• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

israel ashdod raketinslagCURAÇAO – Het bestand tussen Israël en de Palestijnse beweging Hamas in Gaza lijkt voorbij. Vandaag zijn uit de Gazastrook raketten op Israël afgevuurd en voerde ook de Israëlische luchtmacht enkele aanvallen uit. Israël riep ook zijn delegatie terug uit Caïro, waar met Hamas werd onderhandeld over een langer bestand.

“De besprekingen in Caïro werden gevoerd onder de overeengekomen voorwaarde van een totale stopzetting van vijandelijkheden”, zei een Israëlische regeringswoordvoerder. “Wanneer Hamas het staakt-het-vuren verbreekt, verbreekt het ook de afspraak voor de onderhandelingen in Caïro.”

Tegenslag
Het afbreken van de onderhandelingen is een zware tegenslag voor de door Egypte geleide diplomatieke inspanningen om formeel een eind te maken aan weken van zware gevechten tussen Israël en Hamas. De gevechten waren de zwaarste sinds Hamas in 2007 de macht in Gaza naar zich toe trok en kostten meer dan tweeduizend Palestijnen en 67 Israëliërs het leven.

‘Blokkade opheffen’
Hamas wil dat Israël en Egypte de blokkade van Gaza die zeven jaar geleden werd ingesteld opheffen, omdat die de economische ontwikkeling hindert. Israël wil garanties dat Hamas wordt ontwapend. In een Egyptisch compromisvoorstel wordt de blokkade alleen verlicht en blijven de lucht- en zeehavens van Gaza gesloten. Hamas zou niet zijn wapens hoeven opgeven, maar de Palestijnse Autoriteit van de meer gematigde Palestijnse president Mahmoud Abbas zou weer voet aan de grond krijgen in de Gazastrook. Onder diens toezicht zou met omvangrijke buitenlandse hulp een begin moeten worden gemaakt met de wederopbouw in Gaza.

‘Geen schot’
Het hoofd van de Palestijnse delegatie in Caïro, die uit verschillende facties bestaat, zei dat er in de onderhandelingen dinsdag geen schot zat, maar sprak de hoop uit dat ze alsnog zullen slagen. “Wij hebben de Egyptenaren ons eindstandpunt gegeven. Wij wachten tot ze terugkomen met een antwoord”, zei Azzam al-Ahmed, een naaste medewerker van Abbas. Een Hamas-functionaris zei echter dat de onderhandelingen zijn mislukt. Kort voor de raketbeschietingen zei Hamas-woordvoerder Fawzi Barhoum: “Als Netanyahu (de premier van Israël, red.) de politieke taal in Caïro niet verstaat, weten wij wel hoe wij hem die moeten bijbrengen.”

© Novum

9 reacties op “Bestand Israël en Hamas lijkt voorbij”

 1. @Tel Aviv, op 22-08-2014 om 15:20
  Je reageert op zaken die ik niet aan de orde heb gesteld. Nee! Ik heb het bestaansrecht van Israël niet ontkend en ja! Israël mag zichzelf beschermen, zoals ik ook in mijn post van 22-08-2014 om 11:43 heb gesteld en hoe ik over Hamas en het geweld van Hamas denk, kun je lezen op 22-08-2014 om 11:39
  Jammer dat je de discussie over de oorzaak van het geweld niet aangaat. Deze opmerking van mij geldt ook voor Zorro, op 22-08-2014 om 17:42 Wat Hamas betreft heb je gelijk Zorro. Het handvest van Hamas liegt er niet om. Waar het mij bij deze discussie om gaat is: Hoe heeft het zo ver kunnen komen? Israël bestaat al sinds 1948. Hamas laat pas in 1988 van zich horen met de proclamatie van haar handvest. Ik vraag mij dan af in welk geopolitiek klimaat heeft deze organisatie zo kunnen gedijen? Als ik vervolgens naar oorzaken ga zoeken, kom ik toch bij Israël uit. Want:
  • Israël houdt meer gebied bezet dan voor haar veiligheid nodig is;
  • Israël bouwt de westelijke Jordaanoever, het gebied dat bedoeld is voor de vorming van een Palestijnse staat, zodanig vol met nederzettingen dat de vorming van een levensvatbare Palestijnse staat niet mogelijk is;
  • Israël maakt zich schuldig aan schending van de mensenrechten;
  • Israël haar behandelt haar Israëlische en Paleststijnse inwoners niet gelijkwaardig;
  • Als Israël voor haar optreden wordt gecorrigeerd d.m.v. resoluties dan voert de Israëlische regering die niet uit.
  Dan is het niet zo verwonderlijk als je al bijna zeventig jaar onder deze omstandigheden moet leven, dat je daar tegen in verzet komt.
  Israël kan uit elk conflict als winnaar te voorschijn komen, Maar zonder een andere bejegening van de Palestijnen zal Israël de oorlog niet winnen. Hamas heeft niks te verliezen en de inwoners van Gaza hebben niks te verliezen. Zij bezitten niks! En als op het einde van het conflict Gaza in puin ligt, wordt Gaza met donaties van de internationale gemeenschap weer opgebouwd. Vervolgens is het wachten op het volgende conflict en wederopbouw enz.
  Tel Aviv je verwijst in je betoog naar de bijbel. Hoewel ik niks met de bijbel heb, gun ik elke religie haar heilig boek. Als politiek document hebben zij echter geen waarde. Over de omvang van de Arabische legers verschil ik met je van mening. In de onafhankelijkheidsoorlog stond Israël tegenover, ruim geschat, zestigduizend Arabieren. Dit kun je op de website http://nl.wikipedia.org/wiki/Arabisch-Isra%C3%ABlische_Oorlog_van_1948 nalezen.
  Tel Aviv je verwijst naar de Jodenvervolging in de tweede wereld oorlog en vervolgens verdedig je het beleid van de Israëlische regering die al een paar duizend doden op haar geweten heeft en voortdurend de mensenrechten schendt. Ik kan dat niet goed met elkaar rijmen.
  Tel Aviv ik begrijp dat je zorg hebt om Israël. Ik heb ook zorg om Israël maar vanuit een andere optiek. Ik ben bang dat de internationale gemeenschap zich van Israël afwendt, omdat zij Israëls beleid niet meer wil verdedigen
  @ Ten slotte heb ik nog een verzoek aan je Tel Aviv. Ik schrijf niet onder pseudoniem op dit forum, daarom verzoek ik je als je mijn naam gebruikt, hem correct te schrijven.

