• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ingezondenCURAÇAO – Spraakmakend nieuws, knallend evenement of sportief hoogstandje? Soms wil je als lezer zelf in de pen klimmen. Bij Versgeperst.com zijn ingezonden brieven welkom. Joseph Hart is ervan overtuigd dat Curaçao kan schitteren, maar alleen als we er hard aan werken.

“Die Haïtianen pakken onze banen weg. Zie je hoe de Portugezen al ‘onze’ supermarkten hebben afgepakt? Die Hollanders komen hier, pakken onze huizen af en bouwen bars en hotels aan de waterkant alsof alles van hen is! En zie je hoe al die kruidenierswinkels zijn overgegaan van Portugese naar Chinese eigenaars? Kan toch niet!”

Herkent u deze uitdrukkingen? De meesten van ons zeggen dit niet. Maar er zijn nog genoeg mensen die wel zo denken en handelen. De reden: gebrek aan vorming, aan zelfkritiek, en een enorm gevoel van minderwaardigheid dat men wijt aan ons slavenverleden.

Laat me het een en ander in een juist perspectief plaatsen:
– Waarom laten we de Haïtianen onze banen afpakken? Waarom verzorgen wij niet zelf onze tuinen?
– De Portugees heeft keihard gewerkt, spaarde zijn inkomen en investeerde in een supermarkt, waar hij zes dagen per week werkt van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat.
– De Hollander heeft een lening bij de bank aangevraagd, panden gekocht die wij verwaarloosd hebben achtergelaten. Hij knapt ze op, maakt er restaurants en hotels van in Pietermaai; werkt dag en nacht en betaalt de bank elke maand. Doet hij dat niet, dan verliest hij alles!
– De Chinees werkt zich het apezuur van ’s morgens tot ’s avonds laat, overleeft gewelddadige inbraken en blijft volharden!
– Ik ben de ‘San Dom’ (van de Dominicaanse republiek) en de Colombiaan vergeten, ‘die de banen van ons vrouwvolk afpakken, huizen schoonmaken, onze ‘oudjes’ verzorgen en geld naar huis sturen.’ Wat scheelt onze eigen ‘dames’?

God zij dank zijn er veel mensen die wel goede werkers zijn, die een studie hebben afgemaakt en verantwoordelijke professionals zijn. Er zijn goede vaklui (nog steeds). Veel mensen werken vanuit huis waar ze haarverzorging en nagels doen, of cosmetische behandeling bieden; velen verkopen maaltijden vanuit huis of bezorgen die; anderen naaien en herstellen kleren of verzorgen kinderen van werkende moeders.

We zijn een begaafd en productief volk dat de economie vooruit kan helpen. Het is de groep die geen enkele soort opleiding heeft gehad, niets van normen en waarden is bijgebracht, of die het slachtoffer is geworden van een agressieve en gemankeerde opvoeding. Hij die niet productief is, die misbruik maakt van de sociale wetgeving, die het weinige wat men van de steun ontvangt uitgeeft aan haar- en nagelverzorging, ‘pastechi’ koopt voor ontbijt, en dan klaagt dat de gemeenschap hen in de steek laat! Zij produceren de misdadigers die onze gemeenschap terroriseren en onze economie en toekomst de das omdraait.

Het is de hoogste tijd dat de overheid aandacht aan deze groep besteedt via maatschappelijkwerkers en verplichte bijscholing, zodat ook zij productief worden. Zolang dit niet gebeurt, blijft deze groep de ontwikkeling tegenhouden en verliezen wij de mogelijkheid om Curaçao te laten uitblinken!

Kijk maar naar Aruba, waar de economie met 3 procent per jaar groeit! Hier krimpt de economie met 1,5 procent.
Laten wij deze trend omgooien en een productieve en positieve gemeenschap worden, met een geweldige toekomst.
Want de potentie is er! Laten we dit aanwenden om een duurzame toekomst voor ons allen te bouwen!

13 reacties op “Ingezonden: Aanpakken en Curaçao laten schitteren!”

