• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

ShellCURAÇAO – Een groep Venezolaanse bannelingen in Miami heeft opgeroepen tot een boycot van Shell vanwege de vrijlating van de omstreden diplomaat Hugo Carvajal op Aruba. Dat laat José Antonio Colina, voorzitter van de oppositiegroep Veppex, vandaag weten. De aankondiging van de boycot is vandaag bij het Nederlandse consulaat in Miami overhandigd aan consul Nathalie Olijslager-Jaarsma.

Zij heeft volgens Colina toegezegd de boodschap aan koning Willem-Alexander over te brengen. Bij de overhandiging waren veertig actievoerders aanwezig. “Het is niet meer terug te draaien, maar wij willen onze woede uiten”, zegt Colina. Veppex, een fel tegenstander van de socialistische regering van president Maduro, roept alle Venezolanen op niet meer te tanken bij Shell. Zij zijn verbolgen omdat zij menen dat Carvajal, die door de VS wordt gezocht voor drugshandel, is vrijgelaten om de oliebelangen van Shell in Venezuela en bij bondgenoten van het Zuid-Amerikaanse land veilig te stellen.

Heldenonthaal
Nadat Carvajal vorige week woensdag op Aruba, waar hij als consul-generaal aan de slag wilde gaan, werd aangehouden protesteerde Venezuela hevig. Vrijdag werden zelfs korte tijd vluchten tussen Venezuela en Aruba en Curaçao opgeschort. Zondag kwam er echter een doorbraak in de zaak waardoor Carvajal terug kon keren naar Venezuela waar hij door de regering als een held werd onthaald.

Heineken
Colina stelt dat hij overweegt om ook op te roepen tot een boycot van de Nederlandse bierbrouwer Heineken. Maar eerst wil hij de reactie op de Shell-boycot afwachten.

© Novum

11 reacties op “Oproep: boycot Shell wegens vrijlating Carvajal”

 1. @Henriques, je vergeet voor het gemak de oorlogsbodems voor de kust van Aruba.
  Op het moment dat er een afweging gemaakt moet worden om erger te voorkomen vind ik dat Nederland zeer goed gehandeld had!
  Laat die ballingen hun strijd maar in eigen land gaan uitvechten. Als ze die man willen arresteren dan kan dat alsnog in eigen land, Venezuela!

 2. Laten wij Vanddis boycotten vanwege hun steun aan de de verdachten in witwaszaken en de de zaak van de moord op H. Wiels.

 3. @K

  Wel de media goed bijhouden.
  De man was nog geen consul en in feite dus wel degelijk “schenbaar”.

  Wat boycotten betreft, een grote groep incl wijzelf “boycotte” al tijden van Dis. Dat maakt ons nog nit “gevaarlijkl”
  Jarenlang hebben wij en vele honderdduizenden met ons de Shell vwb de apartheid geboycot, dat heeft niets te maken met “je zin niet krijgen”.
  Bepaalde regimes passen niet meer in de 21e eeuw.
  Zo was de apartheid een schande en zo is het Venezuelaanse regime hetzelfde. Het heeft armoede gebracht, een grote mate van onveiligheid wat het land op de 2e plaats van gevaarlijk kenschetst.
  Ik heb er 10 jr gewoond tot 1987 en zijn de tijden veranderd maar wel in extremo.

 4. Het is altijd zo geweest de economische belangen van Holland belangrijker wegen dat de belangen van andere volkeren. Daarom kunnen ze Putin niet hard straffen voor het neer halen van de vliegtuig door de sepratisten. De belangenvan het volk tellen niet mee. Toch Frankrijk moet nog een paar oorlogschepen leveren aan SU en Nederland misschien ook aan Venezuela. Zo heeft Holland in het verleden ook gedaan met de postbusbedrijven op de Antillen maar het werd wel toegelaten in Holland. Maar ja ze zoeken het maar zelf uit met America, toch.

 5. Laten die bannelingen.. de usa boycotten..
  Die die olie kopen uit venezuela

 6. Ik denk dat mensen die in staat zijn anderen te boycotten omdat ze niet hun zin hebben gekregen gevaarlijker zijn dan degene die ze willen bestrijden.
  Vraag me af wat ze dan gewild hadden, een oorlog starten omdat de consul niet uitgeleverd mocht worden?

 7. Ik mag aannemen dat Colina ook gaat oproepen om geen Polar meer te drinken in Venezuela en de US.

 8. Royal Dutch Shell  is al weer een tijdje een Engels bedrijf (incorporated in the United Kingdom) en de aandeelhouders? Investeringsmaatschappijen. Nederland heeft er weinig tot niks mee van doen, maar de historie leeft kennelijk voort.

  “As of January, 2013 the largest shareholder is Capital Research Global Investors with 9.85% ahead of BlackRock in second with 6.89%.”

  Aandelenbezit van meer dan 3% moet worden gemeld, dus iedereen zou beter moeten weten.
  Blijft toch leuk voor Nederland dat men het land zoveel invloed toedicht.

 9. Boycot tegen Shell en Heineken wordt aangespoord door Veppex. De zogenaamde politieke bannelingen die in de VS zitten, zeggen niets over de grote belangen van de Verenigde Staten die handelsbetrekkingen met Venezuela hebben. Het voorstel tot het boycotten van deze handel blijft uit.

 10. Zelf zitten ze hoog en droog en willen dat anderen hun problemen oplossen. No way!
  Dacht niet dat men vanwege een persoon een oorlog moet uitlokken met alle gevolgen van dien voor onschuldige mensen, die niet hoog en droog zitten in Miami of elders.

  Als je met boycot gaat dreigen kun je het wel vergeten.
  Ga maar zelf naar het front toe, als je durft!

 11. Toch merkwaardig dat Colina oproept tot boycotten van Shell en van Heineken en handelsrelaties tussen de Verenigde Staten en Venezuela, maar ook tussen de Verenigde Staten en Zuid-Amerikaanse bondgenoten voor hem niet bezwaarlijk is. De heer Colina van de Veppex vindt handelsrelaties met Venezuela en met Zuid-Amerika totaal geen probleem, als de relaties in het belang van de VS is.