• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

vlag venezuelaCURAÇAO – De beoogde Venezolaanse consul-generaal voor Aruba, Hugo Carvajal, is na een verblijf van drie dagen in de KIA-gevangenis weer vrijgelaten. Hij is met een privévliegtuig opgehaald op de luchthaven van Aruba en ondertussen ook al aangekomen in Caracas.

Daar werd hij verwelkomd door zijn familie en de echtgenote van de Venezolaanse president Maduro, meldt Caribisch Netwerk.

Diplomatieke immuniteit
In een communiqué van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken dat in Caracas werd voorgelezen staat dat de generaal diplomatieke onschendbaarheid genoot op basis van artikel 13 van het Verdrag van Wenen inzake Consulaire Zaken. In het communiqué werd ook erkend dat de arrestatie van de generaal op Aruba een inbreuk inhield op de internationale afspraken betreffende diplomatieke immuniteit.

Drugshandel
Carvajal werd afgelopen woensdag in Oranjestad gearresteerd op verzoek van de Amerikaanse autoriteiten die hem verdenken van drugshandel. Hij verbleef toen al geruime tijd op het eiland.

Vrijlating
Tijdens een persconferentie gistermiddag maakten de Arubaanse minister van Justitie Artur Dowers en hoofdofficier van Justitie Peter Blanken bekend dat de Nederlandse minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans vandaag de vrijlating van Carvajal had bevolen.

‘Novum’
Hoofdofficier Blanken noemt het besluit van minister Timmermans ‘een novum’. Eerder in de middag ontkende hij nog stellig de aanhoudende nieuwsberichten uit Venezuela dat Nederland Carvajal als geaccrediteerd diplomaat beschouwt en dat hij binnen enkele uren zou worden vrijgelaten.

Geen toegang
Blanken zou kort daarna zijn gebeld met het bericht dat Carvajal consul is, maar daarnaast door Nederland tot persona non grata wordt verklaard en geen toegang meer krijgt tot welk land in het koninkrijk dan ook. Minister Dowers zegt dat hij niet weet waarom Carvajal tot persona non grata is verklaard. “Dat is een vraag voor minister Timmermans.”

Nieuwe consul
In februari gaf minister Timmermans in antwoord op Kamervragen toe, ervan op de hoogte te zijn dat Carvajal al sinds 2008 op de Specially Designated Nationals and Blocked Persons List van de Treasury Department van de Verenigde Staten stond. Hij gaf toen ook te kennen dat er geen aanvraag was binnengekomen vanuit Venezuela voor goedkeuring van een nieuwe consul. Dit herhaalde de minister tijdens zijn bezoek aan Aruba in juni. Omdat er geen verzoek was binnengekomen, was het beantwoorden op de vraag of iemand als Carvajal wel goedgekeurd kan worden, niet aan de orde zei Timmermans toen. Minister Dowers verklaart dat de Amerikaanse autoriteiten nu ‘erg teleurgesteld zijn’ en dat op het hoogste niveau met hun zal worden gepraat om ervoor te zorgen dat de samenwerking op justitieel niveau geen schade oploopt.

4 reacties op “Carvajal vrijgelaten, vertrokken uit Aruba”

 1. Ze moeten de Antillen niet gebruiken voor hun politieke rotzooi, laten ze zelf hun problemen oplossen. Venezuala blijft toch ons buur.

 2. Het was een held…?!

  Venezuelan President Nicolas Maduro said he was satisfied with the release of the general consul Hugo Carvajal, who he said was falsely accused of drug trafficking by the United States

  “Hugo Carvajal broke world records by arresting over 75 heads of drug trafficking organizations,” said Maduro during the second day of the Third National Congress of the PSUV. Carvajal was standing next to Maduro in the presence of the 985 delegates of the ruling party participating in the political event.Maduro said Carvajal was an innocent victim of “lies fabricated” against him by Western media.

 3. Nederland (Koninkrijk der Nederlanden) heeft 9 oktober 2013 excuses aangeboden aan Rusland wegens schending van het Verdrag van Wenen door de arrestatie van de Russische diplomaat Dmitri Borodin. Uitgerekend Minister Buitenlandse Zaken Frans Timmermans bood excuses aan.
  Rechter Wersch die geacht wordt regelingen en verdragen te kunnen uitleggen, beweert dat zij zorgvuldig te werk zal gaan en beslist vervolgens dat Hugo Carvajal geen diplomaat is.
  Het koninkrijk maakt zich keer op keer ongeloofwaardig in betrekkingen met buitenland.
  Na zijn vrijlating heeft Hugo Carvajal verklaard dat de rechter en de Arubaanse Procureur Generaal corrupt zijn. Koninkrijk staat negatief in wereldnieuws.
  Dat Carvajal nooit meer toegang tot Aruba of het Koninkrijk krijgt is alweer stoere taal die maar enkelen overtuigt. Excuses afkomstig van Koninkrijk aan Venezuela volgt binnenkort of zijn ongemerkt al aangeboden.

 4. Artikel 13? (zie onder). Dan is de diplomatieke uitweg geweest dat ze hem toch even met terugwerkende kracht hebben geaccepteerd in zijn status van consul en ja, dan geldt de immuniteit. Gauw de formele aanvraag op vorige week zetten..gut hij ligt er toch..dan snel het fiat erop. Gut hij was blijven liggen..en administratief klopt het allemaal. Smetje met de USA wegwerken, maar bij Venezuela zal de schrik er wel inzitten.
  ——
  Article 13
  1. The head of the mission is considered as having taken up his functions in the receiving State either when he has presented his credentials or when he has notified his arrival and a true copy of his credentials has been presented to the Ministry for Foreign Affairs of the receiving State, or such other
  ministry as may be agreed, in accordance with the practice prevailing in the receiving State which shall be applied in a uniform manner.
  2. The order of presentation of credentials or of a true copy thereof will be determined by the date and time of the arrival of the head of the mission.