• Facebook

 • Twitter

 • Left_Skyscraper_160x600

 • Validator w3.org

 • Large Skyscraper 01

 • Large Skyscraper 02

tandartsCURAÇAO – Of het nou door geldgebrek komt of omdat mensen nog altijd bang zijn voor de tandarts, de gebitten in Westpunt zijn over het algemeen slecht. Mondhygiëniste Rachel Cachemir ziet veel gaatjes en loszittende tanden. Dat meldt Caribisch Netwerk.

“Met voorzichtigheid zeg ik dat we in een achterstandswijk verkeren en dan kom je dit soort dingen tegen”, vertelt Cachemir. Sinds vorige week rijden er twee tandartsbussen over het eiland. In Westpunt en Groot Kwartier is het project van start gegaan. Het gaat op initiatief van het ministerie van Gezondheid een maand zal duren. Mensen kunnen gratis tandsteen laten verwijderen, de tanden worden gepoetst en de tandarts kijkt of er gaatjes zijn.

Gratis behandeling
Voor veel mensen volgt een doorverwijzing naar de tandarts, maar niet voor de negentienjarige Ashari Juliana. Geen gaatjes, en weer een fris stralend gebit. Haar vader, moeder en zus staan ook in de rij voor een gratis behandeling. Deze week rijdt de bus verder naar Barber en Gibraltar, daarna staan Wishi, Marchena, Boca Sami, Suffisant en Santa Rosa op de planning. Met 169 schone gebitten in Westpunt in vijf dagen is Sinai Kook van de organisatie van buurthuizen Sefba, enthousiast. “Ik wil dat dit elk jaar terugkomt.”

9 reacties op “Loszittende tanden en gaatjes bij de tandartsbus”

 1. En zelf de huisartartsen rijden in dure auto’s en ze willen in de office blijven dan patienten te bezoeken. Het is alsof ze gewoon kantoorwerk doen i.v.p huisarts.
  Sommige dragen niet meer die witte dokterjas meer.
  Daaom ga ik liever naar mijn latijnse huisarts.

 2. En de tandartsen uit Colombia doen hun vak met liefde. Ze smeken jou om meer te laten doen voor weinig geld. Laat de tandarten van hier een beetje goedkoop dan blijven we allemaal hier voor behandeling van onze tanden.

 3. Wanneer ik tandartsen in veel te dure auto’s, veel te mooie praktijken zie………..dan weet ik dat ik teveel betaal.
  1 foto maken en 200 NAF af moeten rekenen is niet meer normaal. Dat soort bedragen staan niet meer in verhouding tot de geleverde prestatie. Logisch dat veel bewoners van dit eiland niet meer naar de tandarts kunnen gaan.
  Hier moet de overheid dus gewoon ingrijpen.

 4. Heel goed iets dit.
  Want een goed gebit is bijzonder belangrijk voor de algemene gezondheid.

  Ja prijzen op Curacao zijn in vergelijking met andere artsen vrij hoog.
  Een huis arst consult kost rond de 50 naf.
  Een tand arts bijna het dubbele.

  In Colombia 2 vlaks reparatie kost 50.000 zeg iets van 48 naf en gebits reiniging en whiten kost 30.000 zeg 29 naf.
  Dat kost op curacao een stuk meer.. En misschien heb ik als “gringo” nog een beetje meer betaald ook.

  Medicijnen zijn ook een heel stuk goedkoper dan op Curacao. En ja ook de merk medicijnen. Curacao medicijn gebruik meer dan 150 miljoen op jaar basis. Een van de hoogste ter wereld.
  Als daar nu eens 20% van af kan. Heb je 30 miljoen om aan onderwijs te besteden..
  Of aan gratis tandheel kundige zorg op scholen. School melk etc.. Ik heb me altijd afgevraagd waarom de SVB/BZV niet zelf een paar Botica’s opent. En gewoon zelf importeerd. Maar we besteden graag dingen uit anderen. Constacia heeft ook al dingen gedaan maar goedkoper is het niet echt geworden naar mijn idee.

 5. In de wijken die hier bedoeld worden hebben de meeste bewoners (gouden) tanden die meer waard zijn dan hun huis en auto bij elkaar.

 6. Bestaat er ook een recht evenredig verband tussen het aantal gaatjes en het aantal gouden tanden? En verschilt dit ook per wijk? Dat zou pas een goed onderzoek zijn.

 7. Mariano maak geen grapjes, mensen van hier hebben recht op gratis behandeling door de tandarts. Het is veel te duur om te betalen voor ons hier. Daarom ga ik vaak naar Colombia, want data is het heel goedkoop. En mijn tanden blijven hartstikke goed.
  Curacao moet ook goedkoop worden wat betreft behandeling van de tanden, dan blijft iedereen met mooie tanden rondlopen.

 8. Misschien een manier om cocaine te smokkelen, die gaatjes.

 9. Dit doen ze in Brasil al jaaaaaaaaren.
  Wake up Curacao….