• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

davidCURAÇAO – Het dodental in de Gazastrook is gisternacht flink opgelopen. Zeker 74 mensen kwamen in de nacht en vroege ochtend om, liet het Gazaanse ministerie van volksgezondheid weten. Daarmee komt het dodental in Gaza vooralsnog uit op 702.

Vijf Israëlische militairen kwamen ook om, waarmee het aantal Israëlische slachtoffers voorlopig uitkomt op 34.

Khan Younis
Het Israëlische leger raakte onder meer slaags met militairen aan de rand van de stad Khan Younis. Terwijl de gevechten in de straten woedden sloegen opnieuw honderden burgers op de vlucht, die een schuilplaats zochten in een van de scholen van de Verenigde Naties in het gebied. “De vliegtuigen en luchtaanvallen zijn overal”, zei een inwoner van Gaza. “Ze treffen onze huizen, die op ons instortten.”

staakt-het-vuren
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry en VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon proberen ondertussen nog steeds een staakt-het-vuren te bewerkstelligen. Volgens Kerry zijn er vorderingen gemaakt, maar is er nog veel werk te verzetten. Kerry gaf aan dat onderhandelingen de enige keus zijn. “We doen dit om een simpele reden: de mensen in de Palestijnse gebieden en de mensen in Israël leven met de constante dreiging van geweld”, zei Kerry. “Hier moet een eind aan komen, voor iedereen. We moeten een weg naar voren zien te vinden. En dat kan niet door middel van geweld worden bereikt.”

Egypte
Egypte, dat net als Kerry en Ban probeert te bemiddelen tussen de strijdende partijen, stelde eerder al een bestand voor. Israël ging akkoord, maar Hamas wees het af omdat het niet voorziet in het heropenen van de grenzen tussen Gaza enerzijds en Israël en Egypte anderzijds. Hamas-leider Khaled Mashaal benadrukte in een speech nogmaals dat het heropenen van de grenzen een eis is waar niet over te onderhandelen valt. “Als het aankomt op de machtsbalans in deze crisis tussen ons en Israël, zijn zij de beulen, de agressors, de bezetters, de kolonisten. Wij zijn de ware eigenaren van dit land”, aldus Mashaal.

Hamas
Israël eist op zijn beurt dat de militaire capaciteiten van Hamas flink worden ingeperkt, om een herhaling van de raketbeschietingen op Israël te voorkomen. Mashaal wijst deze eis echter van de hand. “Sommigen praten stiekem over het ontwapenen van het verzet. Maar niemand kan het verzet de wapens ontnemen.”

© Novum

www.versgeperst.com