• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ArndCURAÇAO – Arnd Chirino (17) staat te popelen om aan zijn nieuw leven te beginnen. In Nederland duikt hij vanaf vandaag het studentenleven in en begint hij te bouwen aan zijn toekomst. Zijn droom? Een bedrijf starten om Bonaire beter te maken. Hij vraagt wel iets terug. Dat Bonaire hem bij zijn terugkomst als een professional behandelt.

Gisteren reisden negen Bonairiaanse studenten onder begeleiding naar Nederland om aan hun studie te beginnen. Ook uit Saba (2) en Statia (9) vertrokken BES-bursalen met een vlucht via Sint Maarten richting Nederland. In totaal gaan 43 bursalen uit de Nederlandse Cariben naar Nederland om verder te studeren, maar slechts zestien studenten kiezen voor begeleiding van Sint Maarten Student Support Services (S4). De rest regelt alles zelf.

Caribisch netwerk sprak met Arnd Chirino.

Zelfstandig
Arnd Chirino heeft de havo afgemaakt op Liseo Boneriano. Hij gaat naar Eindhoven om bedrijfseconomie te studeren. Chirino heeft er zin in. Al maanden is hij zich aan het voorbereiden, door thuis zelfstandig alles te doen en niet meer te steunen op zijn ouders. “Ik kook zelf en doe mijn was. Ik heb alles voor mijn studie ook zelf geregeld.”

Bewuste keus
Chirino heeft bewust gekozen voor Nederland om zijn vervolgstudie te doen. Op Bonaire zijn de mogelijkheden beperkt en hij heeft minder positieve verhalen gehoord over de University of Curaçao (UoC), aldus Chirino. Na een bezoek aan Nederland vorig jaar, heeft hij de knoop doorgehakt.

Nederlandse taal
Niet alleen Arnd Chirino, maar ook andere studenten moeten zich in Nederland aanpassen bij aankomst. Chirino denkt vooral te moeten wennen aan het weer. Maar zijn zwakste punt is de Nederlandse taal. In het verleden is gebleken dat het Nederland voor een aantal studenten een struikelblok is. Chirino: “Ik ben opgeroeid in een Antilliaanse familie en we spreken thuis alleen Papiamentu. Ik ga extra aandacht aan het Nederlands besteden en zodra ik aankom, begin ik met een cursus Nederlands voor zes maanden.”

Werkgelegenheid
Bonaire gaat Arnd Chirino later zeker terugzien. Hij is van plan zijn steentje bij te dragen aan de verdere opbouw van zijn geboorte-eiland. Chirino verwacht wel een iets andere houding van de mensen op het eiland als het gaat om werkgelegenheid voor Bonairianen die terugkeren na hun studie. “Ik ken gevallen van mensen die terugkomen na een studie, maar geen werk krijgen. Of ze worden niet goed betaald, terwijl een studielening afbetaald moet worden. Ik wil dat naar mij straks gekeken wordt als een professional.”

Andere landen
Er zijn ook BES-studenten die dit jaar wel Nederlandse studiefinanciering hebben gekregen, maar niet in Nederland gaan studeren. Dertien studenten gaan naar de Verenigde Staten voor hun verdere studie. Tien kiezen voor Curaçao en Aruba ontvangt één BES-student. De afdeling Studiefinanciering van de Rijksdienst Caribisch Nederland (RCN) heeft 21 studieleningen geregistreerd voor een studie op Bonaire zelf.

15 reacties op “‘Behandel ons bij terugkomst als een professional’”

 1. Mooie opmerking: ‘hij heeft minder positieve verhalen gehoord over de University of Curaçao (UoC)’.

  Op het bekrompen Curacao heeft met het blijkbaar niet in de gaten, maar de UNA heeft internationaal het aanzien van een veredelde kleuterschool en en brieven van sollicitanten met een UNA diploma gaan meteen de afvalbak in.

