• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

zwartCURAÇAO – De eerste vlucht met slachtoffers van de vliegramp landt naar verwachting morgen in Eindhoven. Dat heeft premier Mark Rutte (VVD) vandaag gezegd tijdens een persconferentie op het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In Charkov worden momenteel voorbereidingen getroffen voor het transport naar Nederland. Zodra een aantal slachtoffers klaar is voor transport, vertrekt een Nederlands Hercules-vliegtuig naar Eindhoven. Het streven en op dit moment de verwachting is dat morgen ‘in de loop van de dag’ het eerste vliegtuig naar Nederland vliegt, zei Rutte.

Identificatie
De lichamen worden daarna overgebracht naar de Korporaal van Oudheusdenkazerne kazerne in Hilversum. Daar worden ze geïdentificeerd. Zodra de identiteit van een slachtoffer bekend is, wordt als eerste de familie geïnformeerd. De premier zei dat het proces van identificatie soms snel, maar ook weken of zelfs maanden in beslag kan nemen.

‘Fasegewijs’
Het ‘fasegewijs’ overbrengen van de slachtoffers gaat door tot alle slachtoffers uit de koeltrein in Nederland zijn aangekomen. Dat gebeurt in stappen, om ervoor te zorgen dat de identificatie in Nederland zo snel mogelijk kan plaatsvinden, zei Rutte.

Charkov
De koeltrein met de slachtoffers is vandaag aangekomen in Charkov. Het is onduidelijk hoeveel slachtoffers daarin liggen. Het aantal van 282 dat wordt genoemd is ‘onbevestigd’, zei Rutte. Het kabinet houdt er ernstig rekening mee dat niet alle slachtoffers in de trein liggen. Daar is ‘alle aanleiding’ toe, zei Rutte. Het vinden van de achtergebleven slachtoffers en de persoonlijke bezittingen op de rampplek heeft daarom alle aandacht.

Zwarte dozen
Rutte zei verder dat de zwarte dozen van de rampvlucht zich ook in de trein bevinden. Nederland heeft op verzoek van Oekraïne de leiding over het onderzoek gekregen.

© Novum

www.versgeperst.com