• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

regen 2 alphen ad rijnCURAÇAO – De politie heeft in Alphen aan den Rijn een straat afgezet omdat een dijk dreigt door te breken. De brandweer is met groot materieel uitgerukt, laat een woordvoerder weten. Voorlopig worden nog geen bewoners geëvacueerd.

Volgens journalist John van der Tol, die ter plaatse aanwezig is, wordt mensen inmiddels wel opgedragen om hun bezittingen naar de bovenste verdieping te verplaatsen. “‘Zandzakken worden inmiddels gevuld en omstanders bieden helpende hand”, laat hij weten.

Regenbuien
Het water loopt inmiddels over de dijk aan de Dijksloot in de Zuid-Hollandse plaats. De aangrenzende straten staan daardoor blank. Hevige regenbuien hebben ervoor gezorgd dat in Alphen aan den Rijn in ruim twaalf uur tijd ruim twee keer de maandhoeveelheid aan regen is gevallen. Sinds gisteravond gaat het om zo’n 160 millimeter, terwijl normaal in juli tachtig millimeter valt. Ook in andere plaatsen viel al meer dan honderd millimeter water. Een woordvoerder van weeronline.nl verwacht dat de grens van tweehonderd millimeter maandagmiddag zeker wordt gehaald.

Code oranje
Het KNMI heeft voor de provincies Noord-Holland, Zuid-Holland, Utrecht en Noord-Brabant code oranje voor extreem weer afgekondigd. Vanwege de zware regenval kampen en het westen midden van het land veel wateroverlast. Maandagmiddag komen opnieuw buien tot ontwikkeling.

Hulpdiensten
De hulpdiensten hebben hun handen vol aan het regenwater. De veiligheidsregio’s hebben sinds maandagochtend honderden meldingen gekregen van ondergelopen straten, huizen en tunnels. Een woordvoerder van de veiligheidsregio in Brabant raadt mensen aan om binnen te blijven. Het contrast met de provincies Groningen en Drenthe is overigens groot. In Groningen is het zelfs zomers warm met veel zon.

Foto’s: John van der Tol
regen alphen ad rijn

© Novum

www.versgeperst.com