 1. @Peter
  Ha die Peter, ben je nog een reactie verschuldigd, waarom ik vind dat de “Yu di Hulanda” niet bestaat. Nederland telt 12 provincies. Zo ken ik dus Zeeuwen, Limburgers, Brabanders, Drenten, Twentenaren, Groningers, Friezen en ga zo maar door. Deze mensen hebben allemaal zo hun eigen(aardigheden). Tuurlijk mag iedereen als hij of zij dat wilt zich “Yu di Hulanda” noemen. Maar zeg daar dan ook direct bij hoe dat dan voelt: Ik ben een Zeeuwse “Yu di Hulanda”, ik ben een Friese “Yu di Hulanda”, ik ben een Drentse “Yu di Hulanda”, ik ben een Twentse “Yu di Hulanda” (een Tukker dus) en ga zo maar door.
  Tja, wat zegt dat nou “Yu di Hulanda”?

 2. Het commentaar op onze regering is niet alleen van vandaag!
  Kunnen die lui niet lezen ? Of hebben ze een plaat voor hun botte koppen van hier tot
  Jericho?
  Je zou toch denken dat deze min of meer ” opgeleide mensen” hun voordeel zouden kunnen doen met alle ” gratis” aangeleverd voorstellen en oplossingen? Hoeven er niet steeds van die peper duure consultans te worden ingehuurd !
  Het zijn tenslotte ” volksvertegenwoordigers” die dienen te luisteren naar de stem van het ” volk”

 3. @ A.S. Martina

  Ik heb me ook een keer in al mijn onwetendheid ‘bezondigd’ aan het zeggen van ‘yu di hulanda’ tegen een YDK en kreeg ook te horen dat ik dit niet mag zeggen. Zonder verdere uitleg. Overal ter wereld roepen mensen dat ze een kind zijn van hun geboorteland/streek/stad. Ik zei het zelf als een soort grap en niet omdat ik me een ‘kind van’ voel (behalve van mijn moeder natuurlijk).

  Waarom kan ik dat hier niet zeggen volgens u?

 4. Zolang mensen niet veilig kunnen slapen in hun huis
  niet veilig zijn op straat
  mensen hun eigendommen worden weggehaald gestolen of beroofd
  en de daders hun gang kunnen gaan zonder
  opgepakt te worden
  gaan zij maar Door ze vinden het fijn slachtoffers te maken de slachtoffers zijn de angsthazen en de dieven kunnen hun luxe leventje voortzetten
  terwijl je ligt te slapen worden je deuren gecontroleerd Door dat tuig om vervolgens alles wat in de voorkamer voorhanden is van waarde telefoons laptops sleutels portemonnees enz. Worden vervolgens meegenomen terwijl een ieder slaapt
  Wie voelt zich veilig op onze dushi korsow mag het zeggen

 5. @Joscelin Trouwborst,

  Hé jij daar, die waagt zich ‘yu di Holanda’ te noemen (sorry, die bestaan echt niet), zou graag met jou in contact willen komen. Je signaleert een aantal dingen, waar deze echte ‘Yu di Korsou’ zich al jaren mateloos aan ergert: Het in sommige opzichten verfoeilijke onaanvaardbare gedrag van menig ‘Yu di Korsou’. Na 45 jaar arbeid in Nederland heb ik de handen vrij om te investeren in het duwen van dit soort gedrag in de goede richting, al kom ik niet verder dan misschien 1 millimeter.

 6. @Mr. Martina,

  Had de Papiaments talige alle Martina’s zeer ruim en grandioos hun maximaal vertrouwen gegeven en wat is eruit gevloeid? Dat de Surinamers alle Martina’s en het Eiland diep in hun zakken hebben gestoken en niet meer willen loslaten. De overheersing is thans duidelijk. Martina je mag blij zijn, dat je nog steeds geen loop in jouw strot heb gekregen om al jouw bezittingen af te staan. Wiels had evengoed een Martina kunnen zijn, die kennelijk thans de politiek niet meer nodig hebben om zich te kunnen bedruipen, want zij zijun binnen.
  Jij moet niet wijzen naar partijen. Indien je iets wil zeggen kom dan af met een stem advies! Haiti is het gevolg van de zwarte mentaliteit!

 7. @joscelin. Dat zou inderdaad veel schelen. Er is zo veel moois van te maken. Alleen jij ziet het in Nederlands perspectief. De Antilliaanse is heel anders. Ze kunnen het gewoon niet.

