• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

foto-airport-150x117CURAÇAO – Er heerst onrust bij luchthaven Flamingo Airport Bonaire. De gehele raad van commissarissen (RvC) van de luchthavenexploitant Bonaire International Airport (BIA) heeft unaniem haar ontslag ingediend. Dat meldt Caribisch Netwerk.

Als belangrijkste reden voor het ontslag geeft de raad het niet naleven van de beginselen van goed bestuur (code corporate governance) door de Bonairiaanse overheid, aandeelhouder van BIA.

Politieke druk
De RvC staat al enige tijd onder politieke druk van de overheid, gevormd door coalitiepartijen UPB/Fractie Santana. De overheid wil de benoeming van ex-gedeputeerde (UPB) Burney El Hage als directeur van BIA doordrukken. De RvC wil echter dat na een open sollicitatieronde een nieuwe directeur wordt aangewezen, zoals dat volgens de regels van goed bestuur hoort. El Hage is nog steeds verdachte in de Zambezi-zaak. Het Openbaar Ministerie is in april in hoger beroep gegaan.

Profiel
Hoewel de Bonairiaanse overheid tot nu toe niet openlijk heeft toegegeven El Hage als directeur van BIA te willen, is dit een publiek geheim op het eiland. Kort geleden is een profiel opgesteld dat min of meer toegeschreven is naar de persoon van El Hage. “De vennootschapsstatuten van BIA moeten aangepast worden op de code corporate governance; ook de houding en managementstijl hebben dringend aanpassing nodig”, aldus de RvC.

Conflict
Volgens de vier commissarissen zijn hun initiatieven gestrand om het vastgelopen proces met de aandeelhouder vlot te trekken en een werkbare situatie te creëren. Het conflict vindt plaats net in een periode waarin BIA en de aandeelhouder cruciale beslissingen moeten nemen over de toekomst van de luchthaven.

Investeerders
BIA is op zoek naar investeerders die 25 miljoen euro willen neertellen voor de bouw van een nieuwe terminal. De terminal is onderdeel van een masterplan dat doorloopt tot 2023. Het plan omvat de bouw van een nieuwe brandweerkazerne, verkeerstoren en platform. Voor de laatste drie bouwprojecten zijn al gelden gereserveerd door de rijksoverheid.

www.versgeperst.com