• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

RechterCURAÇAO – De inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus wordt bij het Stadhuis gehouden. Niet bij marinekazerne Suffisant of marinebasis Parera. “De president van het Hof wil geen Afghaanse toestanden”, legt minister van Justitie Nelson Navarro uit tegenover Caribisch Netwerk.

Uiteindelijk is het de president van het Hof die beslist. “Er is tijdig overleg geweest met het ministerie van Defensie. Zij hebben echter een protocol waarbij er verregaande beveiliging is. De zittingsrechter en de president van het Hof willen deze ‘Afghaanse toestanden’ niet en stelden dat we niet zo ver hoeven te gaan. De tijd begon inmiddels te dringen en toen heeft de Hofpresident de knoop doorgehakt”, verklaart Navarro.

Personeel
De uitleg van het Hof is anders. “Het bleek dat er voor die week onvoldoende personeel is om Suffisant te bemannen. Het is defensieterrein en anders dan elders op Curaçao is de marechaussee daar met de beveiliging belast. Voor die week was er te weinig menskracht beschikbaar. Vervelend, maar het is niet anders”, legt persrechter van het Hof Mauritsz de Kort uit. De marechaussee verwijst voor uitleg naar Defensie, dit ministerie verwijst weer door naar het Hof.

Andere oplossing
Minister Navarro windt er geen doekjes om: “Zeker, ik had liever een andere oplossing gehad. Ik maak me zeker zorgen om de veiligheid, omdat we weten om wat voor megazaak het gaat en wat voor mensen er achter zitten. Als ze een parlementariër en plein public kunnen vermoorden, zijn ze tot alles in staat.”

Inhoudelijke behandeling
Op 4 augustus begint de inhoudelijke behandeling van de zaak Magnus, waarbij vier verdachten van de moord op politicus Helmin Wiels terecht zullen staan. Een week lang duurt deze inhoudelijke behandeling, die uiteindelijk dus gewoon bij het Stadhuis in Punda wordt gehouden. Niet alleen Navarro maakt zich hierom zorgen, ook coalitiepartij PAIS heeft inmiddels meerdere oproepen gedaan om de locatie alsnog aan te passen.

Toeristisch plaatje
PAIS voorziet verkeersproblemen in de binnenstad, omdat er veel belangstelling is voor de zaak. Bovendien is het niet goed voor het toeristische plaatje, stellen Alex Rosaria en Mike Franco. Maar het laatste woord is aan de president van het Hof, en die lijkt vooralsnog zijn beslissing niet terug te willen draaien.

Wettelijke beperkingen
“We zijn druk bezig met de logistieke en personele gevolgen en de uitdagingen die je hebt omtrent de veiligheid”, vertelt De Kort. Op de vraag of die personele problemen bij de marechaussee niet op te lossen waren, zegt hij: “Er is wel gekeken naar de optie om de zitting later te houden, maar we hebben te maken met wettelijke beperkingen. Voor een eventuele verplaatsing naar een latere datum moet de verdediging medewerking verlenen. Na overleg met de advocaten van de verdediging is besloten de zitting toch op 4 augustus te houden, wegens logistieke en persoonlijke bezwaren.”

Ongewenst voorwerp
Bij de vorige zitting in de zaak Magnus, in december vorig jaar, zou één van de bezoekers een voorwerp mee naar binnen hebben willen nemen dat daar niet hoort. Om wat voor voorwerp het gaat, maakt het Hof niet bekend. “Er is bij één iemand inderdaad iets aangetroffen door de politie, dit is uiteindelijk de zaal niet binnengekomen. Alle zittingen zijn geëvalueerd met de politie en het Vrijwilligerskorps Curaçao, en daaruit bleek dat de maatregelen die getroffen werden afdoende zijn.”

4 reacties op “Geen Afghaanse toestanden bij zitting Magnus-zaak”

 1. Het Hof, het OM , de hele justitiële keten: wie fronst zijn/haar wenkbrauwen niet
  met enige regelmaat als je hun handelen en vonnissen gedurende een aantal jaren hebt gevolgd.
  “De tijd begon te dringen” zei de president van het Hof. Maar dat deze zaak begin
  Augustus op de rol stond,wist hij toch al maaaaaaanden ? In die tijd niks gedaan, pas op het laatst over na gaan denken? ( zo verging het mij ook vroeger met mijn huiswerk, maar ja ik was toen een puber wiens hersenen nog niet volgroeid waren!)
  Een krachtig, duidelijk en onwrikbaar rechtssysteem is altijd belangrijk maar van het grootste belang nu op dit eiland.

 2. Nadat er gebeurd was wat iedereen behalve het hof verwachtte met Pretu in Barber maakt het hof weer een blunder.
  Alsof Nederland een hulp verzoek m.b.t de beveiliging van de zaak rondom een politieke moord in het koningrijk niet zal inwilligen. Alsof Suffisant kwa militair opzicht niet veel beter te beveiligen is als de binnenstad.

  Als de overplaatsting van Pretu al stonk, wat about this?

 3. Gewoon op Klein Curacao vast zetten. Makkelijk te beveiligen..

 4. Houd Carlos Monk in de gaten.