• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

curacao clean up thumbCURAÇAO – De stichting Curaçao Clean-up organiseert voor de tweede keer een nationale ‘vuilverzameldag’. Dit burgerinitiatief leidde vorig jaar tot de inzameling van een half miljoen kilo vuil in één ochtend. Caribisch Netwerk woonde gisteren de persconferentie bij.

Initiatiefnemers Deva-Dee Siliee van Curaçao Cares en DJ Maarten Schakel van Dolfijn FM vinden dat er zichtbare verbeteringen te zien zijn op het eiland na de eerste clean-up actie vorig jaar. “Maar we zijn er nog niet”, aldus de DJ. De organisatie wil ook aan bewustwording werken. Vorig jaar werd amper 48 uur na de clean-up de eerste illegale vuildump op een van de schoongemaakte locaties in de wijk Santa Rosa gesignaleerd.

Dick Drayer sprak met verschillende initiatiefnemers

Zwerfvuil
Dit jaar wil de organisatie meer zwerfvuil ophalen. Daarom denkt Schakel dat er niet zoveel wordt opgehaald als vorig jaar, ‘maar het nettoresultaat levert een schoner eiland op’. Siliee en Schakel hopen dat het aantal vrijwilligers op 20 september de tweeduizend deelnemers van vorig jaar zal overtreffen.

12 reacties op “Curaçao Clean-up: meer zwerfvuil dit jaar”

 1. Deze aktie is mooi om het bestaande vuil op te ruimen maar helpt niets om dit in de toekomst te voorkomen of de vervuilers te motiveren. In tegen tegendeel het geeft het signaal af dat je gerust je vuil op straat kan gooien want straks komen die goed gemotiveerde vrijwilligers het toch opruimen.
  De overheid moet;
  – bij de bronnen beginnen
  a zo snel mogelijk de milieu wet invoeren met hoge boetes
  b. elke truk ‘i pan, snackbar of minitoko verplichten in een straal van tenminste 500m alle cups, flessen en dergelijke op te laten ruimen of anders een grote boete riskeren.
  Selikor kan dit als een extra service aanbieden tegen betaling.
  c aktiepamfletten bij deze zaken laten uitdelen
  d. controle dienst in de wijken instellen, mogelijk door personeel van Selikor, die komen immers al wekelijks door wijken, die waarschuwingen kunnen uitreiken en eventuele boetes uitschrijven.
  e ook bij beaches en stranden controele uitoefenen
  f. structureel volhouden, geen incidentele aktie
  Dit kost minder dan fl. 100.- per zak vuil uitdelen.

 2. Ik blijf het een goed initiatief vinden en help waar mogelijk. Helpt de overheid eigenlijk ook een handje? Beleid maken (snel en goed). Grote borden op plaatsen waar veel troep ligt, alle ambtenaren samen met kinderen van ALLE scholen en sportclubs een vuilniszak geven met prikker, aanschaf van extra vuilcontainers (evt ter adoptie), 50 werklozen opleiden en opleiden als gardeners geadopteerd door bedrijven of wijken (combi sociale controle en schoonhouden), slagbomen weer actief maken met een mannetje of camera etc. Voor zo weinig geld kan er zoveel..

  Kijk eens hoe ze het Estland gedaan hebben http://www.youtube.com/watch?v=zPfdFs227tE&sns=em

 3. Zolang er geen milieuwet is zal het ongelimiteerd vuil storten doorgaan. De overheid is al enkele jaren in gebreke om deze wetten vast te leggen en uit te voeren. Ik begrijp nog steeds niet waarom na 10-10 de bestaande wet niet gehandhaafd kon blijven, desnoods met een toevoeging van “lees Curaçao voor Nederlandse Antillen”
  Zolang de wet er niet door is zal het vrijheid blijheid blijven. Overheid DOE IETS en controleer daarna en stel de sancties vast met hoge boetes.

 4. Ben helmaal klaar het opruimen van iemand anders z,n rotzooi!
  Heb een tijdje geprobeerd om bij het begin van de powerline rechts van de weg naar Jan Thiel de zooi op te ruimen ,maar na een paar dagen lag er weer van allerlei troep ,
  Water naar de zee dragen hier !
  Knop moet om .Dikke boetes voor millieuvervuling opleggen en uitvoeren.
  Er zijn landen waar boete krijgt van 500- $ voor het op straat gooien van een peuk !
  De opvoeding van de jeugd komt als eerste . Helaas kijken die alleen maar naar de ouders want die is ook niet bijgebracht
  Samen gevat: Ik doe niet meer mee aan welke clean – up dan ook .

 5. Awo ta Basta; Sushi Edition
  Lever een volle vuilniszak met illegal afval in voor Ang 100 in bij het OM, binnen een week is het eiland schoon schoon…

 6. Ja idd dat is ook wel weer zo. Slecht voorbeeld doet volgen
  Vuilnisbakken plaatsen heeft ook geen zin,omdat ze toch niet geleegd worden.

 7. Bewoners van Bon Futuro in chain gangs dagelijks die zooi laten opruimen in roze vestjes.

 8. @Jochem, je moet de toeristen niet de schuld geven. Die komen aan en zien overal rommel. ook in de tuinen van mensen en op straat dus denken ze dat het hier normaal is.

 9. @Jochem, als het al waar is wat jij zegt dat ze hun vuil overal weggooien komt dat misschien wel omdat ze op weg van Hato naar Jan Thiel overal rommel op straat zien liggen.

 10. laten ze ook eens wat doen aan de vervuiling bij papagayo, livingstone,morena
  Toeristen smijten alles op straat wat van Albert heijn komt. Etenswaren,wijn en bierflessen. En dan zeggen ze wat over de lokalen. De toeristen smijten het werkelijk overal. Zelfs in de tuinen van huizen.

 11. Ik hoop dat zij bij waaigat beginnen. Ik vind het schandalig dat zoveel vuilnis ligt pal in de stad.

 12. Misschien moeten we de troep gewoon eens een jaartje laten liggen. Wellicht dat men dan wakker wordt en stopt met het vervuilen van het eiland.