 2. Er zijn verschillende terugkeerders. Je hebt het groepje dat bij Passaat gaat en niet integreerd en dan vooral met eigen elite in Nederland omgaat. Dit groepje keert ook terug en wil meteen bij een bank werken met dure auto en laptop. Dit soort mensen denken meteen dat ze alles zijn ondanks ze alleen in Nederland hebben gestudeerd en gefeest. Wel komen ze op het eiland en willen ze meteen manager zijn.

 3. Bedoelde dus: denk dus NIET.

 4. Arnd moet niet vergeten dat het hier geen Nederland is waar veel ruiimte is voor professionals.

  In Nederland heb je ABN AMRO. op Bonaire de Girobank waar nog met telramen gewerkt wordt.

  In Nederland heb je de spoorwegen, op Bonaire beweegt men zich nog voor op ezels.

  Denk dus dat het eiland veel professionals nodig heeft, want op een eiland dat 50 jaar achter loopt hebben we hun kennis pas over 50 jaar nodig.

 5. Wijze woorden van Roberto, maar de praktijk is helaas dat veel Curacaoenaars (en dat zal ook voor Bonairianen gelden) met een misplaatste arrogantie terug naar hun eiland keren en zich daar de elite wanen.

  Ze gaan niet meer naar de plekken waar ze vroeger gingen maar verzamelen zich in Gucci mantelpakken en Boss kostuums op plekken waar je 15 gulden voor een flesje water betaalt en doen er decadent en neerbuigend over andere eilandbewoners die niet in het buitenland gewoond hebben.

 6. Nardy wat ben je een zuur mens…….

  Er zal heus een grote groep ‘arrogante’ afgestudeerden bestaan maar het is hier in NL niet anders. Iedereen leert het in de praktijk, dat is algemeen bekend.
  Maar er de kans moet je wel gegund worden. Als ik bij voorbaat al zo in een hoek gestopt zou worden (zoals jij nu doet) dan zou ik al helemaal geen zin hebben om terug te keren maar ja misschien is dat ook de reden waarom ik lekker hier werk.
  Wat dat betreft ben ik het helemaal eens met Wiwi/Marcus & Tuna
  Maar ja over mentaliteit valt niet te twisten he………….. het misgunnen druipt er weer vanaf.

 7. ARND, als je vanaf het begin met zulke gedachten Bonaire beter wilt maken, dan heb je ook vanaf het begin een probleem. Een probleem gekant tegen jezelf. Dat ze jou waarderen en als een professional beschouwen moet je verdienen, moet je kunnen aantonen dat je het waard bent. Naam en faam en waar en hoelang je gestudeerd hebt maken niks uit voor een heldere denker. Er zal grondig notitie van je genomen worden, en naar gelang je waardering en op grond van je “getoonde” kwaliteit op professioneel gebied wordt je beloond. Er zal grondig gekeken worden naar je oprechte daden en krachtinspanningen. Leg het accent op de positieve in plaats van je negatieve aspecten. Ieder mens heeft negatieve aspecten. Indien jouw collega’s op het werk het tonen van jouw welverdiende waardering en achting én professionaliteit goedkeuren en positief beantwoorden, dan zit je goed. Maar zorg dat je verlangen naar waardering niet al te sterk is, want dan wordt je hierdoor helemaal in beslag genomen. Je wilt steeds beter en professioneler worden. FOUT. Hierdoor verliest je je redelijkheid en je evenwicht. Dan heb je een verkeerde kijk op de situatie. En dan is het eind zoek. Het zou tragisch zijn als je hoogmoedig zou worden en zou eisen dat anderen net zo’n hoge dunk van je hebben als jij van je eigen hebt. Het is een kwestie van kei en kei hard werken. Het neemt tijd voordat zij jou gaan waarderen. Vergeet ook niet dat niemand op Bonaire of waar dan ook Arnd Chirino zit te wachten, en daarnaast, iedereen is vervangbaar. In dit geval moet je verstand en wijsheid verwerven. Verhoog jezelf niet, maar laat anderen jou verhogen. Laat anderen over je praten en prijzen. Nog iets Arnd, kennis is fundamenteel, dus zonder kennis ben je onwetend. Kennis en ervaring moet je leren, en hierdoor wordt je wijs. Dus hou je rustig en vooral COOL. Ik wens je heel veel succes verder in de toekomst, dat je veel zal en kan en mag bijdragen aan Bonaire, de zustereiland van Curacao. En dat je toekomstdroom stellig zal uitkomen.

