• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

MoordCURAÇAO – Achttien mensen werden in de eerste zeven maanden van 2014 op Curaçao moedwillig om het leven gebracht. Voor vier van deze zaken zijn negen verdachten aangehouden. Vorig jaar bedroeg het aantal moordslachtoffers over het hele jaar 21. Caribisch Netwerk zette de zaken op een rijtje.

In 2013 was er een oplospercentage van 17,9 procent. Of het aantal onopgeloste zaken over 2014 het gevolg is van de achterstand in 2013, is volgens politiewoordvoerder Alfred Souarez een conclusie die je niet kunt trekken. “Het is niet duidelijk of het aantal onopgeloste zaken dit jaar hoog of laag is. Pas als we eind dit jaar de officiële cijfers zien, kunnen we daar iets over zeggen.”

Zaak-Wiels
Minister van Justitie Nelson Navarro zei in maart van dit jaar dat het grote aantal onopgeloste zaken van 2013 te maken heeft met het onderzoek naar de moord op Helmin Wiels. Dit zou het uiterste vergen van het onderzoeksteam. Souarez bevestigt dat niet: “Ik weet niet waar Navarro deze cijfers vandaan heeft, want hier heb ik geen idee van.” Souarez heeft weinig contact met de onderzoeksteams zelf, maar wel met hun teamleider. Zij zouden hem op de hoogte moeten houden als er problemen zijn. “Gebrek aan mankracht of materiaal, moeten worden gemeld aan mij en ik heb hier geen geluiden over gehoord.”

Deze gebeurtenissen eisten dit jaar achttien levens:
21 januari: het lichaam van de van huiselijk geweld verdachte Erwin Christino Alberto (56) wordt gevonden op de vlakte bij San Pedro. Zijn dood wordt onderzocht.

29 januari: bij een brute liquidatie bij een snek in Jan Doret wordt de 24-jarige Rouell Randolf Grego Martina vermoord. De schietpartij wordt nog onderzocht.

3 maart: de verkoolde lichamen van Oscar Neira Muño (33) en Siegfried Miguel Benito (60) worden gevonden bij Baya Beach. De politie vermoedt dat deze zaak te maken heeft met een ripdeal en onderzoekt de zaak verder.

5 maart: de 24-jarige Guillermo Odlanier Joseph Borrenbach is slachtoffer van een kogelregen op een parkeerplaats in Saliña. Voor deze moord worden op 18 maart twee mannen aangehouden en voorgeleid.

10 maart: Shannon Jose Girigorie Borgschot (46), een choller in Koraal Specht, wordt dood aangetroffen. Hij is gestenigd. Vier jongens worden op 18 maart aangehouden, op 25 juli is het viertal veroordeeld tot celstraf en jeugddetentie.

17 maart: Het jonge stel Nikita Catharina Attaf (23) en Shendrick Emanuel Randt (17) wordt vermoord en gedumpt vlakbij Bullenbaai. De lichamen worden de volgende morgen gevonden. De politie vermoedt dat deze zaak te maken heeft met een ripdeal en verband heeft met de moord bij Baya Beach. De zaak wordt nog onderzocht.

17 maart: Renzo Soleana wordt in zijn huis aan de Schonegevelstraat doodgeschoten door gemaskerde mannen en overlijdt ’s nachts aan zijn verwondingen. De politie vermoedt dat deze zaak te maken heeft met een ripdeal en verband heeft met de moord bij Baya Beach en de moord op de jongeren. De zaak wordt nog onderzocht.

20 maart: Nicholas Calus Powell wordt doodgestoken in Noord Zapateer. 9 april geeft de verdachte zichzelf aan voor de moord. Een uit de hand gelopen ruzie was de oorzaak van de steekpartij.

14 mei: bij een schietpartij aan de Kaya Otto Senior komt een drugsverslaafde om hem leven. De man wordt aangetroffen in een onbewoond huis met een schot in zijn rug. De identiteit van de man is anoniem. De aanleiding van de schietpartij is niet bekend en wordt onderzocht.

17 mei: de achttienjarige Giomalon Vladimir Betrian komt om het leven door een schietpartij in een zandweg van de Kaya Epidendrum. Er worden kogelhulzen gevonden door de politie, maar een aanleiding is onduidelijk. De zaak wordt nog onderzocht.

28 mei: de 52-jarige Sherwin Francisco Macaya wordt doodgeschoten bij een huis in Fortuna Ariba. Over een motief is geen duidelijkheid. De zaak wordt nog onderzocht.

6 juni: Francisca Josefa (51) wordt met opzet aangereden op de Kaya Duvert ‘Boy’ Nicolina en overlijdt later in het Sehos. Een verdachte werd aangehouden in verband met de moord, het onderzoek loopt nog.

8 juni: de 40-jarige Rayshell Gregory Manuel wordt bij aankomst thuis doodgeschoten naast zijn auto. Motief voor de moord is niet bekend. De zaak wordt nog onderzocht.

3 juli: een drive-by-shooting in Weto kost de 29-jarige Eddy Rosario Rodriguez het leven. Het slachtoffer zat op zijn balkon toen een auto voorbijreed en er meerdere keren op hem werd geschoten. De zaak wordt nog onderzocht.

10 juli: de 22-jarige milicien Ishtarr Nicasia wordt door een collega neergeschoten naar aanleiding van een ruzie om de wedstrijd Nederland-Argentinië. 30 juli overleed het slachtoffer aan zijn verwondingen. Zijn collega is gearresteerd.

15 juli: Shantley Percival Arnhem (23) en Jais Juliana worden vermoord tijdens een schietpartij op vliegveld Hato. Beiden zijn bekend bij de politie en er wordt uitgegaan van een afrekening in het bendecircuit. Het onderzoek loopt nog.

5 reacties op “Dit jaar: achttien moorden”

 1. I’ve said it before, I’ll say it again : Korsou….. (moord)eiland !
  Du….. ehhhh….Sushi Tera.
  En “ta basta awor” begint ernstig te rieken naar een wanhoopsdaad, die voornamelijk onschuldige, zich (grotendeels) aan de wet houdende burgers raakt (exempt : hier en daar een minimale score, als weer de autogordel niet is omgedaan)
  “Failing seatbeltfastener” Navarro gaat zorgeloos elke avond, met eigen wapen onder de jas, omringd door bodyguards naar zijn 24/7 bewaakt huis.
  Een moordje hier of daar, ……. next please…

 2. Op 1 na zijn alle overledenen criminelen. Ik kan daar daarom niet mee zitten, sterker nog, ik denk dat deze moorden de samenleving en een stuk veiliger hebben gemaakt en de belastingbetaler een hoop geld hebben bespaard.

  Ik zou me om de opsporing van de daders daarom niet al te druk maken.

  Zeker niet zolang de meeste criminelen net als Brian Mariano lachend hun veroordeling aanhoren, wetend dat ze hun straf toch niet hoeven uit te zitten.

 3. Je komt dus eerder weg met een moord dan rijden zonder gordel?

 4. Volgens mij ontbreken er wel een paar.. Ik dacht dat er nog meer slachtoffers van bijv huiselijk geweld zijn gevallen.. Of tellen die niet mee?

 5. Hier is maar 1 woord voor: in-en-in triest.