• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

WielsUitgCURAÇAO – In de zaak Magnus zal de verdediging van verdachte Elvis ‘Monster’ K. de rechter morgen verzoeken het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren. Dat heeft advocaat Olga Kostrzewski na afloop van de eerste zitting vandaag verklaard, meldt Caribisch Netwerk.

“Dat zal morgen zeker ons standpunt zijn. De zitting is vandaag precies gegaan zoals hij had moeten gaan, we zijn tevreden. We wilden vooral de video laten zien en dat is gelukt.” Daarmee doelt de advocaat op videobeelden van een gesprek tussen officier van Justitie Gert Rip en Monster dat 14 november 2013 plaatsvond. Monster stelt dat het OM hem een deal heeft aangeboden, de officier van Justitie zegt dat een deal niet terug te vinden is in het verslag van dit gesprek.

Videobeelden
Op een laptop kijken de rechter, de griffier, de advocaat en Monster gezamenlijk naar een deel van het gesprek. De verdachte geeft tijdens dat gesprek aan alle bewijslast van het Openbaar Ministerie niet te willen aanhoren. De officier volhardt en geeft daarbij aan dat de verdachte zich niet kan blijven beroepen op zijn zwijgrecht. Hij adviseert de verdachte op een gegeven moment aan zichzelf te gaan denken en dat als hij een bekentenis aflegt, dat de officier bereid is de eis te willen bijstellen.

Verklaring ingetrokken
Later, tijdens een verklaring op 10 maart dit jaar, geeft Monster alsnog aan de moord op politicus Helmin Wiels te hebben gepleegd. Onder druk van de officier, verklaart Monster nu op de eerste dag van de inhoudelijke behandeling van de Magnuszaak. Hij trekt dan ook al zijn eerdere verklaringen in, ontkent ook maar iets met de moord te maken te hebben en beroept zich gedurende de rest van de zitting op zijn zwijgrecht. De rechter houdt de 37-jarige verdachte voor dat er ook anderen zijn die hebben verklaard dat hij zelf zou hebben toegegeven achter de moord te staan, waaronder medeverdachte Dangelo D. en twee vrouwen. “Ik weet ook niet waarom ze dat zeggen”, zegt Monster onbewogen.

In handen
Monster maakt een andere indruk dan tijdens de regiezitting in december 2013. Toen oogde de verdachte zenuwachtig, keek fel naar familieleden van de overleden politicus die op de publieke tribune aanwezig waren en klaagde over het eten in de gevangenis, uit angst te worden vergiftigd. Vandaag oogt de vermeende schutter rustig, zelfverzekerd en lijkt hij de touwtjes in handen te willen houden tijdens de zitting. Op feiten die de rechter naar voren brengt, antwoordt hij steevast dat hij zich beroept op zijn zwijgrecht. Zo stelt de rechter dat het wapen dat onlangs in het Waaigat is gevonden ‘zeer waarschijnlijk’ is gebruikt met onder meer de moord op Wiels. Met ditzelfde wapen, dat een stukje van de kolf mist een daardoor herkenbaar is, staat Monster op een foto, die op 15 januari 2013 is gemaakt.

Contact
Na zijn ontkennende verklaring ontstaat er oogcontact met de andere drie verdachten die ook bij de zitting aanwezig zijn. Links in de zaal zitten Dangelo D. en Carlos P., die medeplichtigheid ten laste wordt gelegd. Aan de rechterzijde van Monster zit Burney ‘Nini’ F., de man die ervan wordt verdacht de moord te hebben geregeld. Nini moet zichtbaar lachen om de videobeelden die voor de hele zaal te horen zijn. Hij zal pas donderdag gehoord worden, D. en P. zijn woensdag aan de beurt. Die laatste twee fluisteren gedurende de hele zitting tegen elkaar, tot ergernis van de publieke tribune. “Ze konden gewoon met elkaar praten, alsof ze bij de snek stonden. Ik vond dat raar, hun lichaamstaal was veelzeggend”, zegt Aubert Wiels na afloop.

Levenslang
De broer van de overleden politicus stelt dat de verdachten ‘niet goed’ zijn. “Het zijn geen mensen meer. Ze hebben hulp nodig.” Hij heeft, ondanks de zet van de verdediging om het Openbaar Ministerie niet-ontvankelijk te verklaren, vertrouwen in een goede afloop. “Ik heb gehoord van politietaps en voicemails, maar het OM heeft vast nog veel meer informatie, genoeg bewijsmateriaal om deze mensen achter de tralies te krijgen. Ik hoop op levenslang, op zijn minst.”

6 reacties op “Advocaat Monster wil OM niet-ontvankelijk verklaren”

 1. @ Henk ,wees niet bang, Gert( OvJ) heeft net duidelijk gemaakt dat zijn overplaatsing naar NL voor zijn eigen veiligheid is geplaatst en er geen deal is gemaakt over een verblijf in NL na een eventueel strafvervolging. Het word dus echt zitten met zweet tussen de billen hier op Curacrim.

