• Facebook

  • Twitter

  • Left_Skyscraper_160x600

  • Validator w3.org

  • Large Skyscraper 01

  • Large Skyscraper 02

kremlin rusland thumbCURAÇAO – De Russische president Vladimir Poetin roept morgen zijn nationale veiligheidsraad bijeen om te praten over de ‘soevereiniteit en de territoriale integriteit’ van de Russische Federatie. Dat heeft het Kremlin vandaag bekendgemaakt. Of de bijeenkomst iets te maken heeft met de vliegramp in Oekraïne is onduidelijk.

De Oekraïense president Petro Porosjenko heeft opdracht gegeven om onmiddellijk alle gevechtshandelingen in een straal van veertig kilometer rond de locatie waar rampvlucht MH17 neerstortte te staken. Dat blijkt uit een verklaring op de website van het staatshoofd. Het leger is in de regio’s Donetsk en Loehansk bezig om het gezag over het gebied te heroveren op pro-Russische separatisten. De Boeing 777 van Malaysia Airlines stortte donderdag neer bij Hrabove, in de regio Donetsk.

Uitnodigen experts
Het Oekraïense staatshoofd zei volgens het Russische persbureau Interfax bij een bezoek aan de Maleisische ambassade ook dat hij wil dat Russische experts worden uitgenodigd om deel te nemen aan het internationale onderzoek naar de oorzaak van het neerstorten van het toestel.
Ook onderzoekers uit Nederland, Maleisië, Duitsland, Groot-Brittannië, Australië en de Verenigde Staten zouden bij het onderzoek moeten worden betrokken, aldus Interfax. In de verklaring op de website van de president wordt de uitnodiging aan de Russen niet genoemd. Daarin wordt slechts gerept over vertegenwoordigers van landen waarvan staatsburgers omkwamen.

Schuldvraag
De Oekraïense premier Arseni Jatsenjoek zei maandag overigens dat hij wil dat Nederland het voortouw neemt bij het onderzoek. Oekraïne gaat er, net als de VS, van uit dat het vliegtuig uit Amsterdam uit de lucht werd geschoten met een raket. Die werd gelanceerd uit door separatisten gecontroleerd gebied. Volgens Rusland en de separatisten draagt juist Oekraïne direct of indirect de schuld aan de crash. Alle 298 inzittenden van de rampvlucht, onder wie 193 Nederlanders, kwamen om het leven.

© Novum

www.versgeperst.com