• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

Andre BosmanCURAÇAO – De verhoudingen in het Koninkrijk raken volgens VVD-Kamerlid André Bosman ernstiger verstoord door alle geruchten en emotionele uitspraken die momenteel gedaan worden in het conflict tussen Aruba en de Rijksministerraad. Dat meldt Caribisch Netwerk.

“Pas op met emotionele uitspraken, die niet per se waar zijn, en met stemmingmakerij. Hou het zakelijk”, aldus Bosman.

Speculaties
In de media wordt deze dagen volop gespeculeerd over de reden dat gouverneur Fredis Refunjol van Aruba begin deze week de begroting niet heeft getekend en naar Nederland is gereisd na het verschijnen van de eerste resultaten van een onderzoek naar de begroting.

Strafbaar
Premier Mike Eman zei hier eerder over dat de gouverneur te horen zou hebben gekregen dat hij mogelijk strafbaar is als hij wel zou tekenen. “Eman is een emotionele man”, zegt Bosman. “Dat geeft hij zelf ook toe. Maar dat soort uitspraken moet je niet doen. Als je dat te vaak doet, diskwalificeer je jezelf als premier. Dat is onverstandig. Eman heeft ook gezegd dat de VVD de eilanden haat. Maar dat is niet waar en dat weet hij ook. Ik hou van de eilanden, maar de financiën moeten wel op orde.”

Rutte
Het Antilliaans Dagblad schreef gisteren dat het mogelijk premier Mark Rutte was die de gouverneur op artikel 25 van het reglement zou hebben gewezen, waarin de strafbaarheidsbepalingen staan. Bosman vindt dit soort uitlatingen ‘schadelijk’ voor de verhoudingen in het Koninkrijk. Hij heeft deze week niet met Rutte gesproken, omdat deze druk is met de nasleep van de crash van de MH17. Maar Bosman gelooft niet dat zijn partijgenoot zoiets gezegd heeft: “Dit is stemmingmakerij. Kom dan zwart op wit met bewijs. Anders is het ‘hearsay’. Dit is beschadigend voor de voorzitter van de Rijksministerraad, premier Rutte.”

Begroting
Bosman vertrouwt erop dat de gouverneur van Aruba bezig is zijn afweging over de begroting van Aruba in alle rust te maken en is ervan overtuigd dat de Arubaanse regering de kans krijgt om maatregelen te nemen om de financiën op orde te krijgen. “Maar dat moet dan wel gaan gebeuren. Af en toe denk ik dat Aruba nog steeds niet helemaal inziet dat de hoogte van de staatsschuld echt een groot probleem is. Ik ben blij dat de Rijksministerraad nu doorpakt. Ik heb – als een van de weinigen – continu aangegeven dat de begroting van Aruba een punt van zorg is. Dat weet Eman ook, dus dat is geen verrassing.”

Kredietwaardigheid
Dat kredietbeoordelaar Fitch Ratings de status van Aruba woensdag bijstelde naar BBB-, laat volgens Bosman zien dat er echt reden tot zorg is. “Zij zeggen ook dat de financiën van Aruba niet haalbaar zijn. Het idee dat Aruba straks toegaat naar een ‘junk’-status is echt schandalig binnen het Koninkrijk.”

1 reactie op “‘Stemmingmakerij slecht voor verhouding Aruba-NL’”

 1. De – overbetaalde adviseurs – die maandelijks op staatskosten per business-class heen en weer pendelen, van Aruba tot de meest vreemde landen ter wereld. Die “adviseurs” zullen Eman nooit een spiegel van de werkelijkheid voorhouden. Ze zouden hun baantje kwijtraken. Ook bibberen ze bij de gedachte dat de regering zal vallen. Dan zijn ze per direct hun baantje kwijt

  Dus iedereen roept, tegen beter weten in dat het allemaal wel goed komt. De Quick scan klopt niet, De rating van Fitch deugd niet, de algemene bank kan niet rekenen en ga zo maar door. Feit is dat met spoed een staatslening uitgeschreven moet worden. Waarom…om eerdere lenigen en rentes te betalen.

  Dat noemen ze in goed Nederlands: “het ene gat vullen met het andere”. Door de downgrading van de ratingbureaus worden de rentes op nieuwe schulden alleen maar hoger en dat betekent voor Aruba weer meer lenen, Dat spelletje stop een keer, en dan is over en uit. Hopelijk kijkt Eman op tijd in de spiegel. Hopelijk ziet hij dat Nederland een vriend is. Een goede vriend.

  Welke Hieronymus schreef ook alweer:

  “Een vriend, die mij mijn feilen toont,
  Gestreng bestraft, en nooit verschoont,
  Heeft op mijn hart een groot vermogen.
  Doch`t laag gemoed, dat altoos vleit,
  Verdenk ik van baatzuchtigheid;
  Ik kan zijn bijzijn niet gedogen.”