 8. Potentie is er zeker, maar je moet je er wel bewust van zijn en er wat voor over hebben om het te presenteren als een goed product. “Heritage Travel” is populair. Heritage is er hier genoeg, maar het wordt nog steeds verwaarloosd, platgebulldozert en onttrokken aan het zicht door het vele geparkeerde blik. Afgelopen zondag drong dit zich aan mij op toen ik vroeg rond het Koningin Wilhelminaplein, Prins Hendrikplein en de binnenplaats van Fort Amsterdam liep. Makkelijk zat om dit alles met weinig geld om te toveren tot top notch attractie voor verblijfstoerisme. Kleine kunst om Punda te laten herleven als “La Boutique del Caribe”. Het fotowerk dat ik deze dagen op Google Maps heb gepubliceerd kan dan ook wat mooiers laten zien dan nu. Schitteren kan het, als je het oppoetst. Die moeite doe je enkel als je het zelf weet te waarderen. Waar zijn die yu di Kòrsou uit alle geledingen die er trots op zijn? Besteden locale media en onderwijs er wel genoeg aandacht aan? Wie zijn er al in Landhuis Bloemhof naar de foto expositie geweest van “Punda Then and Now”?

  Als yu di Holanda die af en toe eens op bezoek komt, draag ik een steentje bij door Kòrsou op de digitale kaart te zetten. Ook dit kan beter, maar ik ben gewoon ergens begonnen en leer aldoende. Er ligt ook te veel werk om het alleen en als hobby te doen.

  Als velen nou eens niet zo hun fastfood afval uit het autoraam zouden gooien en hun tuin als junk yard gebruiken, dat zou ook al helpen bij het imago bij bezoekers. Dushi Kòrsou is op dit moment verre van dushi, maar kan dit zeker wel zijn.

 9. Komt omdat overgrote deel dom en of lui is.

 10. Aardige analyse maar niet volledig. De ‘oplossing’ wordt gezocht bij het activeren van de groep niet productievelingen. Echter deze mensen hebben nauwelijks middelen hun manier van leven te kunnen wijzigen.
  Het probleem zit veel dieper in de samenleving en veel dichter bij de wel geschoolde, opgeleide, beter opgevoede en goed geld verdienende mensen. Te veel van hen nemen in hun dagelijkse bezigheden onvoldoende verantwoordelijkheid, onvoldoende initiatief, kijken weg bij misstanden, durven geen kritiek te hebben op collega’s en hogere in rang, hebben teveel misplaatst eergevoel om hun handen letterlijk vuil te maken. Reageren afwijzend en boos op kritiek zonder er van te leren en hun gedrag te wijzigen. Gedrag dat leidt tot passitiviteit en risicoloos werken waarbij er niets veranderd. Echter de rest van de wereld verandert wel.
  Allemaal redenen waarom andere groepen mensen, de ‘buitenlanders’ de kansen pakken die er op Cracacao zijn. Daar ben ik er een van.
  Let wet, ik zal een persoon nooit op basis van zijn afkomst beoordelen, er zijn vele YdK die zich niet laten beperken door cultureel en historisch gegroeide normen en waarden. Echter niet genoeg om het verschil te maken.
  Het is te makkelijk om een groep buiten de eigen productieve groep aan te wijzen. Kijk ook naar de mensen die nu de samenleving dragen en veel, heel veel kansen laten liggen die nieuwkomers graag oppakken. Daar liggen de kansen tot verandering, niet bij een zoveelste actie van de overheid om mensen op latere latere leeftijd bij te scholen.
  De oplossing ligt niet bij de overheid of de regering. Het zal echt uit de nu actieve en productieve groep moeten komen.

 11. Een antwoord die geldig voor alle vijf vragen tegelijk is :
  “De effect en de resultaat van Eerste Curaçao te koop ,die geïntroduceerd is in 1977 !! “‘

 12. Mooi gesproken.

 13. Mooi stuk Jopie, waarin je de problemen goed verwoord hebt.

  Alleen geloof ik niet in oplossingen zoals jij. Daarvoor is een te grote groep al te ver verwilderd van de samenleving en vormt een eigen criminele subcultuur die onbereikbaar is geworden voor welke hulp dan ook.

  En als jij toch gelooft in die hulp, moet die dan komen van een corrupte regering die alleen denkt aan het vullen van de eigen zakken?