 2. @ Luc Janssens. Maar wij mogen niet vergeten, dat Israël zelf de oorzaak van het conflict is.

  Dat is wel heel kort door de bocht om de hele geschiedenis zo kort weer te geven. Israel heeft al die decennia in ieder geval een constante strijd moeten leveren voor het bestaan en om zich te beschermen. Met Hamas in Gaza zal het nooit wat worden om vrede met de Palestijnen te krijgen. Hamas geeft niets om de burgers in Gaza. Israel heeft in potentie de kracht om de hele Gaza te vernietigen, maar houdt zich in omwille van de onschuldige burgers, die als schild worden gebruikt. Aan de andere kant is er Fatah op de Westbank, die gelaten de uitbreiding van Israelitische nederzettigen moet gedogen waar nu al 350.000 Israelieten wonen. Het is en blijft een groot probleem waar alle grote leiders in de wereld zich mee bezig hebben gehouden, tevergeefs.

 3. @Luc Janssen. Het gehele midden oosten is al in handen van arabieren en je ziet wat er met je geboort als je geen arabier bent. Joden woonde in het midden oosten maar zijn overal uitgemoord en verdreven. Alleen het kleine stukje wat ons heilige land is. Waar wij al duizenden jaren geleden wooden wat in historische boeken en de bijbel is geschreven. Dat land is Isreal en is ons land al duizenden jaren. Apart hoe andere landen bet bestuur kunnen toewijzen aan ons eigen land! Tevens hebben de arabieren al enkele keren met honderden duizenden geprobeerd om ons de middenlandse zee in te jagen en om alle joden uit te roeien zoals Hitler dat deed. Daar wij joden geen land meer hebben en Israel ons heilige land is zullen wij tot de dood ervoor vechten. immers wij kunnen nergens levend heen. De hamas heeft als doel om alle joden te vermoorden en daar zijn ze zeer actief mee bezig. Wij hebben idd enkele gebieden moeten annexeren voor onze veiligheid echter dit was een reactie van de Arabische agressie (dezelfde agressie die de sjieten en soennieten elkaar laten uitroeien etc).

 4. @Tel Aviv, op 21-08-2014 om 10:22
  Natuurlijk mag Israël zich beschermen tegen raket aanvallen. Maar wij mogen niet vergeten, dat Israël zelf de oorzaak van het conflict is. De Verenigde Naties hebben weliswaar het bestuur over een deel van Palestina in 1948 aan de Joden toegewezen, maar de Joden hebben ook de Arabieren verdreven en zij hebben zich ook het privébezit toegeëigend. En dat ging bepaalt niet zachtzinnig. Wie wat meer over de ontstaansgeschiedenis van Israël wil weten, kan terecht op:
  http://www.historischnieuwsblad.nl/nl/artikel/7008/het-ontstaan-van-de-staat-israel.html

 5. Net als veel onschuldige slachtoffers aan Israelische zijde zijn er ook vandaag 18 mensen zonder proces geexectureerd in de Gaza.. Net zoals altijd is de dader niet Israel maar de Hamas die net als tijdens de 2 intifada zelf schuldig waren aan 60 procen tvan de Palestijnse doden terwijl hun slachtoffers voor 90 procent burgers waren…

 6. @Jackson, Hamas is een terrorische organisatie die raketten afschiet op burgerdoelen, naast de talloze aanslagen op burgers. Ook in Gaza gedragen ze zich als beesten en maken eigen bevolking af. Ook hebben ze 3 onschuldige tieners gemarteld en vermoord zonder enige reden. Het is tijd dat de Palestijnse bevolking zelf deze Hamas gaat opruimen. Isreal verdedigt zich alleen maar en dat zou jij ook doen!

 7. Hamas wordt door een aantal landen, waaronder de Europese Unie, beschouwd als een terroristische organisatie. Daarvoor ga ik niet de straat op. De bevolking van Gaza kan daarentegen wel wat steun gebruiken.

 8. Op zn minst een Anti Israel demo, want ze gebruiken buiten proportioneel geweld en blijkbaar gedoogd onder de westerse landen waaronder Curacao deel van uitmaakt (buitenlands beleid via NL).

 9. TIjd voor een Pro Hamas demonstratie aangezien zij het slachtoffer zijn?