• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

bursalen 160CURACAO – 248 Curaçaose jongeren zijn gisteren als bursaal naar Nederland vertrokken om te gaan studeren. Hun vlucht was vertraagd, maar toch kwamen de jongeren al vanaf het begin van de ochtend naar Hato om in te checken en wat laatste tijd door te brengen met familie. Caribisch Netwerk deed verslag.

Het aantal bursalen daalt de laatste jaren gestaag. In 2012 vertrokken er 297 bursalen naar Nederland, in 2013 daalde dit naar 263.

Elisa Koek spreekt met bursalen

Dikke truien
Zon, zee en familie zijn de dingen die de meeste jongeren gaan missen. Het idee van een echte winter in Nederland is voor hen iets waar ze liever niet over nadenken. “Ik heb jassen en dikke truien ingekocht”, vertelt Terrence (17) die gaat studeren in Rotterdam. “Ze komen in dozen naar Nederland dus ik hoop dat ze op tijd zijn.”

Eigen woning
Veel jongeren verhuizen vanuit hun ouderlijk huis rechtstreeks naar een eigen woning in Nederland. Een grote verandering, maar de meesten hebben er zin in. “Ik ben altijd zelfstandig geweest”, vertelt Germaine (19) die in Amsterdam gaat studeren. “Ik heb alle vertrouwen dat het goed komt. Het wordt moeilijk soms en ik ga mijn familie missen, maar het komt goed.

bursalen

9 reacties op “Bursalen beginnen aan nieuw avontuur”

 1. Als de Yu Korsow op Curacao al geen besef van normen en waarden toont hoe moet dat in Nederland dan.

  Ik zie ze massaal stoppende treinen instormen, in plaats van eerst de uitstappers de ruimte te geven.

  Ronduit asociaal.

 2. Dalakochi: of In Nederland Gedetineerd (ING), helaas de realitiet tegenwoordig.

 3. Na hun studie kunnen ze Ing achter hun naam zetten. In Nederland Geweest / in Nederland gestudeerd

 4. @Mady & @Zelfstandig Ondernemer
  Lekker positief zijn jullie…
  Dat is dus niet de manier om hun te motiveren.

 5. Ik wil wel dit aan de nieuwe studenten willen meegeven, om hun brieven en rekeningen op tijd te openen en te reageren want na de derde aanmaning wordt er deurwaarders op je afgestuurd en dan kunnen jou spullen direct in beslag worden genomen. Bij achterstallig huur van 3 maanden wordt je buiten gezet. Zit je in problemen zoek op tijd hulp en leer van de ervaringn van andere mensen die hier al langer wonen. Belangrijk is je ziektekosten verzekeringen dat is verplicht en ze sturen je niet betaalde rekeningen snel naar de incasso. Verder wens ik alle studenten sukses in hun studie.

 6. @Mady schreef op 29-07-2014 om 12:21
  “Het zal een cultuurshock voor ze zijn.”

  Nou, dat valt wel mee hoor. Cultuurshock is iets te sterk uitgedrukt, ook al valt niet uit te sluiten dat het voor enkelen een gedeeltelijke cultuurshock zou kunnen betekenen. Verscheidene van deze Bursalen zijn al eens eerder op vakantie en/of op familiebezoek in NL geweest. Dus een cultuurshock valt nog te bezien. Ze zijn bovendien beter voorbereid dan vorige uitzendingen.

  Ik weet niet of je het wist, maar sedert jaren 50 van de vorige eeuw is het een gewoonte van Curacaouse studenten om in NL door te studeren, dus zo nieuw is studeren in NL ook weer niet voor Antillianen. Het enige wat eigenlijk sinds jaren 80 als nieuw beschouwt kan worden is dat er veel meer studenten uit het minder gefortuneerde deel van de bevolking een kans krijgt om in NL verder te studeren. Vroeger draaiden de ouders veelal op voor de kosten. Gelukkig is het aantal Curacaoënaars dat verkiest om in de regio een studie te volgen sterk toegenomen, dit jaar gaan er maar liefst 200+ in Amerika, Costa Rica en Colombia studeren, zij zullen weinig of helemaal geen last ondervinden van enig cultuurshock. (;

 7. De bursalen allen succes en sterkte toegewenst met de omschakeling van Caraïbisch denken naar Europees denken.

  En ….. dikke truien en jassen importeren vanuit Caracao naar Nederland? Lijkt mij niet zo´n slimme onderneming!

 8. Bursalen beginnen aan nieuw avontuur , maar ze moeten wel in hetzelfde woestijn terechtkomt net als de eerdere Studenten .
  Dus na hun Opleidingen moeten ze dwalen in de maatschappij om werk te kunnen vinden om tegenlijktijd hun Studiefinanciering terugbetalen .
  Terwijl dat het is beter dat na één of drie maanden werken voor een upgrade na hun Studie kunnen de Studiefinanciering terugbetalingskosten aan de slag gaan

 9. Het zal een cultuurshock voor ze zijn.

  In Nederland wordt van je verwacht dat je wel op tijd komt en ook andere afspraken nakomt.

  Bovendien zijn de Nederlandse universiteiten anders dan de UNA, waar je al punten krijgt voor je aanwezigheid in de klas en je met weinig inspanning na het volgen van een MBO opleiding een HBO diploma krijgt.

  Maar ik wens hen veel succes, en hoop dat ze na, na de Nederlandse normen en waarden te zijn bijgebracht, terugkeren naar Curacao om ons eiland vooruit te helpen.