• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

wapenCURAÇAO – Het Openbaar Ministerie (OM) gaat per 1 september hogere straffen eisen bij illegaal vuurwapenbezit. Dit in het kader van ‘Ta Basta Awor’, het noodplan van de overheid om geweldscriminaliteit tegen te gaan. Dat meldt het OM.

Tot en met 31 augustus kunnen er van 07.00 tot 18.00 uur straffeloos vuurwapens worden ingeleverd bij de Tempel Emanuel. “Wij zullen u niet vervolgen voor illegaal vuurwapenbezit. Wij geven u zelfs 100 gulden voor elk echt vuurwapen”, schrijft het OM in een persverklaring. Na deze periode wordt er harder opgetreden tegen illegaal wapenbezit.

Verdere maatregelen
Naast deze maatregelen wordt er vanaf nu ook preventief gefouilleerd. “Preventief fouilleren deden we al. Maar nu gebeurt het nog vaker en overal op het eiland. Dit betekent dat u als burger daar last van kunt hebben. Wij vragen u om begrip voor deze acties. Het terugdringen van illegaal vuurwapenbezit is in het belang van ons allemaal”, aldus het OM. Daarnaast komt er ook een anonieme tiplijn, waar je informatie kan geven over illegale vuurwapens van anderen. De tipgever wordt beloond als er inderdaad een vuurwapen wordt gevonden. Ten slotte wordt met ingang van 1 september het Atrako Team versterkt met tien rechercheurs van de Marechaussee.

Meer informatie
Voor meer informatie kan je vanaf morgen contact opnemen via telefoonnummer 0800 TA BASTA. Wapens kunnen ook worden opgehaald.

8 reacties op “Hogere straffen illegaal vuurwapenbezit”

 1. Roberto, wees positief en geef dhr. N. Navaro een van uw goede opgekropte? raadgevingen wat te doen. Ik lees alleen maar afwijzingen.

 2. Veel reacties zie ik. Schijnbaar hebben wij op de Antillen en in Nederland vele ( anonieme? ) experten waardoor ik mij af vraag waarom geen van allen aan de heer N. Navaro hun expertise als voorbeeld stellen. Maar ja, iets moet aan de urgente karakter gedaan worden. Of is hier op zijn plaats,:” De beste stuurlui staan wal’? Sta toch op, treedt naar voren en geef je positieve inbreng aan het geheel. Misschien dat er van de vele critici – positie- en negatieven – er enkele als geldschieters of filantropen willen fungeren.

 3. Nelson o Nelson. Kijk jongeman, vuurwapens doden niet, dat doen mensen. Volgens deze zienswijze doodt een vuurwapen, hoewel het gemaakt is om te doden, niet zomaar uit zichzelf. Iemand moet de trekker overhalen, per ongeluk of met opzet. Of niet?Natuurlijk, zo zeggen sommigen, maken vuurwapens het mensen wel “makkelijker” om mensen te doden. Dus niemand kan een moord wapen kwalijk nemen. Vergeet niet dat velen die momenteel een vuurwapen bezitten, hun wapen(s) willen behouden, hoe hoog de prijs daarvoor ook is. De onveiligheid lacht de burgers toe, maar men moet zich ook kunnen verdedigen. Wetten en regels worden in eigen hand genomen. Maar Nelson, vergeet niet dat in de meeste gevallen waar strengere controles worden gehouden, het wapenbezit ook steeds meer en meer toeneemt. Kijk ‘ns naar Japan. Hoewel Japan strikte wetten tegen particulier wapenbezit heeft, zijn er volgens de politie enorm veel illegale vuurwapens in het land gekomen. Controle en preventief fouilleren is allang van de lijst geschrapt. Het is onbegonnen werk, een rieten mand vullen met water. Vergeet ook niet dat Venezuela, Colombia, Santo Domingo, Puerto Rico etcétera, een steenworp gelegen zijn van Curacao. Samen circuleren daar miljoenen wapens. Drie (3) kwartier, hooguit een uur met een go-fast boat, en HOPPA. Waarom zou jij Nelson, een koe slachten als jij een pond biefstuk bij de slager kan halen? Waarom zo moeilijk maken? Je gaat niet vakkundig te werk beste kerel. Je bedoelt het goed, zeer zeker, maar het lukt niet op die manier. Kijk, met vuurwapens inleveren tegen een beloning van fls.100 (nog niet ‘ns genoeg voor een goede paranda) creëer je “onbewust” een “vuurwapenhandel”. Jouw campagne zorgt ervoor dat er honderden vuurwapens van de straten “verdwijnen”, maar brengen ook sommigen ertoe “goedkope” vuurwapens te kopen (uit bovengenoemde landen) om die in te leveren en winst te maken. En als iemand 5 of meer wapens inlevert, kan en mag men niet vragen hoe hij aan zoveel wapens komt. Het is toch een campagne???Logisch toch? En ik garandeer jou Nelson, dat een heleboel mensen die ’s morgens één of meerdere vuurwapen inleveren, ’s middags nog steeds één of meerdere vuurwapens hebben om door anderen te laten inleveren. Tatááááááááááá.

  P.S. Een campagne om oorlogstanks, mortieren, handgranaten, AK’s, vlammenwerpers. bazooka’s, straalvliegtuigen etc.etc. in te leveren tegen geld, kan óók een hulp zijn tegen crimi’s op Curacao.
  Maar goed, succes ermee.

 4. 2 keer geplaatst.. Excuus. Website bleef hangen bij de eerste keer.
  De 2e versie is een beetje een samenvatting.

  En ja ja toeristen. of mensen die tijdelijk komen.
  Nou sommigen van hen zijn dus soms precies diegenen die je wilt signaleren niet waar.

