• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

emsley trompCURAÇAO – De negatieve groei van de economie in Curaçao is het gevolg van de maatregelen van de overheid om haar eigen huishoudboekje op orde te krijgen. Dat zegt Emsley Tromp, president van de Centrale Bank van Curaçao en Sint Maarten bij de presentatie van het jaarverslag 2013 tegen Caribisch Netwerk.

Tromp doelt vooral op dat de Curaçaoënaars minder besteed hebben, omdat er minder koopkracht was. “Dat lag aan de maatregelen die de overheid nam, waaronder de verhoging van de sociale premies”, aldus Tromp.

Luister naar Dick Drayer in gesprek met Emsley Tromp

Sint Maarten
In Sint Maarten is de economische situatie beter. Het eiland heeft veel problemen met de overheidsfinanciën, maar de economie loopt goed. In Curaçao is het omgekeerde het geval. Daar is een economische krimp te zien van 0,8 procent, maar het huishoudboekje is min of meer in orde.

Investeringen
De president van de bank betwist niet de maatregelen in Curaçao op het gebied van de beheersing van de overheidsuitgaven, maar vindt wel dat die overheid achter is gebleven met investeringen of maatregelen om investering te bevorderen. Bovendien heeft Curaçao last van niet-economische factoren, zoals de bureaucratie en het ontbreken van politieke stabiliteit. Volgens Tromp is dat niet goed voor het vertrouwen, vooral van buitenlandse investeerders.

Nieuwe munt
De nieuw geslagen geldmunt heeft de beeltenis van koning Willem-Alexander, maar ook de aanduiding ‘Nederlandse Antillen’. Reden is het uitblijven van een politiek besluit om de Caribische Gulden in te voeren na 2010, toen Curaçao en Sint Maarten autonoom werden, maar monetair in een gezamenlijke unie stapten. De nieuwe munt wijkt af van de oude in vorm en legering en wordt bijvoorbeeld niet geaccepteerd door automaten.

25 reacties op “Tromp: economische krimp komt door overheid”

 1. @N. van der Veen,

  helemaal mee eens…..!!!!!

 2. Pukkie, ik geloof meteen dat Tromp zijn vak als bankier kent. Maar dat neemt niet weg dat de benoemingen van Zus de Lannoy en Tara Asjes puur nepotisme zijn en dat Tromp zich als een arrogante dictator door de bank beweegt en alleen zijn ontevreden personeel koest weet te houden door ze salarissen te betalen die 2 tot 3 keer marktconform zijn.

  En wij als belastingbetalers moeten daarvoor opdraaien.

  Lees het rapport van de Algemene Rekenkamer over de Centrale Bank eens, daar wordt het bovenstaande alleen maar in bevestigd.

 3. Aan de reacties te lezen is er feitelijk niemand die iets zeker weet. We hebben het allemaal “gehoord” , sommigen vragen om informatie , anderen spuien zogenaamde “kennis”. Een ding staat vast : Tromp is ongevoelig voor politieke druk van wie dan ook. Op Curacao is dat reden om onderwerp te zijn van roddel en achterklap. Gelukkig zijn er ook reacties die Tromp “the benefit of the doubt “geven. Een ding staat vast : Tromp kent zijn vak als bankier.

 4. Wat Eric Garcia bij Girobank was, is Ensley Tromp bij de Centrale Bank.

  Beiden hadden lak aan corporate governance. Girobank staat nu aan de rand van een faillissement, en de Centrale Bank heeft al haar geloofwaardigheid en een goede reputatie verloren.

  De Rekenkamer en PWC waren al vernietigend over de leiding van de Centrale Bank, maar blijkbaar weet Tromp te veel en kan hij daarom tegen een idioot salaris blijven zitten.

  Ensley Tromp en Marvelyne Wiels, wie het verschil ziet mag het zeggen.

 5. Wiels had ooit verteld dat deze man een imperium heeft opgebouwd in Miami.
  Volgens Wiels heeft hij daar een resort en winkels etc.

 6. @ Zorro

  Dat ben ik helemaal met je eens. Er zijn genoeg personen die de heer Tromp zeer capabel vinden. En ja, hij is ook maar een mens en ook hij maakt wel eens fouten….

  Moeten we nu alles dan wat hij zegt in twijfel nemen???? Give the man a break!

 7. Wie kan voor mij wat duidelijkheid verschaffen over de opleidingen en achtergronden van Tarra Prince. Gelieve geen prive dingen des persoon sec de kennis en ervaring verder niks.

 8. Ja, als de werknemers van een bank hetzelfde zouden verdienen als werknemers van de Centrale Bank zouden velen de Centrale Bank al verlaten hebben, want Tromp regeert daar als een idioot despoot.

  Ik heb gehoord dat hij bij vergaderingen allerlei belachelijke eisen stelt, zoals iedereen opstaan als hij binnenkomt, koffie alleen voor hem en de stoelen naast hem moeten leeg blijven om afstand met zijn werknemers te creeeren.

  Maar als je een werknemer het dubbele betaalt van wat hij elders kan verdienen dan houdt die werknemer zijn mond wel.

  En dat is precies wat Tromp wil.

 9. En door jullie astronomische salarissen daar bij de Banco Central.
  Ga maar eerst inleveren, als je durft!

  Waarom worden de salarissen van deze mensen niet gepubliceerd?
  20.000 – 30.000 florins per maand, als het niet meer is…

 10. @ Blossom. Overigens zijn de meesten die ik spreek ook vol lof over de vaktechnische kennis van Tromp, alleen zijn gedrag is onuitstaanbaar.

  Daarom snap ik niet, dat hij Tara Asjes heeft aangenomen, want die heeft een onuitstaanbaar gedrag en mist ook nog eens vakkennis.

