• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

vlag uocCURAÇAO – “De University of Curaçao (UoC) kan al jaren niet aan haar betalingsafspraken voldoen.” Dat maakte de universiteit gisteren bekend. Het opleidingsinstituut heeft een schuld van 15 miljoen gulden bij pensioenfonds APNA, de sociale verzekeringsbank SVB en de Ontvanger.

“De APNA en SVB hebben reeds aangekondigd beslag te leggen indien wij niet aan onze betalingsverplichtingen voldoen”, aldus de UoC.

Financiële problemen
De universiteit heeft al jaren te kampen met grote financiële problemen. Er zouden volgens de opleidingsinstelling een aantal zaken ten grondslag liggen aan deze opgebouwde schuld. Zo is de overheidssubsidie verminderd van 18 naar 13,8 miljoen gulden. Daarnaast vormt de accreditatie door de Nederlands Vlaamse Accreditatie Organisatie (NVAO) een hoge jaarlijkse kostenpost. De kosten voor 2015 en 2016 bedragen 1,3 miljoen gulden. De nieuwe tarieven voor het collegegeld zouden volgens de UoC relatief laag zijn in vergelijking tot lokale particuliere instituten voor hoger onderwijs en Nederlandse universiteiten.

Collegegeld
In een persverklaring benadrukt de UoC dat zij niet bevoegd is om collegegelden vast te stellen. “Het is een wettelijke bevoegdheid van de minister van Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Sport (OWCS). Ook geven ze aan dat het collegegeld sinds 2008 niet meer is aangepast. Dit ondanks de inflatie, de grote toename van het aantal studenten en de aangeboden opleidingen en de daarbij gepaard gaande stijging van de operationele kosten. “Dit heeft dan ook bijgedragen aan de jaarlijkse verliezen van de universiteit”, aldus de universiteit.

12 reacties op “‘UoC heeft schuld van 15 miljoen gulden’”

 1. Laten we de UNA gewoon sluiten, deze kost ons handen vol geld en produceert alleen MBO geslaagden. Dit eiland is te klein voor een universiteit terwijl het niveau van de instroom ook absoluut ongeschikt is.

  Van een kennis bij Citco weet ik dat ze daar sollicitaties met een CV met een UNA diploma erop meteen in de afvalbak gooien.

 2. Misschien is het tijd om een kijkje te gaan nemen in de boeken en management van UoC

 3. Vorig jaar juli in Versgeperst…

  “…..Rector magnificus Francis de Lanoy wijdde in zijn speech ook enkele woorden aan de moeilijke financiële situatie van de universiteit, die inmiddels al enkele jaren duurt. ..”

  En dat terwijl er toch heeel veel (PS) ministers van Onderwijs zijn geweest.
  Maar ze gingen te snel met (goed Apna) pensioen, voordat ze eigenlijk begrepen wat er aan de hand was. Tja… De PS heeft andere prioriteiten en de kinderen van politici studeren in buitenland. Dus..

 4. De ambtenaren hadden een groot probleem vandaag vanwege de minuut stilte wegens de vliegramp.

  Wat moesten ze de andere 479 minuten van hun werkdag nu doen?

 5. @C. Obispo, meerderheid van de ambtenaren werkt vrijwel niet, verdiend te veel en is politiek geplaatst.. Eigenlijk verdienen jullie geen leuk pensioentje.. Laat ze maar de APNA pensioenen halveren en het geld terug geven aan het volk!

 6. Het APC (APNA) is geen filantropische instelling ofwel een organisatie dat uit menslievendheid geld weggeeft. Ieder pensioenfonds doet aan investeringen/leningen verstrekken met als uiteindelijke doel van het te ontvangen rentes aan hun verplichtingen te voldoen. En dat is niet zelfzuchtig van karakter.

 7. Het ene brengt een negatieve kettingreactie teweeg. Het Algemeen Pensioenfonds Curaçao, een derivaat van voorheen Het algemeen Pensioenfonds van de Nederlandse Antillen, is afhankelijk van rentes verkregen en te verkrijgen van investeringen en leningen om aan haar verplichtingen te voldoen, waaronder uitbetaling overheidspensioenen. Logisch dat de APNA beslag wilt leggen op de UNA, immers ons pensioen en andere verplichtingen lopen gevaar. Je kunt moeilijk Piet kopen en Piet verkopen. Laat de APNA met rust met jullie broekzak vestzak financiële perikelen a.u..b.

 8. Ik ben eigenaar van een restaurant en ik heb een schuld opgebouwd die ik niet meer kan betalen. De oorzaak die ik aangeef is dat ik de laatste jaren steeds meer klanten erbij heb gekregen die bij mij komen eten. Vreemd toch?
  Toch doet de UoC hetzelfde met de redenering dat het aantal studenten dat zich inschrijft steeds groter wordt. Net als bij het voorbeeld van het restaurant betekent dat toch ook meer inkomsten?

 9. Stormregen van een schuld van 15 miljoen gulden ,maar de bewolking was om de universiteit UoC afschrappen om overbruggen naar de Nederlandse Universiteiten net als vroegere tijden !!

 10. In vergelijking tot lokale particuliere instituten voor hoger onderwijs en Nederlandse universiteiten is het nivo ook lager bij de UoC.

  Leerkrachten verdienen te veel en leveren weinig. Dankzij de cleansing van Schotte heeft UoC veel dure rechtzaken verloren die door de UoC moest worden betaald en uiteindelijk door de studenten. Ook een dure en onnodige naamsverandering.. en de politiek.. die kijktnu de andere kant op.

 11. Voor dergelijk financieel wanbeleid zouden bestuurders de gevangenis in moeten draaien, inclusief Raad van (geen) Toezicht (mr. Flocker en kornuiten). Particuliere onderwijsinstellingen worden direct met boetes en beslagen belaagd als ze 1 maandje achter zijn met betalen, schandalig dit. Allemaal omdat ze niet daadkrachtig durven in te grijpen, de schuld zo hoog laten oplopen en dan hopen dat ze er makkelijk vanaf komen.

 12. Ik ben ambtenaar en lees nu dat mijn pensioen bij de APNA in gevaar is door het financiele wanbeleid bij de UNA.

  Ik ga ervan uit dat ik hier niet de dupe van wordt en dat het UNA personeel wordt gekort op hun pensioen als hun premies niet voldaan worden.