  Ze kunnen eenvoudig een tijdelijke pas laten maken op de airport bijvoorbeeld.
  Als je gaat skieen heb je ook zo’n ding om je nek hangen niet waar. Een beetje bedrijf maakt ook zelf pasjes voor toegangs controle.
  De USA kom je ook niet meer binnen zonder foto en vinger afdrukken. Dus zo’n kaartje printen. Is voor uw en onze veiligheid niet waar. En tja belasting.. ook. Kassa.

  Maar laten we met echte oplossingen komen.

  Dat digitale rijbewijs of Cedula met een op “beperkte afstand” rif chippie. Wat echt niet zo veel meer kost. Heeft natuurlijk vele mogelijkheden….
  Moet je ook gewoon altijd bij je houden. Geef de politie zo’n scannertje en ze kunnen op aftand uitlezen wie je bent en hoe je er uit moet zien. En daar staat dan oek eventuele “extra info”.. bij…
  En het Illegalen problem ook meteen opgelost.
  Zijn we meteen af van al die flauwe kul. Gevangenen krijgen tijdelijk intern chippie.
  Net als dure husidieren. Lopen ze weg dan hoeven we niet met helcopters en “snuffel militairen te gaan zoeken.

  Kijk dan zetten we ons meteen ook echt op de land kaart van deze wereld.
  Super reclame.

  Ja het gaat ver maar veel mensen kunnen dan wel rustig gaan slapen en weer lachen.

  Maar please please administratief oplossen niet niet via justitie.

 5. Hogere straffen werkt niet. 3 strikes system USA met oplopende samnvoegbare feiten en levenslang voor een paar gram wiet daar komen ze ook op terug.

  Anonieme tiplijn en beloning ? Hoe doe je dat. “dank u voor uw melding” spreek na de pieptoon uw naam en bankrekening nummer en telefoon in, we komen er dan zo snel mogelijk op terug..

  Fouilleren perfect. Maar je moet mensen wel eerst staande houden.
  Zijn bepaalde plekken wapen gevoeliger permanent controle. Zijn bepaalde plekken overval gevoeliger permanent controle.

  Machettes ook in de wapen lijst.

  Rijbaan blokkering Voorzieningen zoaiets als de “Bus” paaltjes ….. Aftsand bediening met Camera’s central bediend. aangesloten op het Controle China camera plan van Meneer Navarro” Niks scheuren door wijken en wilde achter volgingen. paaltjes om hoog er voor en achter. Integreren in rotondes of verkeerslicht installaties. Stoplichten op rood. alarm met licht boem paaltjes.

  Controleer op vaste punten elke 3e of 5e auto of zo. en snachts op plekken gewoon elke.

  Heb je echt ballen. Niks stomme belasting sticker meer
  Digitaal Rijbaan vignet. Zoiets als “Sun state” USA voorbeeld, tol poortjes. Dus een digital remote uitleesbaar kenteken voor elk voertuig. Dus ook motoren en Scooters. Wil je echt mooi GPS erbij. Koppel ook de wegenbelasting en verzekering er aan. Beetje extra optie start onderbreker die op verschillende soorten id’s kunnen werken. Rif chip in rijbewijs en id bevoorbeeld. Geen geldig rijbewijs, auto start niet. Scheelt weer wat doden per jaar nietwaar….
  Onverzekerd zonder wegen belasting of als gestolen gesignaleerde voertuigen.. Direct stoppen. Rif chip signalering in tol poortje stopt ook je auto na 50 meter En maak maar een stuk of 5 type tol poortjes op Curacao. En die tolpoortjes daar moet je verplicht even in de camera kijken. Die checked rif chip rijbewijs voertuig registratie met foto geldige rijbewijs houder.
  De verzekeraars willen vast mee doen.
  En is er ergens atrako weet je precies wie er rond rijd of reed.

  Goed wettelijk vastleggen.
  En kijken wie er dan gaat lachen.

  En laten ze dat electronische kenteken via de wegen verkeers wet of belasting wet regelen. En niet via justitie.

 6. …..tevens maakt het OM bekend dat elke agent die zich zoals gebruikelijk, in gedrag en/of bejegening, hufterig gedraagt, door het OM hoofdelijk aansprakelijk zal worden gesteld en het volle gewicht van het recht zal kennen. Het publiek op de openbare weg, wordt uitgenodigd deze gedragingen bij de willekeurige fouilleringen voluit te registreren en aan te geven. Wachtcommandanten worden verplicht te controleren dat niet met de GPS-tracking in de surveillance auto wordt gesjoemeld. Verder zal het OM alle gerechtvaardige acties van politie en ander ingezet personeel van harte blijvend steunen.

 7. Wat een vriendelijk Openbaar Ministerie ( OM ) hebben we in Curaçao.
  Want na zoveel liquidatie en ook een aanslag op Hato .
  Reageert Openbaar Ministerie zo vriendelijk om kanzen te geven voor inleveren van vuurwapen .
  In plaats met een stiekem plan realiseren om de illegaler bezittingen van vuurwapen te verrassen .
  Nu hebben ze genoeg tijd om te denken voor een verborg plaats .

 8. Hogere straffen eisen, ja, om het publiek te pleasen waarschijnlijk.

  Want de realiteit is dat de meeste straffen niet worden uitgevoerd.

  Brian Mariano is al bijna 2 jaar op vrije voeten na te zijn veroordeeld tot een jaar cel voor de smokkel van een kilo cocaine.

  De afschrikkende werking van deze aankondiging is dan ook nihil. Criminelen lopen op Curacao lachend de rechtszaal uit en maken een lange neus tegen het OM.