 8. Noem het maar arrogantie, maar als je als terugkeerder ziet en waarschuwt dat het fout zal gaan en het dan ook ELKE KEER fout gaat……….dan kan de achtergeblevene de pot op met zijn praktijkervaring.
  Ik ben het mee eens dat bescheidenheid een heel eind gaat, maar als je soms de achtergeblevenen hoort blerren over hun praktijkervaring dat gebaseerd is op een kleine markt terwijl ze zooooooo graag willen groeien, dan zeg ik tegen elk die wil terugkeren: Blijf maar lekker weg. Behalve als je te koppig bent om gefrustreerd te raken door tegenwerking.

  Geloof me, bijna iedereen op dit eiland is er meer op uit om de eigen macht/geld/toekomst veilig te stellen hoewel men de mond vol heeft van dit eiland een warm hart toedragen. Nieuwkomers worden of ingelijfd of weggepest.

 9. Arnd Chirino is het type student dat met een papiertje terugkomt, met 0,0 levens- of werkervaring achterover gaat zitten en zegt ‘kom op, geef me die baan met een ministersalaris’.

  Intussen klaagt hij dat hij zijn studiefinanciering niet terug kan betalen, want hij moet toch wel elk half jaar de nieuwste Ipad en Iphone kopen.

  Arnd Chirino, enige bescheidenheid zou je sieren.

 10. @Nardy …. geen idee waarom je met een negatieve opmerking moet komen bij een stuk tekst/verhaal dat eindelijk eens over iets positiefs gaat … nl goed gemotiveerde jonge Antilianen die met een goede studie wat van hun leven willen maken… jammer

 11. Kijk, de arrogantie druipt er al bij voorbaat van af !

 12. Arnd heeft groot gelijk. Maar, je moet niet alleen de kans krijgen maar ook nemen.
  @Nardy. Ik ben bijna 40 kaar geleden terug gekeerd naar Dushi Korsow. Ik ben fantastisch ontvangen met mijn Nederlandse bul en heb erg prettig gewerkt. Hetis niet de arrogantie van de “terugkeerder”, maar de argwaan van de “achtergeblevene”, die het soms onmogelijk maakt.
  Arnd, follow you dreams

 13. ja, geef me respect: nou jongen respect moet je verdienen.
  Als je als professional terug komt, dan zullen we je als professional met respect behandelen.
  maar alleen een diploma, stelt nog geen moer voor.
  eerst levenservaring op doen, dan praten we verder…
  ik wens je trouwens wel veel succes in NL en hopelijk ga je niet naast je schoenen lopen.
  Een beetje bescheidenheid, kan geen kwaad.
  je hebt het geluk, dat je hersens hebt om te studeren en dat je omgeving je daarin kan en wil steunen.
  Dat is iets om dankbaar voor te zijn…

 14. Kan het deels met Nardy eens zijn, er komen een hoop overconfidente jongelui terug die “het wel eens even zullen gaan laten zien hoe het moet”.

  Echter wat vaker gebeurt is dat de gevestigde orde alhier zich vaak bedreigt voelt door hen die WEL gestudeerd hebben, en dus alle mogelijke moeite doen om hen het functioneren moeilijk te maken.

 15. Een professional wordt je niet op hogeschool of universiteit. Een professional wordt je daarna door praktijkervaring.

  Het is juist de arrogantie van terugkeerders die menen dat ze alles weten dat ze genegeerd worden.

  Echt, ik heb ze gezien, Antillianen die met een bul terugkeren uit Nederland maar helemaal niets kunnen bij gebrek aan praktijkervaring.