• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

DamCURAÇAO – “We herdenken dat we 31 jaar geleden iemand zijn kwijtgeraakt vanwege zijn donkere huidskleur. En we zijn er nog steeds niet in Nederland”, zegt kunstenaar en programmamaker Quinsy Gario. Dat schrijft Caribisch Netwerk.

Hij kreeg gisteren een Kerwin Award tijdens de jaarlijkse herdenking van de moord op Kerwin Duinmeijer op de Dam in Amsterdam. De 15-jarige Antilliaan Kerwin Duinmeijer werd in 1983 neergestoken door een skinhead op de Dam en overleed later aan zijn verwondingen. Een taxichauffeur weigerde hem naar een ziekenhuis te vervoeren.

Quinsy Gario in gesprek over zijn Kerwin Award

Trots
Gario is trots op zijn Kerwin Award: “Het is een teken van waardering voor waar ik me mee bezig heb gehouden.” Hij maakt zich al een paar jaar hard voor de afschaffing van Zwarte Piet en kreeg daardoor naast lof, ook veel kritiek over zich heen. “Ik denk dat het een belangrijke stap is in de richting van erkenning van de onderdrukking van bepaalde groeperingen in Nederland en hoe we daar mee omgaan.” Ook Fundashon Bon Intenshon, Stichting Herman van Veen en Stichting Secret Garden kregen een Kerwin Award.

Politiegeweld
Toch is de strijd tegen discriminatie en racisme is Nederland nog lang niet voorbij, meent Gario. Als voorbeeld noemt hij de moord op de donkergekleurde Richi in Den Haag in 2012. “De politie heeft blinde vlekken op het gebied van racisme en erkent niet dat het gebeurt. Als er incidenten zijn worden de mensen die racistisch handelen niet altijd op hun vingers getikt.” Hij ziet dit als een wereldwijd probleem in landen die in het verleden koloniën hadden. “Wat in Ferguson gebeurt is op een ander niveau dat wat we hier hebben, maar wij zijn niet veel beter af.”

7 reacties op “Kerwin Award voor Quinsy Gario”

 1. Hij heeft, vroeger als kind, vast nooit cadeaus gekregen…. Deze meneer werkt racisme in de hand. Jammer hoor.

 2. pff, op 23-08-2014 om 01:52 schreef:

  @pride

  Je zult in nederlandse gevangenissen ook altijd meer nederlandse criminelen tegen komen dan welke bevolkingsgroep dan ook. Dus wat lul je nou?

  Statistiek is bepaald niet jouw ding. Je moet dit relatief bekijken. En zelfs al bekijk je het absoluut: al jaren is de verdeling in Nederland 55% allochtoon en 45% autochtoon.

 3. Zolang deze kunstenmaker in de bijstand zijn arbeidsterrein niet naar Curacao verlegd waar discriminatie ongebreideld is is die onderscheiding voor een poging om de Nederlandse cultuur te vernietigen belachelijk. Hij weet natuurlijk, dat hem dat op Curacao niet gaat lukken en hij zelfs geen plakkaat zal krijgen.

 4. @ pff, wat bedoel je eigenlijk en waar lul jij eigenlijk over. Ik heb j..m .g. een paar keer gratis inkost en woning mogen mee maken “gewoon btw ontduiking dus geen moord” twee (2) jaar verdeeld over vier keer, Bijlemer bajes,Venhuizen,Heerhugowaard,Krente tuin Hoorn. normale bezetting per LIK 250 tot 400 man waarvan 95 % donker gekleurd maar wel met een Nederlands paspoort. Dus ik moet je gelijk geven er zitten meer Nederlanders in de Nederlandse LIK. Maar ik had elke keer het idee dat ik de Sinterklaas was daar binnen.

 5. @pride

  Je zult in nederlandse gevangenissen ook altijd meer nederlandse criminelen tegen komen dan welke bevolkingsgroep dan ook. Dus wat lul je nou?

 6. Jammer dat soort mensen het er nooit over hebben wat deze bepaalde groepen aan het uitspoken is.
  Is het ook een vorm van racisme wanneer er op Curacao een moord gepleegt wordt dat de Politie van Curacao waarschijnlijk er van uit gaat dat de moordenaar geen makamba is? Feit is dat de moordenaars die in Bon Futuro zitten vrijwel geen makambas zijn..

 7. Ik ben helemaal tegen discriminatie en racisme maar deze man draait echt door, de jeugd moet boeten voor wat onze voorouders hebben gedaan maar moet daarom de zwarte piet verbannen worden is dat geen discriminatie, ik heb 11 jaar op Curacao gewoont en toen en nu worden de zwarte pieten nog zwarter gemaakt als de personen die het daar spelen al zijn.
  Waar meneer zijn aandacht aan moet stellen is bv het zieken huis op Curacao ik ben daar afgelopen dinsdag geweest en prima geholpen,maar als je daar binnen rondt kijkt dan schaam je de ogen uit je hoofd zo slecht het er uit ziet , het geld voor een nieuw ziekenhuis zal wel in iemands anders zak zijn verdwenen, laat deze heer hier maar eens een proces aan wagen en dan sta ik helemaal achter hem. En laat zwarte piet rusten