5 reacties op “NL stuurt helmen en kogelvrije vesten naar Koerden”

  1. Dit is hetzelfde gedoe als bij sebrenitia. Men gaat naar een oorlog gebied met wappens maar mogen niet schieten terwijl de kogels om je hoofd heen suizen. Nederland maakt zich weer belachelijk door oude helmen naar de koerden te sturen.Daarom geeft Putin ze weer een lesje in respect. Deze Koninkrijksgenoten leren het nooit meer. Oh oh oh. Strak komen ze wel smeken om olie bij de koerden.

  2. En een zak watjes om de vijand te bekogelen, en container met pleisters en verband..

  3. Ja Ja wat moet je hier nou van denken! Ik denk dat zij het de verkeerde richting hebben opgestuurd.

  4. Zo’n helm en vest helpt weinig aangezien de IS graag mensen onthoofd

  5. Zo’n beetje het laatste militaire materiaal wat na alle bezuinigingen is overgebleven.