• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

mugCURAÇAO – Op Curaçao is het eerste geval van chikungunya geregistreerd. Het gaat om een patiënt die mogelijk gestoken is door een mug op het eiland zelf. Tot nog toe kwam de ziekte vooral voor bij reizigers uit besmette gebieden in de Cariben en het noorden van Zuid-Amerika.

Chikungunya komt sinds oktober voor in het Caribisch gebied. Op Sint Maarten is sinds begin dit jaar sprake van een uitbraak van het virus. In juni werd het eerste geval geconstateerd op Bonaire. Op de andere voormalige Antilliaanse eilanden is de besmetting nog niet geconstateerd. In Suriname zijn intussen 31 gevallen van chickungunya geregistreerd.

Acht gevallen
De GGD op Curaçao maakt melding van mogelijk nog acht andere gevallen van besmetting, maar deze zijn nog niet bevestigd. De gezondheidsautoriteiten komen later vandaag met aanvullende details. Mogelijk wordt een voorlichtingscampagne opgetuigd.

Verspreiding
Het chikungunyavirus wordt overgebracht door de mug die ook het denguevirus verspreidt. De ziekte is niet dodelijk maar gaat gepaard met milde tot hoge koorts, huiduitslag en zware gewrichtspijnen. In combinatie met andere ziekteverschijnselen kan de ziekte wel de dood tot gevolg hebben. Tot nu toe is er nog geen vaccin tegen dengue of chikungunya.

Voorkomen
Besmetting is te voorkomen door ervoor te zorgen dat een mug niet kan steken. Naast muskietennetten en wordt aangeraden alert te zijn op stilstaand water in tuin en omgeving. Muggen broeden daarin. Het chikungunyavirus komt ook voor in Frankrijk, Italië, delen van Afrika en Zuidoost-Azië.

© Novum

4 reacties op “Eerste geval van chikungunya op Curaçao”

 1. Bij welk sushi restaurant is dit verkrijgbaar?

  Ik neem altijd de Tempoera of de Roxy, maar wil de chikungunya best eens proberen.

 2. “Besmetting is te voorkomen door ervoor te zorgen dat een mug niet kan steken”
  …….klinkt op zich wel vanzelfsprekend……

 3. NIET alleen de Chikungunya en Dengue-mug (aedes aegypti) kunnen de Chikungunya overbrengen.
  Alle steek/bijtmuggen die muggenspeeksel in de huid achterlaten kunnen natuurlijk ook na het zuigen van bloed van een drager van de chikungunya en/of denguevirus de ziekte ook overbrengen.
  Er bestaan talrijke soorten steek/bijtmuggen.

 4. NIET ALLEEN de Dengue-mug (witgestreepte poten) kunnen Chikungunya en Dengue overbrengen.
  Alle steek/bijtmuggen die speeksel in de huid kunnen achterlaten kunnen natuurlijk ook na het zuigen van bloed van een Chikungunya- en/of Dengue-virusdrager de ziekte ook overbrengen. Er bestaan talrijke soorten steek/bijtmuggen.