 11. @BLOSSOM, Een riant salaris -een gouden kooi- is altijd nuttig als je wilt dat het personeel geen gekke dingen gaat doen of uit de school klapt. Hetzelfde zie je bij het Pensioenfonds v/h APNA. Als daar een klokkenluider opstaat die vertelt wat de heren en dames “politici” zich allemaal hebben toegekend (soms driedubbel), dan is het hek van de dam. De mensen daar halen allemaal zonder morren hun -tig jarig jubileum. Beloning uitstekend.

 12. Sollicitatiegesprek Tara Asjes:

  E. Tromp: Mevrouw Asjes, wat maakt u geschikt tot beleidsadviseur bij de Centrale Bank?
  T. Asjes: Eh, heer Tromp, Ik heb ervaring met het aannemen en ontslaan van Haitiaanse kamermeisjes in een hotel en met het frituren van Tacos.
  H. Tromp: Dat sluit uitstekend aan bij ons profiel van beleidsadviseur. U bent aangenomen.

 13. @blossom, Hij is net zoals iemand in de politiek achter groot verschil is zijn kennis.. want de mensen in de politiek gedragen zich precies zo maar hebben geen kennis

 14. Als ik met werknemers van de Centrale Bank praat hoor ik dat er veel aversie is tegen Tromp. Hij gedraagt zich stuitend arrogant en wil als een koning behandeld worden en is een volledig alleenheerser die aanneemt (Zus de Lannoy, Tara Asjes) en ontslaat wie hij wil.

  Niemand durft hem echter tegengas te geven, bang voor repressailles en ook om het riante Centrale Bank salaris te verliezen, want de Centrale Bank betaalt het dubbele van de salarissen die elders verdiend kunnen worden.

  En dus houdt men zijn mond en incasseert aan het einde van de iedere maand een vette check.

  Overigens zijn de meesten die ik spreek ook vol lof over de vaktechnische kennis van Tromp, alleen zijn gedrag is onuitstaanbaar.

 15. Corruptie speeld belangrijke rol…….beginnen bij centrale bank zelf.

 16. Sterk D. Roelvink. Zorg jij er dan wel voor dat je je zoon een beetje in hand houdt?

 17. Ik heb gelezen dat Gerard Joling en Gordon ook gesolliciteerd hebben bij de Centrale Bank.

  Dat deden ze nadat ze gehoord hadden dat Tromp nichten tegen een wereldsalaris in dienst neemt zonder enige selectieprocedure.

 18. Vito, leuk geprobeerd, maar Tromp dient als geen ander te weten dat het vooral bij het aantrekken van politiek gelieerde werknemers van het hoogtste belang is dat er een transparante sollicitatieprocedure is.

  Maar zowel Tara Asjes als Zus de Lannoy zijn aangenomen zonder dat er vacatures voor hun functies gepubliceerd zijn. Sterker nog, die functies bestonden niet eens alvoren Tara Asjes en Zus de Lannoy lieten weten geinteresseerd te zijn in een job bij de Centrale Bank.

  Tromp heeft hier werkelijk fout op fout gestapeld en zou in een beschaafd land niet meer te handhaven zijn.

 19. Medere malen gehoord dat Zus de Lannoy een nicht Van Emsley tromp is. dat is helemaal niet waar,.

 20. Bij de CBCS lopen al mensen rond met dikke salarissen en geen ervaring en bij de overheid is het nog erger. Iedereen die een bedrijf wil beginnen op Curacao wordt meer tegengewerkt dan verwelkomt tenzij je een donatie geeft aan een politieke partij die aan de macht is. Zorg dus voor een goed investeringsklimaat zonder alle vergunningen en zorg voor goed gekwalificeerde mensen en je zal zien de economie zal groeien!

 21. @Willem van Tarra ken ik haar achtergronden niet maar zus duff toch wel te vertellen dat zij een pintere en goed afgestudeerde persoon met veel kennis en ervaring op financieen. Ik geloof dat Hansley Tromp niet hoef te twijfelen aan haar kennis en ervaring.Ik twijfel persoonlijk niet aan het goede werk wat Tromp heeft geleverd aan het centralebank. Zelfs Nout Wellink heeft kleine foutjes gemaakt en Tromp is ook een mens van vlees en bloed,die de nodige respect verdiend van het Curacaosevolk en Sint Maarten.Gelukkig heeft hij de ideeen van Schotte en consortium niet opgevolgd anders was Curacao vandaag naar de felistijnen.

 22. Gelukkig lopen we op Curacao 50 jaar achter en hebben we nog geen automaten.

 23. Uiteraard komt de economische krimp door de overheid.
  Investeerders hebben geen enkel vertrouwen in de poilitieke en zeer onstabiele situatie hier. teveel criminaliteit, inactieven en onkunde bij vooral de politici.
  Mensen die “wilden” investeren houden de boot nog even af. Voorlopig zie ik althans geen enkele verbetering.

  Ongeacht wat men van Tromp vindt, we mogen blij zijn dat hij toezicht op het geheel houdt en weet waar hij het over heeft. Als we de gemiddelde figuur hier zijn gang hadden was de CBCSM allang geplunderd.

 24. Werkelijk waar?

  De nieuwe munt wijkt af van de oude in vorm en legering en wordt bijvoorbeeld niet geaccepteerd door automaten?????????

 25. Zou de economie ook niet krimpen door corruptie?

  Zoals het zonder enige sollicatieprocedure in hoge functies aannemen van Tara Asjes en Zus de Lannoy bij de Centrale Bank, zonder enige bancaiire ervaring?

  De laatste overigens een nicht van Tromp?