 2. @Gewoon doorgaan

  Jaloerse collega of roeping in de advocatuur gemist? Sterkte voor de familie en Monster een betere advocaat gunnen? Lol, beetje tegenstrijdig niet waar?

 3. Laat die Monster maar in de Curaçaose gevangenis creperen. Had men hem dan beloofd dat hij zijn hele straf in Nederland mocht uit te zitten? Dacht het niet, het was een tijdelijke belofte tot de dag van het proces had ik begrepen…
  Die man had allang opgepakt en berecht moeten worden voor zijn misdaden uit het verleden. Hij voelde zich stoer, ging op de foto met wapens en tatoeëerde zijn lijf vol met spreuken om anderen te intimideren. Nou ja, nu heeft hij de kans om soortgenoten echt te intimideren in de Koraal Specht, of is Monster ineens een Mietje geworden?

  De kruik is nu wel gebarsten Monster, lik jou wonden en zeik niet!

 4. Helemaal met je eens, @ Gewoon doorgaan, De advocate komt bij mij ook niet als echt snugger over in haar verdediging. De enige reden voor zijn zwijgen is in mijn ogen, om zijn koker hoog te houden ( tegenover zijn NO Limit bende) dat hij niet de klikker is. Het onderdruk komen te staan door de arrestatie van zijn vrouw daar veeg ik me reet mee af . Iemand ( huurmoordenaar) die 3 moorden kan plegen en dat alleen om het geld heeft weinig medelijden met zijn medemens zeg maar helemaal geen!. Het enige probleem is dat als het OM inderdaad geld heeft overgemaakt aan zijn vrouw voor een verklaring “dat is een doodzonde” heeft de advocate (grote) kans van slagen op niet ontvankelijk verklaring. Buiten dat neem ik aan dat OvJ zijn vrouw als getuigen zal oproepen en dat zal onder ede gebeuren, ben benieuwd hoe die getuigenis zal aflopen, als er gelogen word hangt haar ook een gevangenis straf van maximus 5 jaren boven het hooft. Zou Monster dan nog zijn mond houden om dat hij zoveel van zijn vrouw houd. Ben benieuwd naar het vervolg van deze zaak.

 5. De ene ratvocaat is nog erger dan de andere. Soms weet ik niet wie irritanter zijn, de daders of hun ratvocaten in die tuttige en truttige mantelpakjes waar voorheen alleen Stella van Rijn patent op had.

 6. Advocate mr. Kostrzewski dacht slim te zijn door haar eigen client gister de vraag te stellen: was je bang dat je terug naar Curacao zou worden gestuurd als je je eerdere verklaringen in zou trekken? Monster antwoordt hierop dat hij inderdaad bang was om terug naar een Curacaose gevangenis te worden gestuurd. Hiermee zinspelend op de mogelijk onveilige situatie voor hem in de Curacaose gevangenis, zie wat er is gebeurd met o.a. Pretu in Barber. Mr. Kostrzewski denkt dat zij slimmer is dan de rest, maar helaas voor haar is dat niet zo. Door haar client namelijk deze vraag te stellen, heeft zij ongelofelijk dom gehandeld. We passen even onze logica toe: Monster heeft volgens zijn advocaat en volgens eigen zeggen nu opeens alles bij elkaar verzonnen, op basis van info die hij gewoon in de kranten heeft gelezen, en heeft een bekentenis afgelegd onder druk van het OM. Er zou een deal met hem zijn gesloten, maar het OM sluit geen deal met criminelen (wishful thinking van Monster), er werd tijdens het verhoor op de DVD hoogstens wat gezinspeeld op strafvermindering indien Monster zou meewerken met het OM. Dat heet: iemand overtuigen om mee te werken, absoluut geen ‘deal’. Dat Monster er aanvankelijk intrapt en meewerkt, en nu opeens met de versie komt dat alles verzonnen is en hij ‘onschuldig’ is, dat is op advies van zijn advocaat. Zij kiest hiermee de verkeerde strategie, vooral omdat zij gisteren de fout heeft gemaakt door haar eigen client te ondervragen. Monster was hier niet op voorbereid en was ‘cought of guard’. Hij antwoordde spontaan: ja, ik was bang. Nou, als je bang was geweest jongen, dan had je nu toch ook niet alles weer ingetrokken, want dan zou je toch nog steeds bang zijn om terug te gaan naar Curacao? Die vlag gaat dus niet op Monster, nu krijg je geen strafvermindering, je hebt een slechte advocaat die haar eigen dossier niet eens kent (ze vroeg zelfs of de Fiscal RIP er even een bladzijde bij wilde pakken), na instigatie van RIP dat ze dat toch echt zelf beter kon doen, vond zij alsnog na enig zoeken de bewuste pagina……Ik had Monster echt een betere advocaat gegund. Eentje die snapte dat meewerken met het OM in dit geval de beste strategie is. Dan had Monster in elk geval strafvermindering gekregen. Een niet ontvankelijk verklaring van het proces, daar kan zij alleen maar van dromen, gaat niet gebeuren Olga. En Monster krijgt nu levenslang, er is voldoende bewijsvoering. Don’t worry. Veel sterkte voor de nabestaanden van het slachtoffer, and let justice take its course.