• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

zwartCURAÇAO – De Nederlandse experts die al dagen pogingen doen om het gebied waar vlucht MH17 neerstortte te bereiken vrezen dat het onveilig blijft in het gebied. Ze blijven proberen het rampgebied te bereiken, maar het is de vraag of het de komende dagen veiliger wordt.

Dat blijkt vandaag uit een verklaring van de missieleider, politiechef Pieter-Jaap Aalbersberg.

Vierde dag
Voor de vierde dag op rij is het Nederlanse team er niet in geslaagd onderzoek te doen op de crashsite. Er wordt vandaag ook geen nieuwe poging meer gedaan, meldt een woordvoerder. “De route is na verkenning door de OVSE te gevaarlijk bevonden.” Dat was de afgelopen dagen ook al het geval.

Gevechten
Een verkenningskonvooi bestaande uit twee auto’s van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa vertrok vanochtend vanuit Donetsk richting het rampgebied. Enkele kilometers buiten de stad werden ze echter staande gehouden door separatisten. De voertuigen mochten niet verder rijden, omdat in het gebied gevechten zijn tussen rebellen en het Oekraïense regeringsleger.

Staakt-het-vuren
De Oekraïense president Petro Porosjenko beloofde premier Mark Rutte (VVD) gisteren tijdens een telefoongesprek een staakt-het-vuren in het rampgebied. Voorwaarde daarvoor was dat de separatisten zich van de frontlijn moesten terugtrekken.

Onvoldoende
Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans (PvdA) liet vervolgens weten dat hij een staakt-het-vuren onvoldoende vindt als dat inhoudt dat alleen op de rampplek niet wordt gevochten. Het grote probleem is volgens de minister dat het front zich beweegt over de toegangswegen naar de ramplek. “Kiev mag niet kiezen voor een minimalistische interpretatie van de VN-Veiligraadsresolutie”, aldus Timmermans.

© Novum

www.versgeperst.com